Ο «χοντρός» είναι -και επισήμως- ένα ποδοσφαιρικό έγκλημα της Μπαρσελόνα

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Καταλανών από τον Ρόναλντ Κούμαν, τον περασμένο Αύγουστο και αφού είχε ολοκληρωθεί μια καταστροφική σεζόν για την ομάδα, ο Ολλανδός προπονητής πήρε τηλέφωνο τον Λουίς Σουάρες. Δεν είχε πολλά να του πει και η συνομιλία τους δεν κράτησε περισσότερο από ένα λεπτό. 

«Δεν είσαι στα πλάνα μου για τη νέα σεζόν» είπε ο Κούμαν στον Ουρουγουανό άσο, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στον νέο τεχνικό ότι δική του επιθυμία ήταν να μείνει, έστω και στον πάγκο, καθώς πίστευε πως είχε ακόμα να προσφέρει. 

«Δεν λυπάμαι που ο Σουάρες δεν είναι μαζί μας. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Η απόφαση της απομάκρυνσης είχε ληφθεί πιο πριν από τον σύλλογο και από τον ίδιο» είπε ο Ολλανδός, το βράδυ όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ρίχνοντας την ευθύνη στον παραιτηθέντα πρόεδρο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου. 

Η αποχώρησή του από τη Μπαρτσελόνα του κόστισε. Οι τηλεοπτικές κάμερες τον περίμεναν έξω από το προπονητικό κέντρο των Καταλανών στην τελευταία επίσκεψή του εκεί για μια δήλωση. Δεν σταμάτησε για να τους μιλήσει. Ωστόσο, οι φωτογραφίες του δακρυσμένου ποδοσφαιριστή έκαναν τον γύρο του κόσμου και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Σουάρες είχε βάλει τα κλάματα αποχαιρετώντας μετά την προπόνηση τους (πρώην) συμπαίκτες του. 

Ο Σουάρες σχεδόν παρακάλεσε για να μείνει λέγοντας πως δεν θα είχε πρόβλημα να μην είναι βασικός, αλλά επειδή ένιωθε ότι είχε ακόμα να προσφέρει στην ομάδα. Η απόφαση, όμως, για αποχώρησή του ήταν οριστική και αμετάκλητη. 

Πολλοί είπαν πως αντικειμενικά ο κύκλος του Ουρουγουανού στο «Καμπ Νόου» είχε κλείσει για πολλούς λόγους: αθλητικούς, βιολογικούς, ακόμα και συμβολικούς. Πολύ καιρό πριν φύγει ήταν σχεδόν σε κάθε δύσκολη στιγμή της ομάδας ο αποδιοπομπαίος τράγος, άλλες φορές δίκαια και άλλες όχι. 

Κάποιοι έπρεπε να «πληρώσουν» για το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο: ο Σουάρες ήταν ένας εξ αυτών. Είχε μερίδιο ευθύνης στις αποτυχίες; Προφανώς. Αυτό το γεγονός, όμως, δεν μπορεί να καλύψει τη σπουδαία προσφορά που είχε στην ομάδα από το καλοκαίρι του 2014 όταν αποκτήθηκε έναντι 81 εκατομμυρίων ευρώ. Και μόνο το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά έγινε ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι και από τον Θέσαρ, είναι σημαντικό για να δείξει τι έδωσε. Από το πρώτο γκολ που έβαλε, τον Οκτώβριο του 2014 κόντρα στον ΑΠΟΕΛ για το Τσάμπιονς Λιγκ ως το 198ο, το τελευταίο του. 

Πολλοί οπαδοί της ομάδας δεν διστάζουν να πουν ότι αυτός είναι το καλύτερο «9άρι» που αγωνίστηκε ποτέ στο «Καμπ Νόου»: καλύτερος από τον Ετό και τον Κλάιφερτ, τον Ανρί και τον Ρονάλντο!

Ο Σουάρες τελικά έφυγε, βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη μετακίνησή του στη Γιουβέντους και τελικά μετακόμισε στη Μαδρίτη για χάρη της Ατλέτικο, που έδωσε στους «μπλαουγκράνα» το... συμβολικό ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο παίκτης είχε συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2021. 

«Δεν μπορώ να το καταλάβω. Μού φαίνεται η απόλυτη τρέλα έτσι όπως άφησαν να φύγει ο Σουάρες. Ελεύθερος, σε μία ομάδα που μας ανταγωνίζεται για το πρωτάθλημα!». Όπως το είπε ο Λιονέλ Μέσι. 

Ο Ουρουγουανός ήταν, επί της ουσίας, ο μοναδικός παίκτης που πλήρωσε για όσα συνέβησαν την περσινή σεζόν, με αποκορύφωμα φυσικά την οχτάρα από τη Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ και φάνηκε στο τέλος της φετινής σεζόν ποιος ήταν ο χαμένος... Διότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, χαμένη είναι η Μπαρτσελόνα που αποφάσισε να διώξει όχι έναν τυχαίο παίκτη, αλλά τον τρίτο σκόρερ της ιστορίας της! 

Έδιωξε έναν ποδοσφαιριστή κακήν κακώς, τον... έστειλε σε μια ανταγωνίστρια και αυτός έδειξε από την αρχή αποφασισμένος να την... πληγώσει! Οδήγησε την Ατλέτικο με σιγουριά στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος... Πέτυχε συνολικά 21 γκολ στο πρωτάθλημα. 

Είναι ο παίκτης που αναζητούσαν οι «ροχιμπλάνκος» από την αποχώρηση του Ραδαμέλ Φαλκάο το καλοκαίρι του 2013 και του Ντιέγκο Κόστα, μετά την αποχώρησή του για την Τσέλσι ένα χρόνο μετά. 
Μάντζουκιτς, Τόρες, Τζζάκσον Μαρτίνες, Γκαμεϊρόλ, Βιέτο, Μοράτα, ξανά ο Ντιέγκο Κόστα στην επιστροφή του δεν μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά που έκανε φέτος ο Σουάρες. 

Και αφού η Ατλέτικο είχε δαπανήσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ αναζητώντας... γκολ, τελικά αυτά ήρθαν απρόσμενα και τζάμπα χάρη στο... δώρο που της έκανε η Μπαρτσελόνα. 

«Όταν είχαμε έναν καλό Φαλκάο, έναν καλό Κόστα και έναν καλό Γκριεζμάν, πάντα καταφέρναμε ως το τέλος να διεκδικήσουμε έναν τίτλο» θυμήθηκε ο Σιμεόνε μετά την απόκτηση του Σουάρες. Μόνο αυτοί οι τρεις επιθετικοί που ανέφερε, εξάλλου, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 20 γκολ σε μια σεζόν υπό τις οδηγίες του Αργεντινού. 

Όταν το έκαναν ο Φαλκάο (34) και ο Ντιέγκο Κόστα (21) την περίοδο 2012-13, η Ατλέτικο κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Όταν το έκανε ο Κόστα με 36 γκολ τη σεζόν 2013-14 η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα και έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο συνέβη με τον Γκριεζμάν τη σεζόν 2015-16 όταν το πρωτάθλημα χάθηκε την προτελευταία αγωνιστική και η ομάδα έπαιξε ξανά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και το 2018 κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ. 

Την ίδια ώρα η Μπαρτσελόνα έμεινε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και κατέκτησε το κύπελλο. Είναι φανερό ποιος είναι ως τώρα ο χαμένος. Ο Σουάρες δεν επέλεξε αυτόν τον δρόμο. Και ήταν έτοιμος να... δαγκώσει την παλιά αγάπη του, αυτή που δεν τον ήθελε...

«Είναι μια κατάσταση που πρέπει να βιώσει κάποιος. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο με υποτίμησαν. Ευχαριστώ την Ατλέτικο Μαδρίτης που μου άνοιξε την πόρτα και μου έδωσε την ευκαιρία να αποδείξω τι αξίζω». Όπως το είπε ο ίδιος. Αφού πρώτα είχε ξεσπάσει σε κλάματα απόλυτα δικαιωμένος. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο