«Πόλεμος» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: στόχος είναι πάντα τα λεφτά

Τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό; FIFA και UEFA θέλουν να αυξήσουν τις διοργανώσεις τους με στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ οι σύλλογοι κάνουν... επανάσταση για να αυτονομηθούν και να εκμεταλλεύονται μόνοι τους τα έσοδα χωρίς «μεσάζοντες». Που θα καταλήξουν οι κόντρες; 

Όλα γίνονται για το χρήμα. Στόχος είναι τα λεφτά. Η κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, εν μέσω και της πανδημίας του κορωνοϊού που προκάλεσε σημαντικές απώλειες και δημιούργησε νέα οικονομικά δεδομένα, δείχνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι ψάχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να «απεγκλωβιστούν» για να δημιουργήσουν νέες διοργανώσεις με στόχο μεγαλύτερα κέρδη. 

-Οι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης προσπάθησαν να δημιουργήσουν την δική τους, ανεξάρτητη από την UEFA, Λίγκα. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους εξακολουθούν να επιμένουν και πιστεύουν πως η European Super League μπορεί να γίνει πραγματικότητα. 

-Η FIFA θέλει να επιβάλει την διεξαγωγή του Μουντιάλ ανά δύο χρόνια, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η UEFA. 

-Η UEFA... πρόλαβε και δημιούργησε το Nations League μετατρέποντας τα φιλικά παιχνίδια που έδιναν οι εθνικές ομάδες σε επίσημους αγώνες με στόχο έναν τίτλο. 

Προβεβλημένοι σύνδεσμοιΤο παιχνίδι σου καλύτερο με MatchCombo Live, μακροχρόνια στοιχήματα & Stoiximan Master με έως 50.000€ κάθε εβδομάδα εντελώς δωρεάν *Όροι & Προϋποθέσεις

-Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει και «πόλεμος» ανάμεσα σε συλλόγους, Λίγκες και Ομοσπονδίες καθώς οι πρώτοι αρνούνται να δώσουν ποδοσφαιριστές στις εθνικές ομάδες. Όπως συνέβη με την Πρέμιερ Λιγκ και την πρωτοφανή διακοπή της αναμέτρησης της Βραζιλίας με την Αργεντινή. 

Δείτε σε σχεδιάγραμμα των Financial Times πως μπορεί να αλλάξει το καλεντάρι με Μουντιάλ ανά δύο χρόνια:

Η UEFA δεν τιμώρησε τους... αντάρτες, δεν τους απέκλεισε από το Τσάμπιονς Λιγκ και Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ιδέα ανεξάρτητης Λίγκας. Η UEFA απάντησε με την αναδιαμόρφωση του Τσάμπιονς Λιγκ, από το 2024, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι δυο πλευρές θα τα βρουν. 

Ο Τσέφεριν επιμένει, επίσης, να χαρακτηρίζει την ιδέα ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια ως παράλογη.«Είναι αδύνατο, είναι μια παράλογη ιδέα. Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το 2022, είναι το 2026.Το 2028 θα έχουμε το Euro , οπότε αν υπάρχει Παγκόσμιο Κύπελλο το 2028 οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν θα παίξουν σε αυτό. Όταν οι ομάδες της Νότιας Αμερικής έχουν το Κόπα Αμέρικα , δεν θα παίξουν ούτε εκείνοι»!.

Θα έχουμε ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο; Είναι μια απίστευτα παράλογη ιδέα, δεν ξέρω γιατί το χρειαζόμαστε. Με αυτό το ημερολόγιο είναι αδύνατο. Φανταστείτε πώς θα ήταν οι παίκτες να έχουν ένα τουρνουά διάρκειας ενός μήνα κάθε χρόνο. Τραυματίζονται όλο και περισσότερο σήμερα, επειδή παίζουν συνεχώς και έχουν ένα τόσο πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος της UEFA μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα «Record». 

Και, φυσικά, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι έχει αλλάξει η γεωπολιτική του ποδοσφαίρου, ειδικά στην Ευρώπη με τους Άραβες να έχουν μπει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο... παιχνίδι προσπαθώντας να αλλάξουν τις ισορροπίες. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν ήταν μεταξύ των συλλόγων που μπήκαν στο πρότζεκτ της European Super League και ο διοικητικός ηγέτης της, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, βρήκε την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της ECA (της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και να εξελιχθεί σε βασικό σύμμαχο της UEFA. 

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και οι εμπλεκόμενοι ετοιμάζουν τα «όπλα» τους. Αμέτοχοι, βέβαια, σε αυτό τον «πόλεμο» είναι οι ποδοσφαιριστές; Ο άμαχος πληθυσμός; Θα μπορούσε κάποιος να τα το πει, τηρουμένων των αναλογιών.

Η διεθνής ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO) είναι αντίθετη με τα σχέδια της FIFA να διεξάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια.

«Οι παίκτες έχουν φυσιολογικά όρια και ένα εγγενές ενδιαφέρον για τη βιώσιμη εξέλιξη του παιχνιδιού: η επιτυχία του αθλήματος εξαρτάται από τη σωματική και ψυχική ευεξία τους. Αυτό που αποφασίζεται στα υψηλά επίπεδα του παιχνιδιού επηρεάζει χιλιάδες επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της, Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν.

«Κάθε σχέδιο επέκτασης των διοργανώσεων πρέπει να ενσωματώνει την εμπειρία και τις απόψεις τους, σε συλλογικό επίπεδο. Είναι επίσης πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος και θεμελιώδης αντίκτυπος στο γυναικείο ποδόσφαιρο συζητείται ως δευτερεύον θέμα, αντί να ακολουθεί τη δική του διαδικασία με μοναδικές ανάγκες και ευκαιρίες. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και του πραγματικού διαλόγου μεταξύ των ποδοσφαιρικών αρχών εμποδίζει την ικανότητα του παιχνιδιού να αναπτύξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μετά από μια επώδυνη πανδημία. Αντίθετα, επιστρέφουμε στις ίδιες παλιές συνήθειες σύγκρουσης» πρόσθεσε. 

Αυτοί που κινούν τα νήματα θέλουν να «φορτώσουν» κι άλλο το καλεντάρι, οι παίκτες θα πιεστούν να δίνουν περισσότερους αγώνες κάθε σεζόν διότι ο στόχος (τα λεφτά) είναι υπεράνω όλων... 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο