Το διπλό (λάθος) μήνυμα που εκπέμπει ο Μπεργκ

Ακόμη και η κουτσουρεμένη σεζόν 2019/20 δεν άφησε αμφιβολία για την προπονητική φιλοσοφία του Χένινγκ Μπεργκ. Με βάση έναν κορμό 12-13 παικτών ο Νορβηγός δημιουργεί ένα ομοιογενές, συμπαγές σύνολο, στο οποίο προσθέτει «πινελιές» με νεαρούς, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Η συνταγή αποδείχθηκε αποτελεσματική την περασμένη περίοδο, σε σύγκριση με την οποία η Ομόνοια υπολείπεται σε φρεσκάδα (ελεώ Ευρώπης) και δυνατότητας αιφνιδιασμού, καθώς άπαντες πλέον γνωρίζουν τον τρόπο παιχνιδιού της.

Οι αυξημένες προσδοκίες/απαιτήσεις και η (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) μη ανταπόκριση των νεοφερμένων στον επιθυμητό βαθμό έχουν δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση, με αποτέλεσμα η νυν πορεία των «πρασίνων» (17 βαθμοί σε 11 παιχνίδια, έβδομη θέση) να είναι πιο κοντά στην αντίστοιχη προ διετίας (13 βαθμοί σε 11 παιχνίδια, όγδοη θέση) παρά στην αντίστοιχη περυσινή (22 βαθμοί σε 11 παιχνίδια, δεύτερη θέση).

Τη μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής στη νέα δεδομένα και διαχείρισής τους εμφανίζει ο προπονητής και αυτό αντανακλάται σε όλη την ομάδα. Μολονότι το σκηνικό έχει τροποποιηθεί ουσιωδώς και σε ορισμένες παραμέτρους του είναι πρωτόγνωρο (π.χ. ευρωπαϊκά παιχνίδια κάθε εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο), ο Μπεργκ παραμένει «αγκιστρωμένος» -και εγκλωβισμένος- στη συνταγή της περασμένης περιόδου.

Όσο πιο φρούδα αποδεικνύεται η ελπίδα να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα κάνοντας το ίδιο πράγμα σε διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικές συνθήκες, τόσο αυξάνεται η προσκόλληση (σε βαθμό… εμμονής) του Νορβηγού στην πεπατημένη.

Το «γιατί;» μόνον εκείνος το γνωρίζει και μπορεί, αν το επιθυμεί, να το αποκαλύψει. Τις συνέπειες της επιλογής του, ωστόσο, τις υφίσταται ο σύλλογος. Ο Μπεργκ δεν έχει παραπονεθεί για το ρόστερ (το αντίθετο), όμως με τις επιλογές και τη διαχείριση του ρόστερ του (δείχνει να) «φωνάζει» ακριβώς αυτό: ότι δεν έχει αρκετούς (ή αρκετά ποιοτικούς) ποδοσφαιριστές να εμπιστευτεί στα δύσκολα.

Και αυτό λειτουργεί επιβαρυντικά στη σχέση του τόσο με τους άμεσους συνεργάτες του στην επιτροπή προγραμματισμού και μεταγραφών όσο και με τους παίκτες του, αφού εν τοις πράγμασι «ακυρώνει» αρκετούς εξ αυτών, σε μια περίοδο που τους χρειάζεται όλους στην καλύτερη δυνατή φόρμα και ψυχολογία.

Πέντε αγωνιστικές και συνολικά εννέα επίσημα παιχνίδια στη σειρά δίχως νίκη στοιχειοθετούν την αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί τις περασμένες εβδομάδες και απειλεί να «τορπιλίσει» τους μεγαλεπήβολους στόχους της ομάδας στη σεζόν.

Χρόνος για τη μεταστροφή του κλίματος και της κατάστασης, προφανώς, υπάρχει ακόμη αρκετός. Αλλά η αλλαγή πρέπει να (προ)έλθει από τον τιμονιέρη. Με άλλα λόγια, ο Μπεργκ απαιτείται να δείξει -σε όλα τα επίπεδα- ευελιξία. Προτού το καράβι οδηγηθεί, ως άλλος Τιτανικός, σε σημείο που δεν θα ωφελεί ο οποιοσδήποτε ελιγμός.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο