Μουντιάλ, η επόμενη μέρα των μεγάλων (μέρος 2ο)

Η Γερμανία και η Ισπανία μπήκαν σαν μεγάλα φαβορί στο Μουντιάλ 2018, αλλά έφαγαν πόρτα νωρίς. Οι εμφανίσεις, η εικόνα τους, σίγουρα προβλημάτισε. Σε Βερολίνο και Μαδρίτη ψάχνουν το λάθος. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ: Εδώ υπάρχουν θέματα. Από σημαντικά μέχρι πολύ σοβαρά. Η Γερμανία πάτωσε στα γήπεδα της Ρωσίας. Έγραψε αρνητική ιστορία και προκάλεσε προβληματισμό. Για τους Γερμανούς ο προβληματισμός, είναι συνήθως ευλογία, αφού πάντα βρίσκουν λύσεις: «Κάθε κρίση φέρνει μία ευκαιρία» λένε οι Κινέζοι, αλλά οι εξπέρ της πράξης είναι οι Γερμανοί. Από πλευράς παικτών και ποιότητας δεν έχουν θέμα. Αν και πολλοί από τους δεκάδες νεαρούς που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια δεν έφτασαν σε κορυφαίο επίπεδο, η παραγωγή καλά κρατεί και η αποχώρηση παικτών του κορμού της τελευταίας δεκαετίας δεν θα στοιχίσει ιδιαίτερα. Υπάρχει βάθος. Αν και το ψάχνουν λίγο με τα σέντερ φορ, αφού εκεί έχουν έλλειψη. Οι Γερμανοί προβληματίζονται κυρίως για κάτι άλλο. Μήπως μέσα από αυτήν την τεράστια προσπάθεια εκμοντερνοποίησης (που έφερε επιτυχίες), υπερέβαλαν. Μήπως αφαίρεσαν σε όλη αυτή τη πορεία, τα ατόφια γερμανικά στοιχεία, εκείνα που τους έκαναν να ξεχωρίζουν, ακόμη και όταν υστερούσαν τεχνικά. Γερμανία χωρίς επιβολή, δύναμη, επιμονή, σιδηρά πειθαρχία και αύρα νικητή δεν γίνεται. Δεν είχε  τίποτα από όλα αυτά στη Ρωσία. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Μήπως ο εμβολιασμός Γκουαρντιόλα στη Μπάγερν (και κατ΄ επέκταση στην Εθνική) δεν τους ταιριάζει; 

Οι Ισπανοί, σε Εθνικό επίπεδο για να εξηγούμαστε, είναι πραγματικά σε κρίση, Το μοντέλο με τις πάσες, πάσες, πάσες και πάλι πάσες, τους έκανε κυρίαρχους για πολλά χρόνια, αλλά δεν δουλεύει πια. Ίσως γιατί αντιμετωπίζεται πλέον πιο αποτελεσματικά, ίσως γιατί δεν μπορούν να το εφαρμόσουν και οι ίδιοι στον απαιτούμενο βαθμό. Ο Κόκε είναι ένα παράδειγμα. Παίζει τόσο καλά με τη μία και με τις κάθετες πάσες στην Ατλέτικο, στη Ρωσία είχε ένα άχαρο ρόλο, να κινείται σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών και να δίνει πασίτσες δεξιά αριστερά. Σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ και ενδιάμεσα στο Γιούρο, η Ισπανία σήμανε υποχώρηση. Στη Ρωσία έπαιξε ρόλο, η ιστορία με την απόλυση Λοπετέγκι παραμονές της πρεμιέρας. Αλλά αυτό είναι ίσως το δέντρο. Η Ισπανία είναι συνέχεια στον κατήφορο, μετά τις εκτοξεύσεις από το 2008 μέχρι και το 2012. Έχει παίκτες, πολλούς μάλιστα και σε εξαιρετική ηλικία, αλλά πρέπει να κάνει κάποιες νέες τομές.
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο