F1: Οι TOP-5 πληροφορίες για το GP του Μονακό

Αν ένας αγώνας είναι απόλυτα συνυφασμένος με τη Formula 1, αυτός είναι το Γκραν Πρι του Μονακό! Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1950, στην πρώτη κιόλας σεζόν της F1, με νικητή τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο με Alfa Romeo. Από το 1955 συμπεριλαμβάνεται ανελλιπώς στο πρωτάθλημα – με εξαίρεση το 2020 που ο αγώνας δεν έγινε λόγω της πανδημίας.

Βέβαια, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός βασιλεύει στο Μονακό ήδη από το 1929, όταν ο καπνοπαραγωγός Άντονι Νόγκες διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνα με τους φίλους του από το Automobile Club de Monaco.

Διαβάστε επίσης: Το πρόγραμμα για το Grand Prix του Μονακό

Κάθε οδηγός που τρέχει στην F1 θέλει να ζήσει τη μοναδική αίγλη που προσφέρει μια νίκη στο Μονακό. Ο απόλυτος κυρίαρχος του Πριγκιπάτου, ωστόσο, είναι ο Άιρτον Σένα με 6 νίκες, ένα ρεκόρ που κρατά ακόμη!

  • Πρώτο Γκραν Πρι: 1950
  • Μήκος πίστας: 3,337 km
  • Γύροι: 78
  • Συνολική διαδρομή: 260,286 km
  • Ρεκόρ γύρου: Λιούις Χάμιλτον, 1:12.909 (2021)
  • Νικητής 2021: Μαξ Φερστάπεν

TOP-5 Info για την πίστα του Μονακό

  1. Εδώ οι προσπεράσεις είναι ουσιαστικά αδύνατες – οι παλιότεροι θα θυμούνται το 2003, όταν δεν έγινε καμία απολύτως προσπέραση. Το στενό σιρκουί στους δρόμους της πόλης αποτελεί μια πρόκληση ταχύτητας και ακρίβειας για τους οδηγούς που για να κινηθούν γρήγορα περνούν με τα μονοθέσιά τους ξυστά στις μπαριέρες. Ο Νέλσον Πικέ έχει περιγράψει υπέροχα το σιρκουί: “σαν να κάνεις ποδήλατο στο σαλόνι του σπιτιού σου”! Ξεχωρίζουν το πέρασμα μέσα στο τούνελ, κάτω από το Γκραν Οτέλ, όταν οι οδηγοί βγαίνουν από τα φώτα στην έξοδο με τον ήλιο κόντρα, το πέρασμα μπροστά από το περίφημο καζίνο, το σημείο μπροστά στην “Πισίνα” και η απονομή στα σκαλοπάτια της πριγκιπικής κατοικίας.
  2. Το Μονακό είναι εξαιρετικά καλά γνωστό για όλες στις ομάδες. Πρόκειται για μια από τις τέσσερις διαδρομές που βρίσκονται στο ημερολόγιο από το 1950 στη σύγχρονη εποχή της Formula 1. Σε αντίθεση όμως με τις άλλες τρεις (Σπα, Σίλβερστοουν, Μόντσα) δεν έχει αλλάξει καθόλου όλα αυτά τα χρόνια. Έχει τη χαμηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα, μία ζώνη DRS και ελάχιστα σημεία διαφυγής, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσπεράσει κανείς. Αυτό σημαίνει πως η σειρά εκκίνησης είναι πολύ πιθανό να κρίνει τον νικητή, όπως αντίστοιχα και ένα ατύχημα που θα βάλει το safety car στην πίστα, κάτι σύνηθες στα στενά περάσματα της διαδρομής, που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.
  3. Καθώς η διαδρομή είναι ανοιχτή στην κυκλοφορία κάθε βράδυ, η ολισθηρότητα της ασφάλτου είναι μεγάλη. Σε συνδυασμό με τις αργές ταχύτητες, τα ελαστικά παρουσιάζουν ελάχιστη φθορά και πτώση απόδοσης λόγω θερμικής καταπόνησης, αν και το κράτημα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η επιλογή στρατηγικής με μια αλλαγή ελαστικών να είναι η κανονικότητα στο Μονακό. Το παράθυρο αλλαγής είναι ιδιαίτερα ευρύ και ο χρόνος που θα μπει κάποιος στα πιτ είναι πιθανό να επηρεαστεί από την παρουσία αυτοκινήτου ασφαλείας, όπως είπαμε και παραπάνω.
  4. Τα μονοθέσια υιοθετούν ρυθμίσεις με μεγάλες κλίσεις στις αεροτομές για αντίστοιχα μέγιστη αεροδυναμική απόδοση, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή πρόσφυση στις χαμηλές ταχύτητες. Παρόλα αυτά, ο καιρός μπορεί να είναι αυτός που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα καθώς αυτή την εποχή μερικές φορές είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις καιρικές συνθήκες της Μεσογείου.
  5. Προφανώς είναι η πρώτη φορά που η νέα γενιά ελαστικών 18 ιντσών θα χρησιμοποιηθεί στο Μονακό. Οι ομάδες έχουν πολλά να μάθουν για τη διαχείρισή τους, σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Η Pirelli έχει επιλέξει φυσικά τις πιο μαλακές γόμες. Η C3 θα είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C4 θα είναι η P Zero κίτρινη/μέση και η C5 θα είναι η Ρ Zero κόκκινη/μαλακή.
Ροη ειδησεων
Κλεισιμο