"Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στους δρόμους''

Με ανάρτηση στα social media η Θύρα 9 αναφέρεται στην σημερινή εργατική Πρωτομαγιά.

Αναλυτικά:

"Σαν σήμερα την 1η Μαΐου του 1886 ξεσπά στο Σικάγο μια άνευ προηγουμένου δυναμική απεργία. Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 190.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.

Η Μέρα αυτή το 1889 καθιερώθηκε σαν η Ημέρα των Εργατών. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύνονται στον δρόμο με κόκκινα μαντίλια και σημαίες και απεργούν ως ένδειξη τιμής για τους πρωτεργάτες, που έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι εργαζόμενοι για να επιτύχουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια από εκείνη την ιστορική μέρα και τα αιτήματα που γέννησαν την μεγαλειώδη απεργία μοιάζουν και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Ο καπιταλισμός, μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την παλινόρθωση του στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχει περάσει για καλά στην αντεπίθεση και παίρνει ένα-ένα τα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες κατάφεραν να κερδίσουν οι προλετάριοι. 8ώρα, συλλογικές συμβάσεις, 5ήμερη εργασία, αμοιβή υπερωριών, μονιμοποίηση των θέσεων εργασίας, εργασιακή ασφάλεια για ατυχήματα μοιάζουν να είναι ένα μακρινό παρελθόν για τους εργαζομένους καθώς οι αγορές απαιτούν πλέον ευέλικτη εργασία για να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι κυβερνήσεις των κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τεχνοκράτες που μπήκαν σε θέσεις κλειδιά της οικονομίας και τα λοιπά πιόνια του κεφαλαίου δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να αφήνουν τα αφεντικά τους να καταληστεύουν τους εργαζόμενους τους καθώς πλέον δεν υπάρχει στον ορίζοντα το ανταγωνιστικό για αυτούς κράτος των εργατών, δεν υπάρχει δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν υπάρχει ένας μηχανισμός που να μπει στην πρωτοπορία του αγώνα και να σταθεί ανάχωμα.

Εν έτη 2020, που η τεχνολογία έχει φτάσει στο ζενίθ, που επενδύονται τεράστια ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη, που τα μέσα μαζικής παραγωγής έχουν έρθει σε τεράστια αύξηση και που μειώνουν το κόστος παραγωγής συνεχώς, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι κρέμονται μετέωροι στο κενό ανήμποροι να αντιδράσουν στην επίθεση του κεφαλαίου. Γιατί όλη αυτή η ανάπτυξη δεν γίνεται και δεν επενδύεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά με γνώμονα το κέρδος των αφεντικών.

Εν έτη 2020, η εργατική τάξη καλείτε να μιμηθεί τους πρωτεργάτες της Πρωτομαγιάς και να σηκώσει στις πλάτες της, όλη την κληρονομία των εκατοντάδων αγώνων του προλεταριάτου. Ας είναι λοιπόν αυτή η μέρα η εφαλτήρια για νέους αγώνες, νέες διεκδικήσεις και νέες νίκες.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ,
ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Υ.Γ. Αυτή τη χρονιά δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στους δρόμους και να απεργήσουμε όπως κάναμε όλες τις προηγούμενες χρονιές, το πείσμα όμως για αγώνα δεν σβήνει ποτέ".

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο