Το Gazzetta.gr, με τη βοήθεια του Wyscout, ρίχνει το βλέμμα του στην επιλογή του Κομπανί να... απαρνηθεί την ταυτότητα της Μπάγερν για να μείνει «όρθια» στο ντέρμπι με τη Λεβερκούζεν.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, σήμερα κάναμε απλά αυτό που έπρεπε να κάνουμε». Ο Βενσάν Κομπανί δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του. Η δική του Μπάγερν Μονάχου πριν λίγες ημέρες έμεινε «όρθια» στην έδρα της Μπάγερ Λεβερκούζεν, παρέμεινε στο +8 στην κορυφή της Bundesliga και έβαλε αποφασιστικά μπρος για την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος. Όμως, μισό λεπτό... Ήταν στα αλήθεια αυτή η Μπάγερν; Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στην εικόνα των Βαυαρών στο ντέρμπι με τη Λεβερκούζεν, στον τρόπο με τον οποίο η Μπάγερν απαρνήθηκε τον εαυτό της για να αγκαλιάσει τον τίτλο και αναρωτιέται αν υπάρχουν όρια στη θυσία της ποδοσφαιρικής ταυτότητας.
Απαραίτητη σημείωση: Δεν υπάρχει καταδικαστέα προσέγγιση στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος», μόνο επιλογές, που άλλοτε αποδεικνύονται σωστές και άλλοτε όχι. «Δίκαια» ή «άδικα». Ο Κομπανί προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή. Επέλεξε η ομάδα του να παίξει με πρωταρχικό στόχο το να μην ηττηθεί και, εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε, δεν ηττήθηκε. Μόνο που τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά και η Μπάγερν να έχανε. Εντάξει, έπαιζε κόντρα στη Λεβερκούζεν, ένα εξίσου καλό σύνολο με έναν εξαιρετικό προπονητή, αλλά αυτό που παρουσίασε στο χορτάρι ήταν κυρίως επιλογή της. Και δεν είχε καμία σχέση με τον αληθινό της εαυτό.
Δεν έκανε τίποτα στο επίπεδο των στάνταρ που η ίδια έχει θέσει. Ο Κομπανί αποθέωσε την ομάδα του για τον τρόπο που αμύνθηκε. Ναι, ήταν συγκεντρωμένη, αποφασιστική, θαρραλέα στις μονομαχίες, μα όσον αφορά στην ανασταλτική της λειτουργία, υπήρχαν... προβλήματα. Δεν αμύνεσαι εξαιρετικά όταν ο αντίπαλός σου δημιουργεί τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες, ούτε όταν τελειώνει το ματς με 2,55 Expected Goals. Το «μηδέν» των Βαυαρών δεν ήταν θέμα σπουδαίας άμυνας, αλλά θέμα αστοχίας της Λεβερκούζεν, θέμα Νόιερ, θέμα τύχης.
Κατά μέσο όρο φέτος, η Μπάγερν ανά 90 λεπτά στην Bundesliga επιτρέπει στον αντίπαλό της 0,69xG (πάντα χωρίς τα πέναλτι), 5,14 τελικές, 15 positional attacks και το PPDA της - ο δείκτης πίεσης δηλαδή, που μετρά τις πάσες που αλλάζει η αντίπαλός της πριν η ίδια παρέμβει με αμυντική ενέργεια - βρίσκεται στο 9,15.
Κόντρα στη Λεβερκούζεν δέχθηκε 2,55xG, 16 τελικές, 48 επιθέσεις κατοχής και το PPDA της ήταν 23,5! Η... μέρα με τη νύχτα. Μια ομάδα που επέλεξε να μείνει σε πιο χαμηλά μέτρα, άφησε στην άκρη την πρωτοβουλία, ήθελε να αμυνθεί και να προστατεύσει τα νώτα της. Μα στην πραγματικότητα κινδύνευσε. Πολύ. Περισσότερο από κάθε άλλο παιχνίδι στην Bundesliga φέτος βάσει των xG.
Μα η Μπάγερν το απόγευμα του Σαββάτου δεν ήταν μια «άλλη» ομάδα μόνο στην άμυνα, αλλά, αναπόφευκτα, και στην επίθεση. Κατά μέσο όρο φέτος στην Bundesliga μετρά ανά 90 λεπτά 2,15xG, 18 τελικές, 68% κατοχή, 40 positional attacks και αλλάζει 23,5 πάσες, πριν ο αντίπαλός της παρέμβει στην κατοχή της με κάποια αμυντική ενέργεια (PPDA against). Κόντρα στη Λεβερκούζεν το PPDA against έπεσε στο 7,95, η κατοχή στο 43%, οι επιθέσεις κατοχής έγιναν 9. Τα... ανήκουστα; Δύο τελικές και δημιουργία 0,13xG! Ποτέ, σε κανένα παιχνίδι πρωταθλήματος, από το 2015/16 όταν και ξεκινούν τα data του Wyscout, δεν είχε χειρότερα νούμερα. Ποτέ δεν υπήρξε λιγότερο επικίνδυνη για τον όποιο αντίπαλό της.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν μπορούσε να είναι καλύτερη, πως σε 90 λεπτά παιχνιδιού δεν μπόρεσε να βγάλει έστω μια αξιόλογη επιθετική μετάβαση, αφού είχε επιλέξει να αμυνθεί, πως δεν μπόρεσε να φτιάξει έστω μια κανονική ευκαιρία. Η Μπάγερν είναι. Και αυτό έχει ειδικό βάρος. Του Κέιν, του Μουσιάλα, του Ολίσε, του Σανέ. Όπως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν μπορούσε να παίξει πιο επιθετική άμυνα, πως δεν μπορούσε να κρατήσει πιο μακριά από την περιοχή της τη Λεβερκούζεν, να της κάνει πιο δύσκολη τη δημιουργία επιθέσεων. Ο Κομπανί δεν ήθελε να το κάνει και δεν το έκανε. «Θυσίασε» τη δική του Μπάγερν στον βωμό της αποφυγής της ήττας.
Ακόμα κι αν δεν το έχουν δείξει σε κάποιο πραγματικά μεγάλο ματς φέτος, οι δικοί του Βαυαροί είναι, βάσει αριθμών και δεδομένων, η καλύτερη ομάδα της Bundesliga, αυτή που απειλεί περισσότερο και απειλείται λιγότερο, αυτή που κυριαρχεί, που σκοράρει, που, που, που... Στο Λεβερκούζεν δεν ήταν τίποτα από αυτά, παρά μια απομίμηση του εαυτού της και του ονόματός της. Θα μπορούσε να το πληρώσει. Δεν συνέβη γιατί... ποδόσφαιρο. Αγκάλιασε τον τίτλο, «καίγοντας» την ταυτότητά της, τη φιλοσοφία της, όλα όσα ανέκαθεν αντιπροσώπευε στο χορτάρι. Άλλοι πανηγύρισαν τη βαθμολογικά πολύτιμη ισοπαλία κι άλλοι προβληματίστηκαν από αυτό που είδαν. Το σημαντικό πάντως είναι το τι «είδε» μια διοίκηση που τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται να κατασταλάξει στις πραγματικές της επιθυμίες για τον σύλλογο και κυρίως να βαδίσει παράλληλα με αυτές...
Πηγή: gazzetta.gr