ΚΟΠ, «χρυσό μετάλλιο» και ευθύνες

Περιποιεί πολύ μεγάλη τιμή για την ΚΟΠ η απονομή του χρυσού μεταλλίου "UEFA Grassroots Awards", αλλά παράλληλα μεγαλώνει και την ευθυνη της προς τα χιλιάδες παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο.

Η ΟΥΕΦΑ απένειμε το χρυσό μετάλλιο στην ΚΟΠ για την πρωτοβουλία της να ενοποιήσει τα παιδικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, αφού μέχρι το 2019 οι ιδιωτικές ακαδημίες λειτουργούσαν εκτός της επιρροής της Ομοσπονδίας, με τη διεξαγωγή δικών τους πρωταθλημάτων. 

Αυτομάτως, όμως έχει μεγαλώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ευθύνη της ΚΟΠ, αλλά και των ίδιων των σωματείων/ακαδημιών, όχι μονο προς τα ιδια τα παιδιά, αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης και υποδομών. 

Αναμφίβολα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιχνιδιών (περίπου 14 χιλιάδες τη σεζόν) σε όλοκληρη την ελεύθερη Κύπρο, όπου χιλιάδες παιδιά μαζί με τους γονείς και φίλους τους, μαζεύονται στα γήπεδα για να απολαύσουν τη χαρά του παιχνιδιού, μακριά από την πίεση και το άγχος των αποτελεσμάτων.

Και η ευθύνη της ΚΟΠ δεν θα πρέπει να σταματά στα έξοδα χρήσης των γηπέδων και στη διαιτησία (ασχέτως αν δεν υπάρχουν διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια), αλλά και ούτε στο διαμοιρασμό τεχνικών γνώσεων, εξοπλισμού και διοικητικής / οικονομικής υποστήριξης προς τους συλλόγους και τις ακαδημίες.

Η ευθύνη της ΚΟΠ προς τα 10+ χιλιάδες παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο 

έχει να κάνει με την όσο το δυνατό καλύτερη οργάνωση των παιχνίδιων και κυρίως με τη χρήση των όσο το δυνατό καλύτερων γηπέδων, αλλά κυρίως στην στήριξη τους όσο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται μέσα από το άθλημα.

Είναι κοινό μυστικό ότι αρκετά γηπέδα δεν πληρούν τα κριτήρια για αγώνες παιδιών και φιλοξενίας οικογενειών (ασφάλεια και συνθήκες υγιεινής). Μιλάμε για την ασφάλεια μικρών παιδιών που θα έπρεπε να γινόταν ενδελέχης έλεγχος, όπως θα πρέπει να γίνεται και αν τα γήπεδα που διεξάγονται καθημερινά προπονήσεις πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια ασφαλείας.

Γενικώς, όμως υπάρχει θέμα με τις υποδομές στο κυπριακό ποδόσφαιρο. 

"Ντρεπόμαστε να μιλάμε για τα γήπεδά μας... Πετάμε λεφτά οπουδήποτε αλλού και αφήνουμε τους νέους που είναι το μέλλον της πατρίδας μας". Τάδε έφη Κίκης Φιλίππου (πρόεδρος Εθνικού Άχνας -  25/4/2023). Λόγια που επαναλάμβανονται κάθε χρόνο από διάφορους παράγοντες.  

Κατά καιρούς επίσης ο ΠΑΣΠ επισημαίνει τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις των γηπέδων σε μικρές κατηγορίες σε κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά λύσεις δεν βρίσκονται και διορθώσεις δεν γίνονται. 

Επιπλέον, από τα 10 χιλιάδες παιδιά που πάιζουν ποδόσφαιρο κάθε χρόνο, πόσα θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να αναπτυχθούν σωστά στην εφηβική και μεταεφηβική ηλικιά; Ποιά κίνητρα δίνονται στα σωματεία να στηρίξουν τους Κύπριους ποδοσφαιριστές; Ένα διαχρόνοικο πρόβλημα-πρόκληση για την ΚΟΠ.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο