ΚΟΠ: Αυτές είναι οι αλλαγές στους κανονισμούς

Η ΚΟΠ πρόσφατα παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας Ντομένικο Μεσσίνα στους αθλητικούς συντάκτες και αυτός παρουσίασε τις αλλαγές στους κανονισμούς που προκύπτουν. 

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στους κανοισμούς: 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 3 : ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
9. Επίτευξη τέρματος με επιπλέον πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο
Αν μετά την επίτευξη ενός τέρματος ο διαιτητής αντιληφθεί, πριν το παιχνίδι ξαναρχίσει, ότι ένα επιπλέον πρόσωπο ήταν στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώθηκε το γκολ, και το άτομο αυτό παρενέβη στο παιχνίδι:
ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το τέρμα, εάν το επιπλέον πρόσωπο ήταν:
ένας παίκτης, αναπληρωματικός, παίκτης που αντικαταστάθηκε, αποβληθείς παίκτης ή αξιωματούχος ομάδας, της ομάδας που έβαλε το γκολ. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο που ήταν το επιπλέον πρόσωπο
ένας εξωτερικός παράγοντας ο οποίος επηρέασε το παιχνίδι εκτός αν το γκολ ήταν ως αποτέλεσμα της επέμβασης εκείνων που αναφέρονται παραπάνω στο κείμενο με τίτλο «Επιπλέον πρόσωπα στον αγωνιστικό χώρο». Το παιχνίδι επαναρχίζει με ελεύθερο διαιτητή.
ο διαιτητής πρέπει να κατακυρώσει το τέρμα εάν το επιπλέον πρόσωπο ήταν:
ένας παίκτης, αναπληρωματικός, παίκτης που αντικαταστάθηκε, αποβληθείς παίκτης ή αξιωματούχος ομάδας, της ομάδας που δέχθηκε το τέρμα,
ένας εξωτερικός παράγοντας που δεν επηρέασε το παιχνίδι
Επεξήγηση
Διευκρίνιση ότι ο διαιτητής πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του επιπλέον προσώπου στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώνεται γκολ μόνο εάν το πρόσωπο αυτό επηρέασε το παιχνίδι, π.χ. ο Κανονισμός δεν περιμένει από τον διαιτητή να τιμωρήσει την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο εάν δεν επηρεάζει το παιχνίδι.

Κανονισμός 6 – Άλλοι Αξιωματούχοι Αγώνα
Άλλοι αξιωματούχοι αγώνα (δύο βοηθοί διαιτητές, τέταρτος αξιωματούχος, δύο επιπρόσθετοι βοηθοί διαιτητές, αναπληρωματικός βοηθός διαιτητή, Βοηθός Διαιτητής μέσω Βίντεο (VAR) και τουλάχιστον ένας βοηθός του ΒΔΒ (AVΑR) μπορούν να ορισθούν στους αγώνες. Αυτοί θα βοηθούν τον διαιτητή στον έλεγχο του παιχνιδιού σύμφωνα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού, αλλά η τελική απόφαση πάντοτε θα παίρνεται από τον διαιτητή.
Ο διαιτητής, οι βοηθοί διαιτητές, ο τέταρτος διαιτητής, οι επιπρόσθετοι βοηθοί διαιτητές και ο αναπληρωματικός βοηθός διαιτητής είναι οι «εντός του γηπέδου» αξιωματούχοι του αγώνα.
Με εξαίρεση τον αναπληρωματικό βοηθό διαιτητή, Οι «εντός αγωνιστικού χώρου αξιωματούχοι αγώνα» βοηθούν τον διαιτητή σε παραβάσεις όταν έχουν πιο ξεκάθαρο οπτικό πεδίο από τον διαιτητή (…)
(…)
3. Αναπληρωματικός βοηθός διαιτητή
Το μοναδικό καθήκον του αναπληρωματικού βοηθού διαιτητή είναι Ο αναπληρωματικός βοηθός διαιτητής μπορεί να αντικαταστήσει έναν βοηθό διαιτητή, ή τον τέταρτο διαιτητή, ή έναν επιπρόσθετο διαιτητή (additional) ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει, και μπορεί επίσης να βοηθήσει τον διαιτητή με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι «εντός αγωνιστικού χώρου αξιωματούχοι αγώνα».
Επεξήγηση
Η χρήση των αναπληρωματικών βοηθών διαιτητών έχει αυξηθεί σημαντικά, και είναι ως εκ τούτου λογικό ότι θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν την ίδια βοήθεια στους διαιτητής όπως οι υπόλοιποι «εντός αγωνιστικού χώρου αξιωματούχοι αγώνα»

Κανονισμός 7 – Η Διάρκεια του Αγώνα
3. Υπολογισμός του χαμένου χρόνου
Ο υπολογισμός γίνεται από τον διαιτητή σε κάθε ημίχρονο για όλο το χρόνο παιχνιδιού που χάθηκε σε αυτό το ημίχρονο εξαιτίας :
αντικαταστάσεων παικτών(…)
πανηγυρισμοί γκολ
οποιασδήποτε άλλης αιτίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε σημαντικής καθυστέρησης επανέναρξης του παιχνιδιού (π.χ. πανηγυρισμοί γκολ, λόγω παρέμβασης εξωτερικού παράγοντα)
Επεξήγηση
Οι πανηγυρισμοί σε γκολ στο εξής θα αναφέρονται ξεχωριστά για να τονιστεί ότι συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού χρόνου, τον οποίο ο διαιτητής πρέπει να προσθέσει.

Κανονισμός 10 – Καθορισμός του αποτελέσματος ενός αγώνα
2. Νικήτρια ομάδα
Όταν οι Κανονισμοί της διοργάνωσης απαιτούν νικήτρια ομάδα, μετά από ένα ισόπαλο παιχνίδι (…), οι μόνες επιτρεπόμενες διαδικασίες για να καθοριστεί νικήτρια ομάδα είναι:
κανόνας των εκτός έδρας γκολ
παράταση δύο ίσων χρονικών περιόδων που δεν θα υπερβαίνει τα 15 λεπτά η καθεμία
λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι. «Πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι)»
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός των παραπάνω διαδικασιών.
3. Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι Πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι)
Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι Πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι) εκτελούνται μετά το τέλος του παιχνιδιού (…). Οι προειδοποιήσεις και παρατηρήσεις (κίτρινες κάρτες) που δίδονται κατά τη διάρκεια του αγώνα σε παίκτες και αξιωματούχους ομάδων, κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν μεταφέρονται στη διαδικασία εκτέλεσης λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι).
Διαδικασία
Πριν την έναρξη των λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι).
Κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι).
τα λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι) δεν πρέπει να καθυστερούν για έναν παίκτη ο οποίος φεύγει από τον αγωνιστικό χώρο (…)
Αντικαταστάσεις και αποβολές κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι).

Κανονισμός 10 – Καθορισμός του αποτελέσματος ενός αγώνα
Η αλλαγή από «λάκτισματα από το σημείο του πέναλτι» σε «πέναλτι (διαδικασία των πέναλτι)» θα ισχύει και για τα ακόλουθα:
Οδηγίες για προσωρινές αποβολές (sin bins)
Κανόνας 2.2 – Αντικατάσταση ελαττωματικής μπάλας
Κανόνας 3.5 – Αδικήματα και κυρώσεις
Κανόνας 5.3 – Εξουσίες και καθήκοντα
Κανόνας 12.3 – Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου
Γλωσσάρι
Πρακτικές οδηγίες για τους διαιτητές του αγώνα
Επεξήγηση
Ο όρος «λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι» είναι πλέον ξεπερασμένος και χρησιμοποιείται σπάνια. Πλέον ο κόσμος αναφέρεται σε «πέναλτι» ή «στη διαδικασία των πέναλτι».
Διευκρίνιση ότι οι προειδοποιήσεις και οι παρατηρήσεις σε παίκτες και αξιωματούχους ομάδων, δεν μεταφέρονται στα πέναλτι (στη διαδικασία των πέναλτι).

Κανονισμός 11 – Offside
2. Παράβαση offside
(…)
Ένας παίκτης, σε θέση οφσάιντ, που δέχεται την μπάλα από έναν αντίπαλο, ο οποίος παίζει έπαιξε εσκεμμένα την μπάλα συμπεριλαμβανομένου του παιξίματος της μπάλας με το χέρι με πρόθεση, δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει πλεονέκτημα, εκτός αν πρόκειται για εκ προθέσεως σώσιμο από οποιονδήποτε αντίπαλο.
*«Εσκεμμένο παίξιμο» (εξαιρουμένου του σκόπιμου παιξίματος της μπάλας με το χέρι) θεωρείται όταν ένας παίκτης έχει τον έλεγχο της μπάλας και έχει τη δυνατότητα:
να δώσει πάσα σε συμπαίκτη
να αποκτήσει κατοχή της μπάλας ή
να διώξει/απομακρύνει τη μπάλα (π.χ. κλωτσώντας την ή με κεφαλιά)
Εάν η πάσα, η προσπάθεια να αποκτήσει την κατοχή ή προσπάθεια απομάκρυνσής της από τον παίκτη που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι ανακριβής ή ανεπιτυχής, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο παίκτης «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα.

Κανονισμός 11 – Offside

Θα πρέπει να χρησιμοποιούντα τα ακόλουθα κριτήρια, κατά περίπτωση, ως ενδείξεις ότι ένας παίκτης είχε τον έλεγχο της μπάλας και, ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ότι «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα:
Η μπάλα ήρθε από απόσταση και ο παίκτης είχε καθαρή θέα αυτής (της μπάλας)
Η μπάλα δεν κινούνταν γρήγορα
Η κατεύθυνση της μπάλας δεν ήταν απροσδόκητη/αναπάντεχη (unexpected)
Ο παίκτης είχε χρόνο να συντονίσει την κίνηση του σώματός του, δηλ. δεν επρόκειτο για ενστικτώδη αντίδραση/διάταση ή άλμα ή κίνηση που επέφερε περιορισμένη επαφή/έλεγχο
Η μπάλα που κινείται στο έδαφος είναι πιο εύκολο να παιχτεί από μια μπάλα που είναι στον αέρα
Επεξήγηση
Η πρόσθετη διατύπωση διευκρινίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάκριση μεταξύ «εσκεμμένου παιξίματος» (deliberate play) και «εξοστρακισμού» (deflection) με βάση την προσδοκία ότι ένας παίκτης που είναι ξεκάθαρα σε θέση offside δεν θα θεωρείται onside σε όλες τις περιπτώσεις που ένας αντίπαλος κινείται και αγγίζει την μπάλα. Η διατύπωση αυτή δημοσιεύτηκε στην εγκύκλιο του IFAB αριθ. 26 (Ιούλιος 2022).

Κανονισμός 12 – Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά
3. Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου
Παρατηρήσεις (κίτρινες κάρτες) για αντιαθλητική συμπεριφορά
παίζει την μπάλα με το χέρι με σκοπό να επηρεάσει ή να σταματήσει μια υποσχόμενη επίθεση διαπράξει οποιαδήποτε άλλη παράβαση προκειμένου να επηρεάσει ή να σταματήσει μια υποσχόμενη επίθεση εκτός της περίπτωσης όπου ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για μια παράβαση η οποία ήταν στην προσπάθεια του παίκτη να παίξει ή να διεκδικήσει την μπάλα
στερεί σε ένα αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ με μια παράβαση διαπράττοντας παράβαση, η οποία γίνεται στην προσπάθειά του να παίξει ή να διεκδικήσει την μπάλα και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι(…)
Στέρηση ενός γκολ ή μιας προφανούς ευκαιρίας για επίτευξη τέρματος
Στις περιπτώσεις όπου ένας παίκτης διαπράξει ένα παράπτωμα κατά αντιπάλου, μέσα στη περιοχή πέναλτι της ομάδας του, το οποίο στερεί από αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος κι ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι, ο παραβάτης παρατηρείται αν η παράβαση ήταν μια προσπάθεια για να παίξει ή να διεκδικήσει τη μπάλα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (πχ κράτημα, τράβηγμα, σπρώξιμο, καμιά πιθανότητα για να παίξει τη μπάλα κλπ) ο παραβάτης παίκτης πρέπει να αποβληθεί.

Κανονισμός 12 – Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά
Επεξήγηση
Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν μια ενέργεια ήταν μια προσπάθεια να παίξει ή να διεκδικήσει την μπάλα (ή και τα δύο). Η ίδια αρχή θα πρέπει να ισχύει και όταν ένας παίκτης διεκδικεί τη μπάλα αλλά και όταν προσπαθεί να παίξει τη μπάλα. Όταν ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για μια παράβαση DOGSO, ο παραβάτης παίκτης θα αποβάλλεται μόνο εάν στην παράβαση που διέπραξε δεν υπήρχε η πιθανότητα να παίξει την μπάλα.

Κανονισμός 12 – Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά
3. Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου
Αξιωματούχοι της ομάδας
Όταν διαπράττεται ένα παράπτωμα από κάποιον στην τεχνική περιοχή (αναπληρωματικός, παίκτης που αντικαταστάθηκε, αποβληθείς παίκτης ή αξιωματούχος ομάδας) και δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση του παραβάτη, η ποινή θα επιβάλλεται στον (επικεφαλής) προπονητή που είναι παρών στην τεχνική περιοχή.
Επεξήγηση
Διευκρίνιση ότι ο (επικεφαλής) προπονητής της ομάδας μπορεί να τιμωρηθεί μόνο για παράβαση που διαπράχθηκε από «άγνωστο παραβάτη» (ο παραβάτης δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί) που βρίσκεται μέσα/από την τεχνική περιοχή, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει για παράβαση που διαπράχθηκε από «άγνωστο παίκτη» (παίκτη που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί).

Κανονισμός 14 – Το πέναλτι
1. Διαδικασία
Ο αμυνόμενος τερματοφύλακας πρέπει να παραμένει πάνω στη γραμμή τέρματος με μέτωπο στον παίκτη που εκτελεί το πέναλτι μεταξύ των κάθετων δοκαριών, χωρίς να αγγίζει τα δοκάρια, το οριζόντιο δοκάρι ή τα δίχτυα, μέχρι η μπάλα να λακτιστεί. Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που αποσπά την προσοχή του εκτελεστή με αθέμιτο τρόπο, π.χ. να καθυστερεί την εκτέλεση του πέναλτι ή να αγγίζει τα δοκάρια, το οριζόντιο δοκάρι ή τα δίχτυα.
Επεξήγηση
Διευκρίνιση ότι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να δείχνει ασέβεια για το παιχνίδι και τον αντίπαλο, π.χ. αποσπώντας την προσοχή του εκτελεστή με αθέμιτο τρόπο.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο