Η Κύπρος κέρδισε το διπλό στοίχημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Γ΄ Κατηγορίας, αποτελούσε την κορωνίδα του φετινού αγωνιστικού προγραμματισμού της ΚΟΕΑΣ. Από τη στιγμή δε, που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανέθεσε στην Κύπρο τη φιλοξενία αυτής της σημαντικής διοργάνωσης, οι ευθύνες της ΚΟΕΑΣ είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, αφού βρισκόμασταν εν μέσω και της πανδημίας του κορονοϊού. Εδώ και μήνες η Ομοσπονδία είχε βάλει ως στόχο να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα στις 19 και 20 Ιουνίου 2021. Από τη μια να οργανώσει μία εξαιρετική διοργάνωση και από την άλλη η Εθνική μας Ομάδα να κερδίσει την άνοδό της στη Β΄ Κατηγορία. Και πέτυχε διάνα και στα δύο, αφού και οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έφυγαν ευχαριστημένοι, ενώ και οι αθλητές και αθλήτριές μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν να εξασφαλίσουν από τη δεύτερη θέση την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία. 

Ένας από τους άοκνους εργάτες της ΚΟΕΑΣ εδώ και 37 χρόνια, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας τις απαιτήσεις διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης, αλλά και τις ικανότητες των αθλητών και αθλητριών μας, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Αντώνης Γεωργαλλίδης, μας κάνει τον απολογισμό σε όλους τους τομείς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων υπήρχαν δύο βασικοί στόχοι από την ΚΟΕΑΣ, ο αγωνιστικός και ο οργανωτικός. Πώς τα πήγαμε;
«Η Ομοσπονδία έθεσε εξαρχής δύο βασικούς στόχους. Να αναλάβει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων πετυχαίνοντας από όλες τις απόψεις, εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις που καθόριζε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά ταυτόχρονα να συνδυασθεί με την άνοδο της Εθνικής μας Ομάδας στη Β΄ Κατηγορία, εκεί όπου ανήκει. Θεωρώ ότι πετύχαμε τους στόχους απόλυτα. Φυσικά, στο θέμα της διοργάνωσης θα κριθούμε από άλλους, γιατί εμείς δεν είμαστε αντικειμενικοί κριτές. Στον αγωνιστικό τομέα η Κύπρος πέτυχε το στόχο, παρά τις ατυχίες που είχαμε. Δώσαμε την ευκαιρία στους αθλητές και αθλήτριές μας να αγωνισθούν μπροστά στο δικό τους κοινό και θέλω να πιστεύω ότι άφησε όλους πλήρως ικανοποιημένους».

Με ποιες εντυπώσεις έφυγαν οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας; Τι επισήμαναν για τη διοργάνωση; Τι μας είπαν φεύγοντας;
«Υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, με σκληρές διαπραγματεύσεις στον τομέα κυρίως του covid - 19, αφού τα μέτρα που απαιτούσαν να εφαρμοστούν ήταν αυστηρά και απαιτητικά. Αφιερώσαμε αμέτρητες ώρες στο θέμα και ζήτησαν εφαρμογή μέτρων πέραν εκείνων που οι Κρατικές Υπηρεσίες ζητούσαν. Ήταν εμφανώς ανήσυχοι στο να βρεθούν θετικά κρούσματα που θα άφηναν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εκτεθειμένη, όπως άλλωστε έγινε με το Ευρωπαϊκό Κλειστού της Πολωνίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να βελτιώσει το προϊόν, έθεσε ψηλούς στόχους σε όλους τους τομείς και κυρίως στην προβολή από τα ΜΜΕ και στην εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Θέλω να πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση, τόσο στον Οργανωτικό όσο και στον αγωνιστικό τομέα, τους άφησε πλήρως ικανοποιημένους και στις εκθέσεις που θα καταθέσουν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, θα περιέχουν ευμενή σχόλια για την Κύπρο».

Εδώ και μήνες η ΚΟΕΑΣ προετοιμαζόταν γι’ αυτή τη διοργάνωση, με πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά την πανδημία covid-19. Οι απαιτήσεις των γιατρών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ήταν τεράστιες και κάποιες φορές υπέρ το δέον σχολαστικές. Έφυγαν ευχαριστημένοι με τις υπερπροσπάθειες της ΚΟΕΑΣ να τους ικανοποιήσει πλήρως;
«Όπως ανάφερα και πιο πάνω, οι απαιτήσεις ήταν πολλές φορές ακραίες. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούσαν και έθεταν ως προϋπόθεση για όλο το φάσμα της διοργάνωσης. Πρέπει να αναφέρω ότι και εμείς από δικής μας πλευράς θέσαμε το θέμα της πλήρους οικονομικής κάλυψης για την πραγματοποίηση των απαραίτητων τεστ ( PCR - RAPID), ασφάλειας, πληρότητας των λεωφορείων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η Οργανωτική Επιτροπή δεν θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος. Οι εντυπώσεις που έχω είναι θετικές και άφησαν ικανοποιημένη την ιατρική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, παρά τις οποιεσδήποτε αδυναμίες παρουσιάστηκαν, είτε από δικής μας πλευράς είτε λόγω λανθασμένων ενεργειών των ίδιων».

Στη διάρκεια της διοργάνωσης έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι PCR, σε όλες τις αποστολές και σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους. Πόσοι έλεγχοι έγιναν; Όλα τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά;
«Η όλη διαδικασία ήταν σχολαστική και απαιτητική. Αρκετά από τα εμπλεκόμενα άτομα υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε μια εβδομάδα σε τρία PCR τεστ, ενώ στην ίδια διαδικασία συμμετείχαν όλες οι ξένες αποστολές. Τούτο έχει να κάνει με τα μέτρα προστασίας που αποφάσισαν να λάβουν για όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ευτύχημα για μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ήταν όλα αρνητικά και δεν μας υποχρέωσαν να εφαρμόσουμε τα μέτρα που προβλέπονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έγιναν πολλές νουθεσίες προς όλες τις κατευθύνσεις και παρά τις οποιεσδήποτε μεμονωμένες περιπτώσεις που κατά την άποψη μου έχουν να κάνουν με την νοοτροπία, τα βιώματα και την αγωγή του καθενός ξεχωριστά, λειτουργήσαμε και εφαρμόσαμε όλα τα προαπαιτούμενα».

Για να επιτύχει η διοργάνωση δούλεψαν πάρα πολλοί στην ΚΟΕΑΣ. Το προσωπικό της Ομοσπονδίας, αρκετοί εθελοντές, πολλοί φίλοι του στίβου συμπαραστάθηκαν έμπρακτα για να βγάλουν ασπροπρόσωπη την Ομοσπονδία. Τι θα λέγατε γι’ αυτούς;
«Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι με το δικό τους τρόπο βοήθησαν ή στήριξαν στο να καταφέρουμε να φέρουμε σε πέρας το τεράστιο, επίπονο και δύσκολο έργο που αναλάβαμε. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, γιατί πρώτη φορά συμμετείχε σε μια διοργάνωση τόσο μεγάλος αριθμός αθλητών - αθλητριών στο στίβο.

Η εμπλοκή όλων των εθελοντών στη διοργάνωση απαιτούσε συντονισμό και συνεχή ενημέρωση και αυτοί που είχαν την ευθύνη κατά την άποψη μου πέτυχαν στο μέγιστο δυνατό. Αδυναμίες πάντοτε υπάρχουν, οι οποίες με καλή θέληση και κατανόηση ξεπερνιούνται. Άλλωστε, η εθελοντική προσφορά συμβάλλει στη βελτίωση των κοινωνικών θεσμών και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η Οργανωτική Επιτροπή και τα άτομα που ανέλαβαν να στελεχώσουν τους βασικούς τομείς της διοργάνωσης, αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες και προσέφεραν ουσιαστικό ρόλο για την επιτυχία της. Δίχως τη δική τους εθελοντική προσφορά θα ήταν ακατόρθωτη η διεκπεραίωσή της. Ανάλογη ήταν και η συνεισφορά των φίλων του αθλήματος, οι οποίοι με δική τους παρουσία βοήθησαν αθόρυβα στην όλη διοργάνωση. 

Ευχαριστίες πρέπει να απευθύνουμε και στο φίλαθλο κοινό που έδωσε το παρόν του στις κερκίδες του Τσιρείου και συμπαραστάθηκε στις προσπάθειες των αθλητών μας στο να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο δεν ήταν άλλο από την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία. Οι ευκαιρίες που τους δίδονται, να θαυμάσουν και να χειροκροτήσουν τους πρωταθλητές μας από κοντά, είναι ελάχιστες και παρά το τριήμερο του κατακλυσμού, αφιέρωσαν χρόνο, χειροκροτώντας και παροτρύνοντας τους να πετύχουν τους στόχους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω εκ μέρους της Ομοσπονδίας στους χορηγούς και υποστηρικτές της διοργάνωσης, γιατί δίχως τη δική τους συμβολή δύσκολα θα καταφέρναμε να φέρουμε σε πέρας το όλο εγχείρημα.

Άφησα τελευταίους τους συναδέλφους στην Ομοσπονδία, οι οποίοι αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες στην ετοιμασία όλων των παραμέτρων και των απαιτήσεων που καθορίζονταν από τα πρωτόκολλα και τα εγχειρίδια της διοργάνωσης. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα, στάθηκαν δίπλα μου συμπαραστάτες και υποστηρικτές, υλοποιώντας όλα όσα ήταν επιβεβλημένα να γίνουν. Στη δική μου συνείδηση και από τα  βάθη της καρδιάς μου, θέλω να στείλω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες στα  άτομα που στάθηκαν δίπλα μου και συνέβαλαν τα μέγιστα στο να κατορθώσουμε όλα όσα έγιναν. Εκείνοι γνωρίζουν και θέλω να πιστεύω ότι η προσφορά τους και ο αμέτρητος χρόνος που διέθεσαν δεν θα πάει χαμένος και θα τύχουν της απόλυτης αναγνώρισης και εκτίμησης».

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Κύπρος κέρδισε την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία, με 14 πρώτες θέσεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
«Για μένα ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στα 37 χρόνια παρουσίας μου στην Ομοσπονδία. Κάτω από δύσκολες περιστάσεις λόγω COVID, με μεγάλο χρονικό διάστημα χαμένο λόγω των περιοριστικών μέτρων και με αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αγωνιστικής απραξίας, οι αθλητές και αθλήτριες που στελέχωσαν τις Εθνικές Ομάδες, κατάφεραν να βρεθούν στην καλύτερη αγωνιστική τους κατάσταση και να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο της ανόδου.

Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ίδιους και στους προπονητές τους για την άψογη παρουσία τους και θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Άλλωστε, ο στίβος, με ιστορία πέραν των 120 χρόνων, απέδειξε διαχρονικά ότι αποτελεί τον βασικό κορμό του κυπριακού αθλητισμού και όσοι τον συναποτελούν θα συνεχίσουν να δίνουν το παρόν τους δυναμικά.

Από το 2016, όταν είχαμε τις μεγάλες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, με ανάδειξη τριών Ολυμπιονικών, τονίσαμε εμφαντικά και κοινοποιήσαμε αναλυτικούς σχεδιασμούς για όλο το φάσμα του αθλήματος, πώς το άθλημα έφθασε σε οριακό σημείο. Είτε θα στηριζόταν περισσότερο οικονομικά είτε θα παρέμενε στα επίπεδα που βρέθηκε. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και προσδοκούμε ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία της ανόδου και επιστροφής στην Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, να μας δοθούν όλα τα απαραίτητα εφόδια για προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Θέλω να πιστεύω ότι απευθυνόμαστε σε άτομα που κατέχουν τον αθλητισμό και αντιλαμβάνονται τη δυναμική του αθλήματος και θα σταθούν άξιοι συμπαραστάτες στους αθλητές, στους προπονητές, στους Γυμναστικούς Συλλόγους και στους Διοικούντες την Ομοσπονδία, για να πετύχουν αυτά που πραγματικά θεωρούνται ρεαλιστικά».

Μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση απαιτεί και μεγάλα έξοδα. Στοίχισε στην ΚΟΕΑΣ η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων;
«Το εύρος της διοργάνωσης ήταν τεράστιο και σίγουρα μετά την κατάληξη που είχαμε με την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ, υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το Τσίρειο Στάδιο, στο οποίο επιβαλλόταν να γίνουν ουσιαστικά έργα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. 

Το γενικότερο πλάνο ήταν προδιαγραμμένο για τη Λευκωσία και έπρεπε να γίνει εκ νέου σχεδιασμός, για να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την αλλαγή. Ευτυχώς, και θέλω εκ μέρους της Ομοσπονδίας να εκφράσω Δημόσια τις ευχαριστίες μας, ο ΚΟΑ ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των βελτιωτικών έργων που ήταν απαραίτητα να γίνουν, όπως η επίστρωση του ελαστικού τάπητα του Τσιρείου, η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, η δημιουργία βασικών έργων υποδομής.

Άξιοι συμπαραστάτες ήταν το Υφυπουργείο Τουρισμού, μέσα από ειδικά προγράμματα που απευθύνονται στην ανάπτυξη του Τουριστικού Αθλητισμού στην πατρίδα μας, το Υπουργείο Παιδείας και οι χορηγοί της διοργάνωσης και κυρίως η Εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης, που ήταν ο βασικός χορηγός, το Δημαρχείο Λεμεσού, το ΤΕΠΑΚ, οι υποστηρικτές και γενικότερα οι Οργανισμοί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο να καταφέρουμε να διοργανώσουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το μεγαλύτερο κόστος το ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία στην ουσία ήταν ο διοργανωτής μέσω της ΚΟΕΑΣ. Είμαστε στη διαδικασία καταγραφής των εξόδων της διοργάνωσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποκλίσεις θα είναι περιορισμένες και δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της ΚΟΕΑΣ, ο οποίος είναι αρκετά επιβαρυμένος από τις τελευταίες χρονιές, λόγω των μειωμένων επιχορηγήσεων. Υπολογίζουμε ότι τα συνολικά έξοδα της διοργάνωσης θα πλησιάσουν τα 600.000 ευρώ». 

Ποια τα οφέλη που αποκομίσαμε;
«Η ανάληψη μιας τέτοιου μεγέθους διοργάνωσης έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Εκτιμώ ότι τα θετικά υπερισχύουν και με αυτήν τη ματιά πρέπει να την αντικρίζουμε. Η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος στην Κύπρο, έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές μας να αγωνιστούν μπροστά στο δικό τους φίλαθλο κοινό και να δείξουν την αξία τους. Συμμετείχαν σαν ίσος προς ίσο με αθλητές άλλων 17 χωρών και ανέδειξαν το μεγάλο ταλέντο και την αγωνιστικότητά τους. Είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισαν και θεωρώ ότι οι περισσότεροι, που δεν είχαν παρόμοιες ευκαιρίες στο παρελθόν, έχουν πλέον το κίνητρο να δουλέψουν σκληρά για το μέλλον.

Η κατάκτηση 14 πρώτων θέσεων είναι πρωτάκουστο γεγονός για τη διοργάνωση, με τα μεγέθη της Κύπρου, γιατί συνοδεύτηκαν με σημαντικές επιδόσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα του αναδείκνυε και νικητές στις πιο πάνω κατηγορίες. Την ίδια στιγμή, οι επιτυχίες θα αποτελέσουν παράδειγμα στους νεαρότερους αθλητές και αθλήτριες και θα αποτελέσουν το δικό τους παράδειγμα για το μέλλον.

Από πλευράς διοργάνωσης, αποδείξαμε ως Κύπρος ότι με θέληση, πολλή δουλειά και συλλογικότητα, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα. Αποκτήσαμε σημαντικές εμπειρίες, που θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια στο μέλλον, τόσο για τις εγχώριες διοργανώσεις όσο και για διεθνείς, στην περίπτωση που ενδιαφερθούμε και μας ανατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο Τσίρειο Στάδιο και για τα επόμενα λίγα χρόνια θα καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης επαρχίας στην Κύπρο για τις ανάγκες του Στίβου». 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο