Ανήκε στον Απόλλωνα αλλά δεν πήγε ποτέ στην Κύπρο και πουλήθηκε σε έξι μέρες στη Μπενφίκα. Ολο το story με τους Ραμαντάνι και Ζάχαβι και το μανατζερικό παιχνίδι. Ο Μήτρογλου και ο Ολυμπιακός...
Είναι η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης. Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι. Η «Βασίλισσα» κατέθεσε την ρήτρα των 60 εκατομμυρίων στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης κι έκανε δικό της τον Λούκα Γιόβιτς. Κοιτώντας την καριέρα του με μια γρήγορη ματιά διαπιστώνεις πως τον Ιανουάριο του 2016 τον είχε αγοράσει ο Απόλλων Λεμεσού από τον Ερυθρό Αστέρα!
Τι πραγματικά είχε συμβεί; Ο Λούκα Γιόβιτς ήταν ακόμα μία μεταγραφή «φάντασμα» εκείνης της εποχής. Δεν ήταν μόνο ο μικρός Γιόβιτς τότε στον Απόλλωνα. Μόνο η κυπριακή ομάδα είχε κάνει άλλες 7 τέτοιες μεταγραφές. Και δεν ήταν η μοναδική στην Ευρώπη βεβαίως βεβαίως. Η Βιτορούλ (του Χάτζι) στην Ρουμανία, η Μουσκρόν στο Βέλγιο... Ελεγχόμενες πλήρως από τον μεγαλοατζέντη Πίνι Ζάχαβι έκαναν την... δουλειά για τους μάνατζερ. Γιατί ο Πίνι Ζάχαβι είχε αρχίσει την συνεργασία του με τον Σέρβο ατζέντη, Φάλι Ραμαντάνι.
Τι είχε συμβεί λοιπόν με τον Λούκα Γιόβιτς; Πως τον «αγόρασε» ο Απόλλων Λεμεσού, που πήγαν αυτά τα λεφτά, τι προμήθειες έχουν βγάλει οι Ραμαντάνι και Ζάχαβι από τις μεταγραφές και πως ο Ερυθρός Αστέρας αποφάσισε να τον «πουλήσει» σε μια κυπριακή ομάδα.
Καθεστώς τρίτης ιδιοκτησίας
Το θέμα προφανώς δεν έχει να κάνει με τον Λούκα Γιόβιτς. Ηταν ένα τεράστιο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που εν τάχει θα σας αναλύσουμε πριν επιστρέψουμε στην ιστορία του Σέρβου.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 προφανώς επηρέασε και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Η κρίση δημιούργησε στο ποδόσφαιρο το καθεστώς της τρίτης ιδιοκτησίας. Τι σημαίνει αυτό; Πως ισχυρά οικονομικά άνθρωποι του ποδοσφαίρου αγόραζαν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών έχοντας την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους. Ουσιαστικά αντικαθιστούσαν τις τράπεζες με σκοπό βεβαίως το κέρδος κάτω από το... τραπέζι.
Το 2015 η συγκεκριμένη πρακτική τιμωρήθηκε, ομως βρέθηκε νέα φόρμουλα. Πως γινόταν η δουλειά; Μέσω συλλόγων που έλεγχαν εμφάνιζαν τα χρήματα στα ταμεία της κάθε ομάδας. Χρήματα που προφανώς δεν έμεναν ποτέ σε αυτές τις ομάδες αλλά έμπαιναν κατευθείαν στις τσέπες των κάθε ισχυρών ανθρώπων που έκαναν ανάλογες δουλειές.
Ο Λούκα Γιόβιτς από τους πρώτους
Με τα χρέη του Ερυθρού Αστέρα να έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και το 2015 να τιμωρείται με ευρωπαϊκή απαγόρευση, ο Φάλι Ραμαντάνι σε συνδυασμό με τον Πίνι Ζάχαβι βρίσκει μια ιδανική ευκαιρία να αγοράσει φθηνά και να πουλήσει ακριβά.
Η μεταγραφή στον Απόλλωνα Λεμεσού μπορεί να έγινε γνωστή τον Ιανουάριο του 2016 (για την ακρίβεια στις 25 του μηνός) όμως το deal είχε αρχίσει έναν χρόνο πριν. Πως λειτούργησε λοιπόν το καθεστώς της τρίτης ιδιοκτησίας; Ραμαντάνι και Ζάχαβι αγόρασαν τα δικαιώματα του Γιόβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αγορά του Γιόβιτς σε ηλικία 17 ετών τους κόστισε 1.75 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα λεφτά φάνηκαν όταν τα ξόδεψε ο Απόλλων Λεμεσού. Δίνοντας το 70% τον Ιανουάριο του 2015 και το άλλο 30% τον Ιανουάριο του 2016 όταν κι έγινε γνωστή η μεταγραφή του!
Τα λεφτά αυτά, όπως κι αυτά της αγοράς της Μπενφίκα φάνηκαν κανονικά. Δεν ήταν κάτω από το τραπέζι. Είναι λεφτά που λογιστικά εμφανίζονταν παντού...
Μεταγραφή σε έξι μέρες!
Στις 25 Ιανουαρίου του 2016 ο Λούκα Γιόβιτς αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα Λεμεσού, στις 31 Ιανουαρίου πουλήθηκε στην Μπενφίκα έναντι 2.2 εκατομμυρίων ευρώ. Για να ακριβολογούμε 2.2 εκατομμύρια ευρώ εμφανίστηκαν σε ότι έχει να κάνει το λογιστικό κομμάτι. Δηλαδή μπήκαν στα ταμεία του Απόλλωνα για να «φανούν» πριν... ξαναβγούν για να πάνε στους ανθρώπους που έλεγχαν τον παίκτη (και τον σύλλογο).
Ο Λούκα Γιόβιτς δεν πήγε ποτέ στην Κύπρο, δεν έκανε ούτε μία προπόνηση με τον Απόλλωνα Λεμεσού.
Τα πραγματικά ποσά
Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πόσο πραγματικά κόστισε στην Μπενφίκα η μεταγραφή του Λούκα Γιόβιτς. Οι Πορτογάλοι ψάχνοντας αρκετά την υπόθεση μιας και ήταν μια μεταγραφή φάντασμα έμαθαν πως η Μπενφίκα συμφώνησε να δώσει 7 εκατομμύρια σε 5 δόσεις των 1.4!
Τι σημαίνει αυτό; Πως οι Ραμαντάνι και Ζάχαβι έδωσαν για μια αγορά 1.75 εκατομμύρια και έβγαλαν άμεσα κέρδος 4.25 εκατομμύρια. Είναι όμως μόνο αυτά;
Φυσικά και όχι. Η προμήθεια του Ραμαντάνι από την μεταγραφή του Γιόβιτς στην Ρεάλ έφτασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέστε άλλα 3 εκατομμύρια προμήθεια από την μεταγραφή του Σέρβου από την Μπενφίκα στην Αϊντραχτ.
Το σύνολο; Σχεδόν 20 εκατομμύρια για έναν παίκτη που είναι μόλις 21 ετών...
Το ντεσού με Μήτρογλου
Και κάτι τελευταίο. Ο Λούκα Γιόβιτς όταν αποκτήθηκε από την Μπενφίκα ήταν η αλλαγή του Κώστα Μήτρογλου.
Μάλιστα, το ντεφοράρμισμα του Μήτρογλου και ο τραυματισμός του Ραούλ Χιμένεθ ανάγκασε τον Ρούι Βιτόρια να τον ανεβάσει από την δεύτερη ομάδα στην πρώτη ομάδα και να προπονηθεί με τους υπόλοιπους.
Στο τέλος ωστόσο προτιμήθηκε και πάλι ο Μήτρογλου μαζί με τον Ζόνας στην επίθεση...
Είχε προταθεί και στον Ολυμπιακό
Ο Λούκα Γιόβιτς είχε σοβαρά προβλήματα προσαρμογής στην Πορτογαλία και στην Λισαβώνα είχε μόλις 2 ματς πρωταθλήματος σε 1.5 χρόνο εκεί και η Μπενφίκα έψαχνε ομάδα για να τον δώσει δανεικό.
Μάλιστα είχε προταθεί και στον Ολυμπιακό μιας και τότε οι σχέσεις των «ερυθρολεύκων» με τον Φάλι Ραμαντάνι ήταν εξαιρετικές. Μία πρόταση που ωστόσο δεν προχώρησε ποτέ κι έτσι ο Γιόβιτς δόθηκε δανεικός στην Αϊντραχτ...
Πηγή: Gazzetta.gr