Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Γιαννάκης Ζαμπυρίνης

Τη δική του σφραγίδα στην πορεία του ιστορικού σωματείου του Ευαγόρα Πάφου έβαλε ο επιθετικός Γιαννάκης Ζαμπυρίνης, που δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή, στα 60 του χρόνια. Από πολύ μικρός, στα 15 του, εντάχθηκε στην αγαπημένη του ομάδα την οποία υπηρέτησαν τόσο ο πατέρας του, που ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του συλλόγου, όσο και δύο αδέλφια του ως ποδοσφαιριστές. Για αρκετά χρόνια ήταν στην ομάδα μαζί με τον κατά ένα χρόνο μικρότερο του αδελφό, τον Κενδέα Ζαμπυρίνη, ο οποίος αργότερα υπήρξε και πρόεδρος του συλλόγου.

Ο Γιαννάκης  Ζαμπυρίνης ήταν κεντρικός κυνηγός και μόνιμος σκόρερ για τον Ευαγόρα. Ξεχώριζε για τη δύναμη, το πάθος και το πολύ δυνατό σουτ που διέθετε, την ντρίπλα και την ταχύτητα όταν έβγαινε στην αντίπαλη περιοχή. Ξεκίνησε στον Ευαγόρα την περίοδο 1967-68, χρονιά που η Παφιακή ομάδα έπαιρνε το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας και για πρώτη φορά ανέβαινε στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας. Την εποχή εκείνη το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας γινόταν με δύο ομίλους. Ο Ευαγόρας ήταν πρωταθλητής του ομίλου Λεμεσού-Πάφου και έδωσε αγώνες μπαράζ με την πρωταθλήτρια του ομίλου Λευκωσίας-Αμμοχώστου-Λάρνακας-Κερύνειας που ήταν η ομάδα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Στην Πάφο ο αγώνας έληξε 0-0 αλλά στο δεύτερο παιχνίδι η ομάδα της Πάφου κέρδισε μέσα στο Παραλίμνι 1-0 και πανηγύρισε την άνοδό του. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ανδρέας Κοτσώνης. Το 1968-69 θα παίξει για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία αλλά θα τερματίσει τελευταίος, στην 12η θέση, και θα υποβιβαστεί. Ξεκίνησε με προπονητή τον Ούγγρο Βάργκας και συνέχισε με τον Ελλαδίτη Σπύρο Τσαπαλό. Στην ομάδα έπαιζαν οι: Ηρόδοτος, Π.Γεωργίου, Κουρούσιης, Αττίκης, Ν.Κούπανος, Χρ.Κούπανος, Πενταράς, Ν.Παπαντωνίου, Ευθυμίου, Στ.Αβερκίου, Γ.Ζαμπυρίνης, Τ.Χαραλάμπους, Στ.Σοφοκλέους.

Για τρία χρόνια ο Ευαγόρας θα παίξει στην Β’ Κατηγορία και θα επιστρέψει στους μεγάλους την περίοδο 1972-73, όπου παρέμεινε άνετα καταλαμβάνοντας την ένατη θέση στη βαθμολογία, έχοντας για προπονητή τον Κωστάκη Πιερίδη, παλιό άσο του Ολυμπιακού ο οποίος στη συνέχεια βοήθησε και σαν παίκτης την ομάδα της Πάφου. Στην ομάδα συναντούμε τους Ζυμαρά, Κενδέα και Γιαννάκη Ζαμπυρίνη, Άντρο και Πάμπο Γιαλλούρη, Πενταρά, Αττίκη, Μερκή, Σ.Πετρίδη, Στ.Σοφοκλέους, Τ.Χαραλάμπους, Π.Γεωργίου. 

Ο Ευαγόρας αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία από το 1972-73 μέχρι το 1979-80 και ο Γ.Ζαμπυρίνης θα παίξει στην ομάδα ακόμα ένα χρόνο, την περίοδο 1980-81 στην Β’ Κατηγορία, όπου η ομάδα με προπονητή τον Τάκη Χαραλάμπους και αρκετά ανανεωμένη θα πάρει πανηγυρικά τον τίτλο. Αυτή την τελευταία χρονιά στον Ευαγόρα είχε για συμπαίκτες τους Αντωνιάδη, Α.Ευαγόρου, Γ.Σωκράτους, Φύτο, Μιαμηλιώτη, Ν.Μαυρή, Σ.Σάββα, Ευσταθίου, Αρτέμη, Σαμψών. Πρόλαβε να παίξει και με τη νέα γενιά παικτών αφού ο Ευαγόρας με τη σταδιακή αποχώρηση των παλιών του άσων θα αρχίσει να προωθεί νέους παίκτες. Έτσι ο Γ.Ζαμπυρίνης αγωνίστηκε και με τους  Α.Τούρο, Δ.Αγά, Γ.Τούρο, Μεταξά, Β.Ευαγόρου, Πολίτη, Λ.Δρυμιώτης, Τ.Ηροδότου, Παπαδημήτρης, Παρασκευάς, Βλαδιμήρου, Τσέλεπος κ.α. Στη συνέχεια εργάστηκε από διάφορα προπονητικά πόστα στον Ευαγόρα ενώ αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο στον Μούτταλο. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο