Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία  Σπάς Τζεβίζοφ 

Από τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Κύπρο ήταν ο Βούλγαρος σέντερ φορ Σπάς Τζεβίζοφ που έγραψε τη δική του ιστορία στην Ομόνοια μετά την εντυπωσιακή παρουσία του στην πατρίδα του. Ο Τζεβίζοφ ήταν δεινός εκτελεστής, ειδικά με το κεφάλι και στην Βουλγαρία είναι ανάμεσα στους 4-5 κορυφαίους επιθετικούς που πέρασαν από το ποδόσφαιρο της χώρας. 

Η Ομόνοια απέκτησε τον Τζεβίζοφ το 1984 και ήταν η ιδανική λύση στην υπόθεση γκολ μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου «κυνηγού» που πέρασε από το ποδόσφαιρο μας Σωτήρη Καϊάφα που στα 16 χρόνια παρουσίας του στο ποδόσφαιρο μας πέτυχε 321 τέρματα. 

Ο Τζεβίζοφ έπαιξε 4 χρόνια στην Ομόνοια (194-88) και πέτυχε 82 τέρματα σε 129 αγώνες. Ήλθε σε ηλικία 28 χρονών και ήταν ο καλύτερος διάδοχος του Καϊάφα κατακτώντας 2 πρωταθλήματα ένα κύπελλο και μια ασπίδα. Ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, παλικάρι μέσα και έξω από την περιοχή, πέτυχε πολλά τέρματα με το κεφάλι ενώ είχε και δυνατό σουτ. 

Την περίοδο 1986-87 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 32 τέρματα που ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Κύπρο μετά τους Καϊάφα (44) και Ράουφαμν (42). Μαζί με τον Γ. Σαββίδη εκείνη την χρονιά πέτυχαν 53 τέρματα. 

Ο Σπάς Τζεβίζοφ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1974 και για δυο χρόνια ήταν στην Τράκια Πλόβτιβ (49 συμμετοχές και 11 γκολ). Η μεγάλη παρουσία του ήταν στην ΤΣΚΑ Σόφιας (205 συμμετοχές-96 τέρματα) από το 1976 μέχρι το 1984. Ακολούθησε η Ομόνοια (1984-88) με 129 συμμετοχές και 82 τέρματα. Επέστρεψε στην πατρίδα του και έπαιξε ένα χρόνο στην Μίνγιορ Πέρνικ αλλά.. γύρισε ξανά στην Κύπρο και την ΕΠΑ (1989-90) βοηθώντας την ομάδα της Λάρνακας που τότε έπαιζε στην Β’ κατηγορίας να επιστρέψει στους μεγάλους. 

Στην Εθνική Βουλγαρίας έχει 20 συμμετοχές (1976-1983)  και πέτυχε τρια γκολ. Στην πρώτη του χρονιά στην Ομόνοια πανηγύρισε πρωτάθλημα και στην ομάδα τότε ήταν (με τον Τράμοφ προπονητή), ο Χαρίτου, Χρίστου, Κ. Ιακώβου, Κάντηλος, Φίλιππος, Φαλκονέττι, Γ. Σαββίδης, Μαυρής, Ευαγόρας, Κανάρης, Κλείτος, Πατίκης, Τσίκκος, Καλοθέου Ζαχαριάδης κ.α. Στην τελευταία του χρονιά πανηγύρισε κύπελλο και στην ομάδα ήταν (με προπονητή τον Άρσοφ), οι Χαρίτου, Σάκης, Ξιούρουππας, Γιατρού, Χριστοδούλου, Καλοθέου, Μαυρής, Φίλιππος, Πέτσας, Τσίκκος, ευαγόρας, Θεοφάνους, Λαχτσίεφ, Κάντηλος , Ιακώβου κ.α. 
   

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο