Η ενοποίηση με τον ΑΠΟΕΛ, το ιδιόκτητο γήπεδο και όχι μόνο - Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης!

Παρά το γεγονός ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο συχνά παραμελείται, αναδεικνύει μια σημαντική δυναμική που αξίζει προσοχής. Είναι ξεκάθαρο ότι χρίζει ανάπτυξη και περισσότερης σημασίας από τους αρμόδιους τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις- οι οποίες διαχρονικά «μπάζουν» όσο και στην ανάπτυξή του.

Πρόκειται για τη Λακατάμια FC, μια πρόσφατη ομάδα, η οποία μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου το 2019. Φέτος βρίσκεται στην 5η θέση με 13 βαθμούς, με απολογισμό 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 11 ήττες.

Παρακολουθήσαμε την προπόνηση της ομάδας και στη συνέχεια μιλήσαμε με ποδοσφαιρίστριες της ομάδας, τον προπονητή αλλά και τον πρόεδρο της ομάδας.

Το «ναυάγιο» στην ενοποίηση με τον ΑΠΟΕΛ

Τον Ιούνιο του 2020, ο ΑΠΟΕΛ με ανακοίνωση του γνωστοποίησε τη σε συμφωνία με τη Λακατάμια FC έτσι ώστε να δημιουργηθεί ομάδα με τη σφραγίδα των «γαλαζοκιτρίνων» στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η ενιαία ομάδα θα είχε ως στόχο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη κατηγορία του γυναικείου πρωταθλήματος. Όμως  τελικά δεν προχώρησε η συμφωνία. Ο  λόγος που χάλασε το deal με τους «γαλαζοκίτρινους» ήταν επειδή είχαν δοθεί τα χέρια με το σωματείο και όχι με την εταιρεία.

 

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για το γυναικείο ποδόσφαιρο ότι έχουμε το δικό μας γήπεδο»

Ο πρόεδρος της ομάδας, Όμηρος Χριστοφίδης επικεντρώθηκε στο ιδιόκτητο γήπεδο της ομάδας στην περιοχή της Ανθούπολης, στο οποίο γίνονται εργασίες ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη σεζόν.

Τη φετινή σεζόν η ομάδα αγωνίζεται στο γήπεδο του Θ.Ο.Ι Λακατάμιας για τους εντός έδρας αγώνες της. Ωστόσο, ο πρόεδρος προανήγγειλε ότι από την επόμενη χρονιά η ομάδα θα αγωνίζεται στο δικό της ιδιόκτητο γήπεδο.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Χριστοφίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν κατέλαβαν τις χορηγίες, τις οποίες δικαιούταν η ομάδα για την ανέγερση του γηπέδου.

Ο διπλός τους ρόλος

Σε αντίθεση με τους άντρες, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει αρκετές παίχτριες της ομάδας, οι οποίες εξασκούν παράλληλα και τον ρόλο του προπονητή σε ακαδημίες της ομάδας.

Μια από αυτές είναι η Παναγιώτα Θεοφίλου, «Είμαι επίσης προπονήτρια στις ακαδημίες U13 της Λακατάμιας. Στις ακαδημίες της ομάδας υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο με συνεχή δουλειά και όρεξη μπορούν να φτάσουν ψηλά». Ενώ τόνισε ότι τα κορίτσια ξεκινούν από μικρή ηλικία, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες και στη συνέχεια να τις αναπτύξουν. «Δουλεύουμε στο καινούριο γήπεδο που έκτισε η ομάδα. Οι υποδομές μας είναι πολύ καλές, έχουμε όλο τον εξοπλισμό για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και πιο επαγγελματικά», πρόσθεσε.

«Το μονοπώλιο του Απόλλωνα… οι υπόλοιπες ομάδες παλεύουν για την 2η θέση»

Από την πλευρά του ο προπονητής της ομάδας Σάββας Μαγκαφάς, επεσήμανε την ανάπτυξη που χρειάζεται το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο , ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην ομάδα του «Θέλει την ανάπτυξη του το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο, θέλει περισσότερες ομάδες να ενταχθούν ειδικά στην πρώτη κατηγορία. Όμως βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση από κορίτσια στο θέμα των ακαδημιών που άρχισαν δειλά-δειλά να δουλεύουν στις ακαδημίες ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο τους που είναι να αγωνιστούν στην πρώτη κατηγορία».

Πρέπει να ενταχθούν περισσότερες ομάδες τόνισε ο προπονητής της ομάδας, «Πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, γιατί βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το μονοπώλιο από τον Απόλλωνα και οι υπόλοιπες ομάδες παλεύουν για την 2η και 3η θέση».

 

 

(Μερικά) κενά του γυναικείου ποδοσφαίρου

Παρά τις προσπάθειες να οδηγηθούμε σε πιο επαγγελματικά πρότυπα στο γυναικείο πρωτάθλημα, οι δυσκολίες υπάρχουν και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Katrina Maguire ένα μειονέκτημα για το Κυπριακό ποδόσφαιρο είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές ομάδες στο πρωτάθλημα (6). Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει είπε «Σε κάποια γήπεδα οι αγωνιστικοί χώροι είναι ακατάλληλοι και σε κάποιες ομάδες δεν υπάρχουν ακαδημίες επομένως επενδύουν μόνο στην πρώτη ομάδα».

Επίσης, οι δηλώσεις της συμπαίχτριας της, η οποία αγωνίστηκε στην εθνική Κύπρου U19, τονίζει πως υπάρχει τεράστιο επίπεδο διαφοράς από τις άλλες χώρες «Αγωνιστήκαμε με την Εθνική Ελβετίας και χάσαμε 15-0. Φάνηκε το η διαφορά στο επίπεδο, στην δυναμικότητα αλλά και στην αντίληψη που είχαν οι Ελβετίδες. Δυστυχώς εμείς δεν κάναμε πολλές προπονήσεις. Για να φτάσουμε στο επίπεδό άλλων χωρών πρέπει να βελτιωθούν αρκετά πράγματα σε θέματα οργάνωσης και ανάπτυξης».

 

Συγκρίνοντας… διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς κόσμους

Οι ξένες ποδοσφαιρίστριες της ομάδας ανέφεραν τις διαφορές του Κυπριακού πρωταθλήματος σε σχέση με το δικό τους. Από την πλευρά, της η τερματοφύλακας της ομάδας, Rasha Yaghi δήλωσε πως οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλύτερες στην Κύπρο συγκριτικά με αυτές του Λιβάνου.

Η Αμερικανίδα, Sydney Duarte τόνισε πως βρήκε αρκετά υψηλό το επίπεδο, ενώ η Κολομβιανή Karina Bermudez είπε πως η Λακατάμια FC είναι πιο οργανωμένη σε σχέση με την προηγούμενη της ομάδα. Για το τακτικό κομμάτι δήλωσε: «Το επίπεδο είναι διαφορετικό, εδώ παίζομαι με τακτική, πάσα και κίνηση, ενώ στην Κολομβία το παιχνίδι είναι πιο σκληρό και δυνατό».

Όσον αφορά τους στόχους τους, η Yaghi επισήμανε πως το όνειρο της είναι να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και πως η Λακατάμια FC την βοηθάει να αναπτυχθεί και να γίνει καλύτερη.  

Η Duarte δήλωσε: «Το Κυπριακό πρωτάθλημα είναι ένα σκαλοπάτι για να έχω ανέλιξη, είναι μια καλή ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε στην Ευρώπη και θα με βοηθήσει να αγωνιστώ σε πιο προηγμένο πρωτάθλημα». Η επιθετικός της ομάδας, Bermudez ανέφερε πως ο στόχος της είναι να αγωνιστεί στο Ισπανικό πρωτάθλημα και η Λακατάμια FC της έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρώπη αλλά και για να εξελιχθεί.

 

 

Μάμας Φιλίππου / Σταύρος Σταύρου

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο