Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Λάντισλαβ Λάουντα

Από τους καλούς ξένους παίκτες που πέρασαν από την ΑΕΛ Λεμεσού αλλά και στο ποδόσφαιρο μας ήταν ο Τσέχος επιθετικός Λάντισλαβ Λάουντα, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο των γαλαζοκίτρινων. Ο Λάουντα αγωνιζόταν ως κεντρικός κυνηγός και ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση, το πάθος του στο παιχνίδι, την ωραία ντρίπλα και το δυνατό σουτ που διέθετε ενώ είχε πολύ καλή επαφή με τα δίκτυα. Ένας δεινός σκόρερ που πρόσφερε πολλά στην ΑΕΛ τα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα, που είχε τότε και τον συμπατριώτη του Κασπάρεκ.

Ο Λάουντα ήλθε στην Κύπρο το 1986-87 όταν την ομάδα ανέλαβε ο Βαλέριαν Σβέτς, διαδεχόμενος τον Φράντσισεκ Χαβράνεκ. Ήταν ένα μεγάλο όνομα στο Τσέχικο ποδόσφαιρο, διεθνής και πρώτος σκόρερ στην χώρα του. Τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του η ΑΕΛ πήρε την τέταρτη θέση στην βαθμολογία, πίσω από Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και ΕΠΑ, ενώ ο Λάουντα αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 τέρματα. Βέβαια η ΑΕΛ την χρονιά αυτή θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου και μάλιστα για πρώτη φορά εναντίον του αιωνίου αντιπάλου της, του Απόλλωνα που τον προηγούμενο χρόνο είχε πάρει το κύπελλο εναντίον του ΑΠΟΕΛ. Η ΑΕΛ κέρδισε τον Απόλλωνα 1-0 και στον τελικό έπαιξαν οι: Ονησιφόρου, Χ.Χριστοδούλου, Αναστασίου, Χριστοφόρου, Σωκράτους, Ορφανίδης, Κολιαντρής, Π.Σάββα( 75’ Αριστοτέλους), Λάουντα, Μαυρουδής, Κασπάρεκ( 89’ Στυλιανού).

Για να φτάσει στον τελικό η ΑΕΛ απέκλεισε κατά σειρά τον Ευαγόρα 3-0, 2-1, τον Εθνικό Άχνας 3-2, 3-0, τον Πεζοπορικό 1-0, 0-0, και την Νέα Σαλαμίνα 3-1, 1-1.

Την περίοδο 1987-88 η ΑΕΛ  έδιωξε τον Κασπάρεκ και έφερε στη θέση του τον Βούλγαρο Ντελιμίγκοφ. Στο πρωτάθλημα δεν πήγε καλά και τερμάτισε στην έκτη θέση της βαθμολογίας αλλά, πήγε ξανά στον τελικό κυπέλλου. Αυτή τη φορά έχασε από την Ομόνοια 2-1. Στον τελικό αγωνίστηκαν οι: Ονησιφόρου, Χ.Χριστοδούλου, Αναστασίου, Χριστοφόρου, Σωκράτους, Ορφανίδης, Κολιαντρής, Π.Σάββα( 46’ Αριστοτέλους), Λάουντα, Μαυρουδής( 84’ Α.Χριστοδούλου), Ντελιμίγκοφ. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τον Ονήσιλλο 3-1, 4-0, την Ανόρθωση 4-0, 1-0, τον Ευαγόρα 7-0, 2-2 και τον ΑΠΟΕΛ 2-0, 1-0.

Ο Λάουντα, τον οποίο θυμούνται νοσταλγικά οι φίλοι της ΑΕΛ, έχει και ένα ρεκόρ στα δύο χρόνια που έπαιξε στην ομάδα. Η ΑΕΛ στο πρωτάθλημα 1987-88 κέρδισε με σκόρ μαμούθ την Αλκή εκτός έδρας 6-3, και ο Τσέχος κυνηγός πέτυχε πέντε τέρματα. Ο Λάουντα έπαιξε και στο κύπελλο κυπελλούχων με την ΑΕΛ το 1987 με αντίπαλο ομάδα από την χώρα του, την Ντουνάϊσκα Στρέντα, από την οποία έχασε και στα δύο παιχνίδια, 1-0 στη Λεμεσό και 5-1 εκτός έδρας. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι: Ονησιφόρου, Γ.Ιωάννου, Χριστοφόρου, Χ.Χριστοδούλου, Αναστασίου,  Κ.Κωνσταντίνου,  Ορφανίδης, Μαυρουδής, Π.Σάββα, Κολιαντρής, Α.Χριστοδούλου, Λάουντα, Α.Αριστοτέλους, Στυλιανού,  Σωκράτους.
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο