Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Αντώνης Σκάγιας

Το όνομα του Αντώνη Σκάγια είναι συνώνυμο με το γκολ. Ένας αξιόλογος σέντερ φορ που έγραψε τη δική του ιστορία παίζοντας στον Εθνικό Άχνας αλλά και την Ανόρθωση, μέλος ποδοσφαιρικής οικογένειας αφού και ο μεγαλύτερος αδελφός του Νίκος Σκάγιας ξεχώρισε σε Αχνα και κυρίως την ΕΠΑ ενώ ο μικρότερος ο Τάκης Σκάγιας έμεινε στην ομάδα της κοινότητας του τον Εθνικό.

Ο Αντώνης Σκάγιας υπήρξε από τους κορυφαίους παίκτες στη δεκαετία του 80’. Το μεγάλο του ταλέντο, η σκληρή δουλειά η συνέπεια η μαχητικότητα και ο καλός χαρακτήρας του τον καθιέρωσαν σαν ένα από τους καλύτερους επιθετικούς που είχε μόνιμη επαφή με τα δίκτυα. 

Το 1979 ο Α. Σκάγιας κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον Εθνικό Άχνας, στον οποίο εντάχθηκε από μικρός. Ο προπονητής που εντόπισε το ταλέντο του ήταν ο Παναγιώτης Πιερής και κάνει ντεμπούτο κατά του Ακρίτα Χλώρακας παίζοντας ως αλλαγή και μάλιστα σκοράροντας (ήταν στην Β’ κατηγορία τότε ο Εθνικός). Καθιερώνεται και εντυπωσιάζει γι’ αυτό και γρήγορα θα έλθουν προτάσεις για μετεγγραφή του σε μεγάλη ομάδα. Το 1986-87 θα πάει στην Ανόρθωση όπου παίζει τέσσερα χρόνια. Ένας τραυματισμός θα τον αφήσει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ η ρήξη με τον Ρουμάνο προπονητή Α. Ιορτανέσκου θα τον κάνει να επιστρέψει στον Εθνικό όπου αγωνίζεται μέχρι το 1996-97 και θα αποχωρήσει από τα γήπεδα στα 37 του χρόνια. 

Μια «σημαία» για τον Εθνικό όπως ήταν και ο Γιώτης Εγκωμίτης και ο Σπύρος Καστάνας και άλλα παιδιά. Είχε συνολικά 220 συμμετοχές ο Αντώνης Σκάγιας. Στην Α’ κατηγορία πέτυχε 74 τέρματα από τα οποία 44 με τον Εθνικό και 30 με την Ανόρθωση. Από τα 74 τέρματα τα 45 ήταν με σουτ, 17 με κεφαλιές και 11 με πέναλτι και ένα… με το στήθος. 

Στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας με τον Εθνικό πέτυχε 118 τέρματα και την περίοδο 1981-82 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 τέρματα. 

Έπαιξε με πολύ καλούς συμπαίκτες στον Εθνικό ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Ιερωνυμίδης, Μαρτής, Γερμανός, Κουσιάππας, Κ. Φιλίππου, Γιαλλούρης, Ραματάν, Ιορτάνοφ, Θεοφάνους, Μάντης, Εγκωμίτης, Λάμπρου, Γκαβέλης, Μούσιτς, Τζιούρεφ, Φουλής, Πασιαλής, Καστάνας κ.α.
Ενώ στην Ανόρθωση ήταν οι Ν. Παναγιώτου, Κ. Σταύρου, Α. Παναγιώτου, Χρ. Κίττος, Κωνσταντίνου, Κ. Φώτη, Μαραγκός, Α. Ανδρέου, Τσούκκας, Γ. Βασιλείου, Λ. Κουής, Ευθυμάκης, Π. Αναστασίου, Α. Ιωάννου, Δ. Κωνσταντίνου, Παμπόρης κ.α. 

 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο