Μουντιάλ, η επόμενη μέρα των μεγάλων (μέρος 1ο)

Το επόμενο Μουντιάλ είναι σε 4,5 χρόνια Περίπου, θα διεξαχθεί από 21 Νοεμβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου του 2022, μετά την απόφαση της ΦΙΦΑ. Λογικό, αφού είναι αδύνατο, ότι τεχνικές, τεχνολογικές ρυθμίσεις και αν γίνουν, να παίξεις ποδόσφαιρο Καλοκαιριάτικα στο Κατάρ. Όμως, για τις χώρες, κυρίως τις πρωταγωνίστριες, το επόμενο Μουντιάλ μπαίνει στο πίσω φόντο.

Είναι μακριά για να κάνουν υπολογισμούς. Για τις ευρωπαϊκές, υπάρχει το Γιούρο του 2020, για τους Λατινοαμερικάνους το Κόπα Αμέρικα του 2019. Το Μουντιάλ της Ρωσίας προκάλεσε φυσικά πολλά θέματα και άνοιξε σοβαρά κεφάλαια για την ελίτ. Η αλήθεια είναι ότι μόνο η Γαλλία και το Βέλγιο μπορούν να νιώθουν άνετα. Άνετα νιώθουν και οι Άγγλοι, αλλά μήπως είναι πραγματικότητα η άνεση ή μία εικονική πραγματικότητα. 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ας αρχίσουμε από τους δύο γίγαντες της Λατινικής Αμερικής. Απέτυχαν στην Ρωσία. Παταγωδώς, άσχετο αν η Σελεσάο πήγε ένα γύρο παραπάνω. Για το μέλλον η Βραζιλία δεν ανησυχεί. Έχει εξαιρετικούς παίκτες σε καλή ηλικία, ακόμη και για να σκέφτεται το επόμενο Μουντιάλ, έχει και βάθος σε κάποιες θέσεις που θα υπάρξουν στη πορεία αποχωρήσεις. Όμως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κοιτάξει μακρύτερα από του χρόνου. Θα φιλοξενήσει το Κόπα Αμέρικα και δεν την παίρνει να μην το κατακτήσει. Θα είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό κτύπημα. Μπορεί εδώ στην Ευρώπη να μην δίνουμε τόση σημασία, αλλά στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, νιώθουν όπως νιώθουμε εδώ για το Γιούρο. Η Σελεσάο έκλεισε τέσσερα Μουντιάλ χωρίς τίτλο. Μεγάλο διάστημα, το 2ο μεγαλύτερο από αυτό μεταξύ 1970 και 1994. Έχουν να διαχειριστούν πίεση και όχι θέματα ποιότητας. 

Για την Αργεντινή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έγινε σάλος με την εικόνα του Μουντιάλ, είναι ξεκάθαρο πως είναι σε σταυροδρόμι. Το τι θα κάνει ο Μέσι και πόσο θα αγωνίζεται ακόμη δεν είναι βέβαιο. Για την Αργεντινή υπάρχουν δύο σημεία αναφοράς. Να είναι ανταγωνιστική του χρόνου στο Κόπα Αμέρικα, μέσα στο σπίτι του αιώνιου αντιπάλου και πως θα ετοιμαστεί για την ζωή μετά τον Μέσι. Έτσι και αλλιώς, η δική του φουρνιά με το τεράστιο ταλέντο πρέπει να μπει στο περιθώριο. Αν όχι όλοι οι περισσότεροι. Γιατί ο Αγουέρο, ο Ντι Μαρία, ο Ιγκουαϊν έκαναν πράγματα και θαύματα στις ομάδες τους, αλλά στην Εθνική δεν… Ικάρντι, Ντιμπαλά, Παβόν μπορούν να δώσουν ενέσεις, η χώρα αν και είναι λίγο μαγκωμένη, παράγει ταλέντα. Η νοοτροπία της θέλει αλλαγή και ίσως η και η επιστροφή σε κάποιες ρίζες. Καλή η τεχνική, αλλά Αργεντινή χωρίς τσαμπουκά, πάθος, μπρίο δεν γίνεται.
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο