Το V.A.R. δεν εκτίθεται, μόνο εκθέτει -και μάλιστα απροκάλυπτα

Δύο πέναλτι που (ήταν οφθαλμοφανή, αλλά) δεν καταλογίστηκαν «σημαδεύουν» μέχρι στιγμής σε διαιτητικό επίπεδο της 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος CYTA. Τα συγκεκριμένα λάθη βαραίνουν περισσότερο στο ζύγι, επειδή έγιναν σε αναμετρήσεις, στις οποίες υπήρχε η τεχνολογία του V.A.R.

Το Σάββατο, στον αγώνα Εθνικός Άχνας-Απόλλων (1-4), ο Λούκας Σωτηρίου αρνήθηκε στις καθυστερήσεις πέναλτι στους φιλοξενούμενους, μολονότι ειδοποιήθηκε από τον Video Assistant Referee Κυριάκο Χριστοδούλου και πήγε να δει ξανά την ανατροπή του Παπουνασβίλι στο on field monitor.

Την Κυριακή, στην αναμέτρηση ΑΕΚ-ΕΝΠ (1-2), ο Κυριάκος Χριστοδούλου δεν καταλόγισε στο 45+1’ πέναλτι υπέρ των φιλοξενουμένων, μολονότι ειδοποιήθηκε από τον Video Assistant Referee Γιάννη Αναστασίου, διότι ο τελευταίος έκρινε ότι η φάση είναι καθαρή και δεν τον κάλεσε να την αξιολογήσει εκ νέου στο on field monitor.

Ότι ο Λούκας Σωτηρίου και ο Γιάννης Αναστασίου αξιολόγησαν λάθος τις φάσεις είναι τόσο προφανές όσο και οι παραβάσεις που έγιναν. Αυτά τα σφάλματα, ωστόσο, δεν υποσκάπτουν ούτε τη χρησιμότητα ούτε την αξία της τεχνολογίας. Το σύστημα V.A.R. είναι το μέσο και ως τέτοιο έκανε -και στις δύο περιπτώσεις- άριστα τη δουλειά του: από τις επαναληπτικές προβολές κατέστη σαφές τι ακριβώς συνέβη.

Ότι τα πέναλτι δεν δόθηκαν, δεν υποσκάπτει την αξιοπιστία του μέσου. Η τεχνολογία δεν εκτίθεται μέσα από την κακή χρήση της, μόνον εκθέτει -στα μάτια όλου του κόσμου- όσους παρά τη διευκόλυνση που τους προσφέρει καταλήγουν ή επιμένουν στις λάθος αποφάσεις.

Η αξιοπιστία του V.A.R. μπορεί να πληγεί στα μάτια της κοινής γνώμης μόνο μ’ έναν τρόπο: τη μη τιμωρία όσων το χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο