Παίκτες που έγραψαν ιστορία Δημήτρης Κύζας (Ένωση, Ελλάδα)

Το Παραλίμνι ήταν ανέκαθεν φυτώριο ποδοσφαιρικών ταλέντων και δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν καριέρα σε πιο μεγάλες ομάδες ή και ομάδες του εξωτερικού Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Κύζας που έπαιξε και στην Ελλάδα ξεχωρίζοντας για τα προσόντα και την προσφορά του σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε αλλά και την Εθνική μας. 

Η θέση του Κύζα ήταν κεντρικός αμυντικός και ξεκίνησε από μικρός στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου το 1967. Το 1971 θα παίξει στην πρώτη ομάδα δίπλα από τον έμπειρο Φόρσο και θα αποτελέσουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο μέχρι το 1975. Ξεχώριζε για τις ικανότητές του, καθώς ήταν ένας καθαρός, συνεπής αμυντικός που εξουδετέρωνε το αντίπαλο χάρη στην αγωνιστική ου πειθαρχία που τον διέκρινε. 

Ο Δημήτρης Κύζας ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας που είχε η Ένωση την περίοδο 1974-75 με προπονητή τον Βλ. Πλούσκαλ. Ήταν η καλύτερη περίοδος για την ομάδα του Παραλιμνίου αφού εκτός από φιναλίστ κυπέλλου ήταν και δευτεραθλήτρια του πρωταθλήματος ενώ ανακηρύχθηκε και ως η καλύτερη άμυνα της Ευρώπης εκείνης της ποδοσφαιρικής περιόδου. Ο Δημ. Κύζας στα 5 χρόνια που αγνίστηκε στην Ένωση κατέγραψε 135 συμμετοχές και ήταν δύο φορές φιναλίστ κυπέλλου (1973-74 και 1974-75). Ήταν 9 φορές διεθνής και πέτυχε και ένα τέρμα. 
Τη εποχή αυτή στην ομάδα βρίσκουμε και του Δήμο, Μαύρο, Παπαλούκα, Φόρσο, Σιαλή, Α. Κωνσταντίνου, Γ. Χειμώνα. Μέρτακκα, Κουρρή, Κούδα, Κυρ. Τσούκκα, Βλίττη, Αιμίλιο, Κέζο.

Το 1975 θα πάρει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό μαζί με τον συμπαίκτη του στην Ένωση Δημ. Κούδα. Στον ΠΑΟ έπαιξε μέχρι το 1981 καταγράφοντας 78 συμμετοχές και 4 γκολ πανηγυρίζοντας ένα πρωτάθλημα (1976-77) ένα κύπελλο (1976-77) και ένα Βαλκανικό κύπελλο (1977) παίζοντας δίπλα από μεγάλου παίκτες όπως οι Δομάζος, Αντωνιάδης, Ελευθεριάδης, Καψής, Β. Κωνσταντίνου, Λιβαθηνός,. Ν. Κοβή, Ρότσα κ.ά.  

Το 1980-81 παραχωρήθηκε στην Παναχαϊκή και τον επόμενο χρόνο στον ΟΦΗ. Το 1983-84 επιστρέφει στην Παναχαϊκή όπου και παίζει μέχρι το 1989 οπόταν και σταματάει το ποδόσφαιρο. Με την Παναχαϊκή κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Β’ Κατηγορίας (1984, 1987). Από τότε διαμένει μόνιμα στη Πάτρα.      
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο