- Συγκλόνισε ο Καραλής: «Η οικογένειά μου δεν με άφησε να βυθιστώ»
- Φωτοπούλου: «Πραγματικά νιώθω ευλογημένη...»
Να γίνει ο πρώτος αθλητής από την Μπουρκίνα Φάσο, που θα κατακτήσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κάτι ικανό να σταματήσει την εντυπωσιακή εξέλιξη του Ζανγκό, τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στην πανεπιστημιακή επιτυχία. Ο 30χρονος άλτης, έχει ήδη «γράψει Ιστορία» για την χώρα του, κατακτώντας το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την Μπουρκίνα Φάσο (σ.σ. χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021). Μάλιστα, εκείνη την χρονιά, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου, με άλμα στα 18 μέτρα κι επτά εκατοστά, στο μίτινγκ της πόλης Ομπιέρ, κοντά στο Κλερμόν Φεράν.
Δύο χρόνια αργότερα, ο ιθαγενής της Ουαγκαντούγκου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ενώ στις αρχές Μαρτίου επικράτησε και στο παγκόσμιο κλειστού στίβου στην Γλασκώβη.
Εγγεγραμμένος στο Πανεπιστήμιο της πόλης Μπετουνέ και αγωνιζόμενος για τον σύλλογο Artois Athlétisme, ο Ζανγκό δεν σταμάτησε ποτέ τις σπουδές του, την δεύτερη «κινητήρια δύναμή του» όπως τονίζει, έως ότου απέκτησε το διδακτορικό του στην ηλεκτρολογία τον Δεκέμβριο του 2023.
Το μυστικό του; «Ένα ερώτημα μεθόδου: να μάθεις να μαθαίνεις», απαντά απλά. «Ερχόταν πάντα στην τάξη φαινόταν λίγο ταλαιπωρημένος, λίγο... απών, αλλά το μάτι του ήταν πολύ κοφτερό», εξηγεί ο διευθυντής της διατριβής του και καθηγητής μεταπτυχιακού, Ζαν Φιλίπ Λεκουάντ, ο οποίος επαινεί την «ικανότητά του για εξαιρετικά γρήγορη αφομοίωση».
Το 2016 ο Ζανγκό μετέβη στο Pas-de-Calais, υποστηρίζοντας πως: «ευτυχώς, ο άνθρωπος είναι ένα ζώο που προσαρμόζεται στις συνθήκες»...
Φαγητό, κλίμα, μοναξιά... Ο πρωταθλητής από την Μπουρκίνα Φάσο ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο: «Το κρύο ήταν πολύ για εμένα. Ο πρώτος μου χειμώνας ήταν περίπλοκος. Δεν μπορούσα να πηδήξω μακριά. Ήταν καταθλιπτικό να ξυπνάω στις 7 το πρωί ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι. Ηταν έξι μήνες, πολύ περίπλοκοι».
«Εχει φέρει τα μετάλλιά του για ανοιχτές ημέρες με τα μικρά παιδιά», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου, Μαριόν Βίζετορτ, επισημαίνοντας την «ταπεινοφροσύνη» και την «ενσυναίσθηση» του.
«Είναι ο σύλλογος που μου έδωσε την ευκαιρία να έλθω και να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και με βοήθησε με διάφορα έγγραφα να αποκτήσω τη βίζα μου», εξηγεί ο Ζανγκό, δηλώνοντας «αιωνίως υποχρεωμένος».
Ομως ο Ζανγκό εξακολουθεί να αναζητά νέους στόχους, όπως να γίνει Ολυμπιονίκης στο Παρίσι, όπου τα προκριματικά στο τριπλούν είναι προγραμματισμένα για την Τετάρτη (7/8): «Θα είμαι έτοιμος την ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαι 100% σίγουρος ότι θα φθάσω μέχρι το χρυσό μετάλλιο. Για εμένα αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα. Από τα πρώτα μου βήματα στον στίβο, ήθελα να θέλω να κάνω κάτι σπουδαίο, οπότε σήμερα, συνεχίζω με αυτή την... αφέλεια να θέλω πάντα να ξεπερνάω τα όριά μου».
Παράλληλα, ο έμπειρος πρωταθλητής στοχεύει και στο παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν, ένα από τα μακροβιότερα στα χρονικά, που είναι 18.29μ. και το κατέχει ο Βρετανός, Τζόναθαν Έντουαρντς από το 1995.
Μόλις τελειώσει η αθλητική του καριέρα, ο Ζανγκό θα ασχοληθεί με ένα άλλο τεράστιο έργο, συνεχίζοντας τις σπουδές του και στόχο να εισάγει τις γνώσεις του στην χώρα του. Τα σχέδια του είναι πολλαπλά, όπως η κατασκευή «μιας μηχανής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ορυχεία» στην Δυτική Αφρική μέχρι την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ