Οριστικό: Με 32 ομάδες το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ

Mε 32 και όχι με 48 ομάδες θα διεξαχθεί τελικά το Μουντάλ του Κατάρ το 2022, όπως έκανε γνωστό η FIFA, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα της αύξησης απέτυχε, κυρίως λόγω αποκλεισμού από τις γειτονικές χώρες.

Η FIFA, είχε στην ημερήσια διάταξη του επόμενου συνεδρίου της στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι, την αύξηση των ομάδων, αλλά με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

Το σχέδιο του Τζιάνι Ινφαντίνο αντιμετώπιζε ένα μεγάλο γεωπολιτικό εμπόδιο με τον αποκλεισμό που επέβαλαν στο Κατάρ αρκετές γειτονικές χώρες.

«Η συμμετοχή των χωρών αυτών στο τουρνουά μαζί με το Κατάρ περιλαμβάνει την άρση του αποκλεισμού, ιδιαίτερα την άρση των περιορισμών στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών», τόνισε η μελέτη σκοπιμότητας που υποβλήθηκε τον Μάρτιο στα μέλη του Συμβουλίου της FIFA.

Όπως σημειώθηκε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ με 48 ομάδες αντί για 32 θα δημιουργήσει «μεταξύ 300 και 400 εκατομμύρια δολάρια (265 – 354 εκατ. ευρώ) πρόσθετων εσόδων.»

Αναλυτικά, η FIFA χρειαζόταν χρήματα σε επιπλέον τηλεοπτικά δικαιώματα 120 εκατομμυρίων δολαρίων, 150 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα μάρκετινγκ και 90 εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια.

Αυτή η μορφή με 48 ομάδες, η οποία έχει ήδη εγκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, η οποία θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό), σημαίνει 64 με 80 αγώνες. Η εφαρμογή της το 2022 θα απαιτούσε μια γειτονική χώρα του Κατάρ, όπως το Κουβέιτ ή το Ομάν, να φιλοξενήσουν αγώνες.

«Η FIFA και το Κατάρ έχουν διερευνήσει από κοινού όλες τις δυνατότητες αύξησης του αριθμού των ομάδων από 32 σε 48 με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών», δήλωσε η δήλωση της FIFA. «Μετά από διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης συνήχθη το συμπέρασμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

Η FIFA και το Κατάρ «μελέτησαν επίσης τη δυνατότητα για το Κατάρ να φιλοξενήσει το τουρνουά σε 48 ομάδες μειώνοντας τις απαιτήσεις της FIFA», προσθέτει. Ωστόσο, μια κοινή ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «λόγω της προόδου των προετοιμασιών, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μια απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε αποφασίστηκε να μην προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτήν την επιλογή».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο-2022 στο Κατάρ διατηρεί την αρχική του μορφή με 32 ομάδες και «καμία πρόταση δεν θα υποβληθεί στο συνέδριο της FIFA στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι», αναφέρει η FIFA.

Το Κατάρ τόνισε ότι η χώρα είχε «πάντα ανοιχτή στην ιδέα ενός διευρυμένου τουρνουά το 2022, αν είχε βρεθεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και όλα τα μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διευρυμένη διοργάνωση 48 ομάδων ήταν προς το συμφέρον του ποδοσφαίρου και του Κατάρ ως χώρας υποδοχής ».

Ωστόσο, ένιωσε ότι δεν υπήρχε χρόνος για μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση πριν από την προθεσμία του Ιουνίου και «για το λόγο αυτό αποφάσισε να μην προχωρήσει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ανακοίνωση αυτή φαντάζει σαν μια αποτυχία για τον Ινφαντίνο ο οποίος είχε αγωνιστεί σε όλο τον κόσμο για να υπερασπιστεί το έργο του, προφανώς με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Ταυτόχρονα πάντως συνεχίζει τα σχέδιά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων 24 ομάδων από το 2021, το οποίο η UEFA δεν υποστηρίζει.

«Το ποδόσφαιρο σίγουρα ξεπερνά πολλά εμπόδια, αλλά ο Ινφαντίνο δεν κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να υπερβεί τις γεωπολιτικές συγκρούσεις» ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο γνώστης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. «Πολύ λίγοι άνθρωποι πίστευαν σε αυτό το σχέδιο του Ινφαντίνο, έτσι ώστε η παραίτηση της FIFA δεν είναι τεράστια έκπληξη».

Πηγή: ΑΠΕ

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο