Βάφτηκε «τρικολόρ» η κορυφή του κόσμου!

Ήταν ένα ταιριαστό κερασάκι σε μία υπέροχη τούρτα. Το Μουντιάλ της Ρωσίας είχε τα πάντα, δικαιολογημένα παίρνει θέση ανάμεσα στα καλύτερα όλων των εποχών. Ειδικά, ο τελικός του δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία της διοργάνωσης.

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα.

Είχε αυτογκόλ για πρώτη φορά Είχε πέναλτι με καταλογισμό VAR για πρώτη φορά. Είχε μία ομάδα να σκοράρει τέσσερα γκολ για πρώτη φορά μετά το 1970 και την ασύγκριτη Βραζιλία εκείνης της διοργάνωσης.

Είχε μία εκπληκτικά κυνική Γαλλία, αλλά και μία συγκινητικά ανταγωνιστική Κροατία.

Οι Βαλκάνιοι είχαν τις διπλάσιες τελικές, στο μάτι έμοιαζαν η πιο ελκυστική ομάδα στο χορτάρι, όμως οι «τρικολόρ» τους έκαναν να πληρώσουν τοις μετρητοίς κάθε τους λάθος.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν βρήκε τον τρόπο να σκοράρει τέσσερις φορές και με το απίθανο 4-2 ανέβηκαν για δεύτερη φορά στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ κι έραψαν το δεύτερο αστέρι στην φανέλα, 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον Ζινεντίν Ζιντάν και την παρέα του.

Αυτούς ήξεραν, αυτούς εμπιστεύτηκαν

Πως να αλλάξεις μία πετυχημένη συνταγή; Πως να μην επιβραβεύσεις αυτούς που σου έφεραν ως τον τελικό. Υπό αυτή την έννοια, οι ενδεκάδες δεν είχαν την παραμικρή έκπληξη. Το δοκιμασμένο ασύμμετρο 4-2-3-1 για τους «τρικολόρ» και το 4-1-2-3 για τους Κροάτες, για τους οποίους ο Πέρισιτς ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και ξεκίνησε στα αριστερά της επίθεσης.

Πρώτη κίνηση από τα λευκά

Στην σκακιέρα του «Λουζνίκι» αυτοί με τα λευκά έπαιξαν πρώτοι. Η Γαλλία, σχεδόν όπως σε όλα της τα παιχνίδια στη διοργάνωση, επέλεξε να περιμένει πίσω από την μπάλα, ψάχνοντας κλεψίματα και άμεσες κόντρες.

Η λογική έλεγε ότι ο Μπαπέ θα έπρεπε να μοιράσει σακούλες στον Στρίνιτς, μα στο πρώτο τέταρτο έγινε το αντίθετο! Ο Κροάτης μπακ, μαζί με τον Πέρισιτς, έφτιαξαν τουλάχιστον τρεις (παραλίγο) φάσεις, τις οποίες έκοψε σχεδόν όλες πριν μετουσιωθούν σε τελική ο Ουμτιτί!

Κι εκεί που όλο το momentum έλεγε Κροατία, οι Γάλλοι άνοιξαν το σκορ στην πρώτη τους κατεβασιά. Ο Πιτάνα έδωσε ένα αυστηρό φάουλ στον Γκριεζμάν, ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης εκτέλεσε μαεστρικά με πολύ φάλτσο και ο Μάντζουκιτς με κεφαλιά προς τα πίσω έγραψε ιστορία. Ο άνθρωπος που με το γκολ του έστειλε την «βάτερνι» στον τελικό, έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει αυτογκόλ στην ιστορία των τελικών του Μουντιάλ κι έκανε από το πουθενά το 1-0 (18’)!

Μαθημένα τα βουνιά στα χιόνια

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε καν η δεύτερη ψυχρολουσία σε αυτό το Μουντιάλ για την Κροατία. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς βρέθηκε πίσω στο σκορ για τέταρτη φορά και όπως έγινε στα νοκ-άουτ με Δανία, Ρωσία, Αγγλία, έτσι και τώρα επέστρεψε άμεσα.

Μετά από δύο προειδοποιητικές απειλές με Βίντα (21’) και Ράκιτιτς (24’), η τρίτη ήταν και φαρμακερή. Μετά από έξυπνη κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ στο πίσω δοκάρι, ο Πέρισιτς κατέβασε την μπάλα περίτεχνα και με αριστερό βολέ από το ύψος του πέναλτι έκανε το 1-1 (28’), σκοράροντας για ακόμα μία φορά μετά τον ημιτελικό. Το momentum φώναζε ξανά Κροατία.

Οι ωραίοι, έγιναν μοιραίοι

Τουλάχιστον ο Μάντζουκιτς έζησε και μερικά βράδια ως ήρωας. Η χαρά του Ιβάν Πέρισιτς κράτησε μόλις 8 λεπτά. Ο παίκτης που ισοφάρισε, έγινε ο μοιραίος για την ομάδα του, αφού 10 λεπτά αργότερα, αμύνθηκε με τα χέρια απλωμένα σε εκτέλεση κόρνερ και το VAR τον έκανε τσακωτό. Η κεφαλιά του Ματουϊντί βρήκε το απλωμένο χέρι του, ο Πιτάνα αφού συμβουλεύτηκε την κάμερα έδειξε λευκή βούλα και ο Γκριεζμάν με εκτέλεση πέναλτι έκανε το 2-1 (38’).

Κάπως έτσι είχε γίνει το απίστευτο. Οι «τρικολόρ» με μία τελική είχαν σκοράρει δύο φορές. Ο απόλυτος παραλογισμός σε ένα ημίχρονο που ήταν μόνο Κροατία με 7-1 τελικές, 197-94 εύστοχες μεταβιβάσεις και 61-39% κατοχή. Στο χειρότερο της ημίχρονο στο Μουντιάλ, οι «τρικολόρ» βρέθηκαν να κερδίζουν με 2-1. Κι αυτό έλεγε πολλά…

Game over!

Η κροατική φούρια δεν σταμάτησε ούτε στην επανάληψη. Ωστόσο, οι Γάλλοι έμοιαζαν εκνευριστικά σίγουροι. Περίμεναν απλώς την κατάλληλη στιγμή για το νοκ-άουτ. Ο Γιορίς έβγαλε υπέροχα το γυριστό βολέ του Ρέμπιτς (48’), ενώ στο επόμενο λεπτό ο Γάλλος τερματοφύλακας βγήκε κι έκοψε τετ-α-τετ του Πέρισιτς.

Οι «τρικολόρ» έδωσαν επίτηδες ξανά χώρο και άρχισαν να στοχεύουν τον ξεκούραστο Μπαπέ. Ο Γάλλος σπρίντερ για πρώτη φορά φάνηκε όταν κατάπιε τον Βίντα (52’) και είδε τον Σούμπασιτς να κόβει με το πόδι το πλασέ του.

Λίγο αργότερα (59’) η σαραντάρα μπαλιά είχε πάλι προορισμό τον Μπαπέ, μετά από καραμπόλες η μπάλα έφτασε σε θέση βολής στο αριστερό του Πογκμπά κι εκείνος με φαλτσαριστό σουτ έκανε το 3-1!

Οι Κροάτες έμοιαζαν διαλυμένοι ψυχολογικά και μερικά λεπτά αργότερα ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Ο Μπαπέ ελίχθηκε εκτός περιοχής «είδε» ένα μικρό κενό και με συρτό σουτ από τα 25 μέτρα άφησε όρθιο τον Σούμπασιτς για το 4-1 (65’)!

Απέλπιδα προσπάθεια

Η Γαλλία χαλάρωσε τόσο πολύ που ο Ούγκο Γιορίς θεώρησε ότι μπορεί να κάνει και μία ντρίμπλα παραπάνω. Ο Μάντζουκιτς μυρίστηκε την γκέλα, έβαλε το πόδι του και με παμπόνηρο τρόπο έκανε το 4-2 (69’) σε μία ελπίδα ζωής για τους Κροάτες, που άρχισαν να πιστεύουν ξανά στο θαύμα.

Ωστόσο, δεν ξαναμπήκαν ποτέ στην αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις. Τα δύο σουτ από Βρσάλικο (76’) και Ράκιτιτς (78’) ήταν εντελώς άστοχα, ενώ οι μαζεμένες αλλαγές πάγωσαν τελείως τον ρυθμό, αυτό ακριβώς που χρειάζονταν οι «τρικολόρ». Το 4-2 δεν άλλαξε ως το τελευταίο σφύριγμα και οι Γάλλοι ανέβηκαν δίκαια στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ, ράβοντας το δεύτερο αστέρι στην φανέλα.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερνάντες, Καντέ (54’ Ν’ Ζονζί), Πογκμπά, Ματουϊντί (73’ Τολισό), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81’ Φεκίρ).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81’ Πιάτσα), Ράκιτιτς, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.

Από: sdna.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο