Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Λούκας Χ’ Λούκας

Πολύ νωρίς φάνηκε το ταλέντο του Λούκα Χ’ Λούκα που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον ΑΠΟΠ Πάφου. Αρχές της δεκαετία του ’80 ο Χ’ Λούκας παίζει στην ομάδα της γενέτειρας  του και ξεχωρίζει για την άριστη τεχνική του κατάρτιση, την ταχύτητα και την κοφτή ντρίπλα. Στον ΑΠΟΠ θα συναντήσει και τον αδελφό του Φίλιππο ενώ την ίδια εποχή είναι και οι Δημ. Ιωάννου, Μ. Κκέλης, Ζερπετέας, Κίμωνος, Π. Ιωαννίδης, Χ’ Ζηνοβίου, Δ. Αγάς, κ.α.

Ο λεπτοκαμωμένος Λούκας ήταν μεσοεπιθετικός, αλλά έπαιζε και αριστερός εξτρέμ. Ο «μικρός» ήταν σβούρα μπροστά για τους συμπαίκτες του.  Όπως και οι Δημ. Ιωάννου, και Δ. Αγάς, έτσι και ο Λ. Χ’ Λούκας μπήκε στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων, με αποτέλεσμα οι παίκτες του ΑΠΟΠ να ακολουθήσουν μια ξεχωριστή πορεία και να γράψουν ιστορία. 

Το 1987 ο Χ’ Λούκας θα καταλήξει στο ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο θα αγωνιστεί μέχρι το 2000. Σε αυτά τα 13 χρόνια ο Λούκας θα καταγράψει 277 συμμετοχές, σημειώνοντας και 48 τέρματα σε μία εποχή που στον ΑΠΟΕΛ υπήρχαν άλλα… κανόνια όπως οι Γ. Ιωάννου, Γκόκιτς, Α. Σωτηρίου. Στην Εθνική Κύπρου έπαιξε μεταξύ 1991-97 έχοντας 25 συμμετοχές και 4 τέρματα. Πανηγύρισε την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων με τον ΑΠΟΕΛ (1990, 92 και 96), 5 κύπελλα (1993, 95, 96, 97 και 99) και 4 Σούπερ Κπα (1992, 93, 96, 97).

Στο πρωτάθλημα του 1990 ήταν προπονητής ο Γ. Μαντζουράκης και είχε για συμπαίκτες και τους Γκόγκιτς, Σάπουριτς, Γ. Ιωάννου, Α. Σωτηρίου, Α. Πετρίδη, Φασουλιώτη, Κ. Κώστα, Κ. Μιαμιλιώτη, Κ. Παντζιαρά, Κλεάνθους. Το 1992 προπονητής ήταν ο Γ. Γκμοχ και στην ομάδα ήταν και οι Μαγνήτης, Λ. Κουής, Χρ. Ππούνας, Πετροσιάν, Α. Αλεξάνδρου.

Ο Λ. Χ΄Λούκας ακολούθησε την προπονητική και δούλεψε μέχρι τώρα στην Εθνική Νέων, Διγενή Μόρφου, ΑΣΙΛ και Δόξα.        

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο