Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Τρύφωνας Χαριλάου

Μία παλιά δόξα της ΑΕΛ έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή. Πρόκειται για τον Τρύφωνα Χαριλάου που ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας της ΑΕΛ που το 1968 πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική Ελλάδας.

Ο Τρύφωνας την εποχή εκείνη ήταν ακόμα μαθητής, 17 χρόνων, όπως και άλλοι συμπαίκτες του, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο Σταύρος Στυλιανού. Ξεκίνησε από μικρός το ποδόσφαιρο και έπαιξε μόνο στην ομάδα που αγαπούσε. Το 1964 πήρε θέση στην ομάδα αγωνιζόμενος ως δεξιός αμυντικός και έπαιξε μέχρι το 1976.

Η νεανική ομάδα της ΑΕΛ με προπονητή τον μεγάλο δάσκαλο Λοϊζο Παντελίδη έκανε την έκπληξη στο πρωτάθλημα 1967-68 και κατακτούσε τον πέμπτο- τίτλο στην ιστορία του. Η εμπειρία και ο ενθουσιασμός ήταν τα στοιχεία εκείνης της ΑΕΛ που άφησε 4 βαθμούς πίσω τη δεύτερη Ομόνοια, έχοντας την καλύτερη επίθεση (65 γκολ σε 22 αγώνες) και τον  Παμπουλλή πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 31 τέρματα. Η ΑΕΛ είχε πετύχει 17 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες (μια από Απόλλωνα και μια από Ομόνοια εκτός) έχοντας συντελεστή τερμάτων 65-20. Οι πιο μεγάλες νίκες της ήταν επί του Άρη 9-2 και ΕΠΑ (εκτός) 6-2.

Μαζί με τον Τρύφωνα ήταν τότε και οι Α. Κωνσταντίνου, Κάκος, Μάρκος, Π. Παπαδόπουλος, Σταύρος, Ζηνωνής, Νώντας Τσαγγάρης, Πόντζιος, Παμπουλλής, Κίνας. Χάρης, Μαύρος. Χάρης. 

Ο Τρύφωνας πρόλαβε και τη νέα γενιά παικτών της ΑΕΛ μεταξύ 72-76 έχοντας για συμπαίκτες του Δαμιανού, Πατούνα. Ιάπωνα Πελεντρίτη, Άριστο, Στελλάκη, Ματρουδή, Π. Αντωνίου, Αυγουστή, Βούρα, Χ’ Κωνσταντή, Πολίτη, Σώτο, Αντόρκα, Χ’ Σωκράτους, Κολοσσιάτη κ.α. 

Στην Α’ Εθνική η ΑΕΛ πήρε την τελευταία θέση (18η) έχοντας 49 βαθμούς από δύο νίκες. Μια ισοπαλία και 31 ήττες και 20-125 τέρματα. Ο Τρύφωνας Χαριλάου ήταν βασικό στέλεχος της ΑΕΛ στις δύο ιστορικές στιγμές της ομάδας και ξεχώριζε για το πάθος. Την αγωνιστικότητα και το ήθος του. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο