Γιαμάλ, Κρόος, CR7 και Αγγλία: Τα 10 κορυφαία στατιστικά του Euro 2024

Το Euro 2024 έφυγε, όμως στα βιβλία θα μείνουν για πάντα τα 10 κορυφαία στατιστικά που προέκυψαν για παίκτες και Εθνικές από τους αγώνες στα γήπεδα της Γερμανίας.

Όσο είχαμε δράση, δεν είχαμε χρόνο να διαβάζουμε για αριθμούς, επιδόσεις και ανεπιθύμητα ρεκόρ. Τώρα που το Euro πέρασε [αλήθεια πόσο γρήγορα;] μπορούμε να ρίξουμε μια χαλαρή ματιά σε ένα top10 με stats από τα όσα συνέβησαν στη 17η διοργάνωση…

Το 7x7 της Ισπανίας

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για την Ισπανία, η οποία από το πρώτο ματς του ομίλου έδειξε ότι δεν έχει πάρει για βόλτα στην Γερμανία. Και η La Roja, έγραψε ιστορία με κάθε τρόπο. Πέρα από το ότι έγινε η πρώτη Εθνική που σηκώνει το Euro 4 φορές, έγινε η πρώτη που πετυχαίνει 7 νίκες σε 7 αγώνες στη διοργάνωση. Κάτι πραγματικά συγκλονικστικό, κάτι που δείχνει την απόλυτη και 400% δίκαιη κυριαρχία της.

Πριν τη σέντρα δεν είχε υπάρξει άλλη που να έχει 6 νίκες σε ένα τουρνουά και αυτό το έκανε με το 2-1 στον ημιτελικό σε βάρος της Γαλλίας. Στον τελικό με την Αγγλία ολοκλήρωσε ένα 7x7 που μοιάζει «άσπαστο». Κροατία, Ιταλία, Αλβανία, Γεωργία, Γερμανία ήταν οι προηγούμενες που έσκυψαν το κεφάλι μπροστά στο σύνολο του Λουίς Ντε Λα Φουέντε.

Είδαμε το πιο γρήγορο και το πιο… αργό γκολ

Προσπάθησε να κάνει την έκπληξη κόντρα στην Ιταλία στο πρώτο ματς του ομίλου η Αλβανία, όμως παρότι δεν τα κατάφερε, το 1-0 από τον Νεντίμ Μπαϊράμι πέρασε στην ιστορία. Και αυτό γιατί στα 23 δευτερόλεπτα ο άσος της Σασουόλο πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στη διοργάνωση. Εκτός από την αρχή, αξιοσημείωτο γκολ είχαμε και στο φινάλε αγώνα σε αυτό το Euro καθώς ο Κέβιν Σόμποτ της Ουγγαρίας σκόραρε στα 99 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα του αγώνα με την Σκωτία, σημειώνοντας το πιο… καθηστερημένο τέρμα ever.

Ο πρώτος όμιλος στην ιστορία με 4πλή ισοβαθμία

Ρουμανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ουκρανία χωρίστηκαν μόνο από τα γκολ στον όμιλο, αφού είχαν όλες μία νίκη, μία ισοπαλία, μία ήττα. Η Ουκρανία χαιρέτισε και έγινε η πρώτη ομάδα που συγκεντρώνει 4 βαθμούς και όχι μόνο δεν συνεχίζει στα νοκ-άουτ. αλλά τερματίζει και τελευταία. Μια εξαιρετική επιτυχία της UEFA με αυτό το «μαγικό» format που έχει στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα ματς και όσο το δυνατόν λιγότερες πιθανότες τα μεγάλα ονόματα να μείνουν εκτός από τον όμιλο.

Τι έκανε αυτό το boy, ο Γιαμάλ ;

Από τα 16 του βασικός στην Μπαρτσελόνα, λίγο πριν κλείσει τα 17 βασικός στην Εθνική Ισπανίας και ρεκόρ που… άντε σπάστα. Το νέο παγκόσμιο wonderkid έγινε ο πρώτος teenager που δίνει 3 ασίστ σε ένα Euro και στον τελικό έδωσε ακόμα μία. Ήταν ήδη ο νεαρότερος που έχει παίξει στην La Roja και ο πιο μικρός που βάζει γκολ με τη φανέλα της, έκανε το ίδιο και στα γήπεδα της Γερμανίας με ένα ασύλληπτο υπερτεμάχιο σε βάρος της Γαλλίας στον ημιτελικό που όσοι το είδαν δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Στον τελικό είχε γίνει 17 όταν σέρβιρε στον Νίκο Γουίλιαμς για το 1-0 με την Αγγλία. Οι 4 ασίστ που έδωσε είναι περισσότερες από κάθε άλλου Ισπανού στη διοργάνωση και περισσότερες από παίκτη κάθε άλλης Εθνικότητας τα τελευταία 44 χρόνια. Στο Mundial του 2026 ακόμα δεν θα έχει γίνει ενήλικας!

Τα 23 σουτ του Ρονάλντο

Α ρε Κριστιάνο. Ας έβαζες το πέναλτι με την Σλοβενία και ας αποκλειόταν η Πορτογαλία. «Λες και και θα το παίρναμε» όπως είχε πει και ο μύθος, Αντόνιο Κόντε, όταν η δική του Ίντερ είχε αποκλειστεί από το Champions League από τον όμιλο.

Αν και ο ίδιος και το παρεάκι χαιρέτισαν από τους «8», μόνο ο Μπαπέ με 24 είχε περισσότερα σουτ από τον CR7 που σταμάτησε στα 23. Έχοντας 3.6 xG, ο Νο1 σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος, δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα και σε αυτό το Euro και να κάνει το 6x6, κάτι που δείχνει ότι είναι άνθρωπος.  Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το «δικό μας» Euro, το 2004, όταν ο Ντέκο είχε 24 σουτ χωρίς να σκοράρει.

Για 3η σερί διοργάνωση ο κάτοχος δεν πήγε στους «8»

Δεν θέλουμε ούτε για καλαμπούρι να πούμε ότι βλέπουμε και εκπλήξεις έτσι πως έχουν κάνει το format, όμως είναι fact πως η ομάδα που υπερασπιζόταν τον τίτλο για 3ο κολλητό τουρνουά, δεν πήγε ούτε στους «8». Η Ιταλία χαιρέτισε στους «16» μετά την ήττα με 2-0 από την Ελβετία, όπως είχε πάθει η Ισπανία το 2016 και η Πορτογαλία το 2020. Οι κάτοχοι πήγαν αυτοί… home από νωρίς. Να το κοιτάξει αυτό η La Roja για το 2028 θα πούμε εμείς.

Κι όμως, η Αγγλία έγραψε ιστορία

Εδώ και χρόνια είναι ανέκδοτο αυτό το it’s coming home, όμως δεν μασάνε οι Άγγλοι και έχουν να «καμαρώνουν» για ένα ρεκόρ. Αφού στο Euro πριν τρία χρόνια ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Ιταλία, έγιναν η πρώτη Εθνική που χάνει σε back-to-back τελικούς στη διοργάνωση μετά το 2-1 από την Ισπανία. Δυστυχώς για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, φορτώθηκε αυτό το ανεπιθύμητο ρεκόρ που είναι τόσο δύσκολο να σπάσει.

«Σουτάρετε 70 φορές» έλεγε ο Ντεσάν

Στον όμιλο γκολ από open-play δεν έβαλε η Γαλλία, αφού είχε υπέρ της ένα πέναλτι και ένα αυτογκόλ. Χρειάστηκε να έρθουν τα ημιτελικά με την Ισπανία και η κεφαλιά του Κόλο-Μουανί για να γίνει σε κανονική ροή η δουλειά και αυτή ότι εντελώς αφού ήρθε ο αποκλεισμός. «Αλλάξτε κανάλι αν δεν σας αρέσει» είχε πει ο Ντεσάν, που είδε τους παίκτες του να κάνουν 70 σουτ στο Euro προκοπή να μην βλέπουν. Στη μέτρηση δεν είναι μέσα το πέναλτι του Μπαπέ, που δεν έβλεπε καλά με τη μάσκα…

Κρόος, υπολογιστής και στην τελευταία παράσταση

Ρε Τόνι, γιατί το έκοψες. Έχει γραφτεί παντού, είναι αλήθεια και αντικειμενικό γεγονός, ο Γερμανός είχε περπατώντας 4-5 χρόνια και το έδειξε και στο Euro εντός έδρας. Ο Κρόος κατέγραψε 43 line-breaking πάσες περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στο τουρνουά αν και η Γερμανία έμεινε σπίτι νωρίς.

Και είναι απίστευτο το ποιος ήταν πιο κοντά του, αφού αυτός είναι ένας αμυντικός. Ο Κάιλ Γουόκερ είχε 98 τέτοιου είδους μεταβιβάσεις αν και έπαιξε μέχρι τον τελικό, ενώ ο Κροος από τους «8» είχε φτάσει στις 141.

Ο 34χρονος ήταν επίσης στο Νο1 με πάσες στο αντίπαλο μισό [306] και επιτυχημένες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Από τους παίκτες που είχαν περισσότερες από 150 στο αντίπαλο μισό, ο Κροος ήταν top στο επιθετικό μισό [94%] και στο τελευταίο τρίτο [90.3%]. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε restart αυτό τον υπολογιστή.

Η 2η θέση που κρίθηκε σε μια κίτρινη σε μέλος του staff

Κρατήσαμε το πιο σπάνιο για το τέλος. Μετά και την τελευταία αγωνιστική του Group C, Δανία και Σλοβενία είχαν αμφότερες 3 πόντους, 3 ισοπαλίες, 2-2 γκολ και κάπως έπρεπε να αποφασιστεί ποια θα είναι 2η και ποια 3η στα νοκ-άουτ. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης το κριτήριο πήγε στις κίτρινες κάρτες και αφού και αυτές ήταν στο 6-6 στο Euro 2024, τη λύση έδωσε άθελά του ένα μέλος του staff της Σλοβενίας που είδε κίτρινη για διαμαρτυρία στο φινάλε του ματς με την Αγγλία.

Πηγή: sdna.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο