Πολλοί τον έχουν δει, λίγοι ξέρουν τι σημαίνει ο πανηγυρισμός του Ναν!

Ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες της περυσινής εκκωφαντικής σεζόν του μπασκετικού Παναθηναϊκού ακούει στο όνομα Κέντρικ Ναν.

Η δεινότητά του στο σκοράρισμα, ιδίως σε κρίσιμα σημεία, βοήθησε πολύ το «τριφύλλι» να επανέλθει στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μαζί με τον Κώστα Σλούκα αποτέλεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο στα γκαρντ, επομένως η παραμονή του Αμερικανού προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στις τάξεις των υποστηρικτών της ομάδας.

Ανάμεσα στα τόσα παιχνίδια που έκανε τη διαφορά, ξεχωρίζει το -do or die- Game 4 με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Συγκεκριμένα η απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο. Τα έβαζε από παντού με κάθε τρόπο και οδήγησε το «τριφύλλι» στο 2-2.

Δεν θα υπάρξει περαιτέρω αναφορά στα επιτεύγματα του άλλοτε άσου των Μαϊάμι Χιτ, των Λος Άντζελες Λέικερς και των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, αφενός μεν επειδή είναι χιλιοειπωμένα, αφετέρου δε διότι η στήλη θα εστιάσει σε μία άλλη πτυχή του (που βέβαια συνδέεται με τα επιτεύγματά του).

Κάποιες φορές, αφότου η μπάλα κατεβαίνει ανάμεσα στο διχτάκι της αντίπαλης μπασκέτας, ο Ναν εκδηλώνεται προς την εξέδρα, δείχνοντας το χέρι του σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Την ίδια κίνηση έχει καταγραφεί να κάνει και ο Αϊζάια Κάνααν, πρώην πλέον άσος του Ολυμπιακού, όπως επίσης αρκετοί ακόμη μπασκετμπολίστες.

Η χαρακτηριστική αυτή ενέργεια φέρεται να έγινε για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου 2016 από τον Ντ’Άντζελο Ράσελ, σε μία εντός έδρας αναμέτρηση των Λος Άντζελες Λέικερς με τους Μπρούκλιν Νετς.

Στα 20 του χρόνια, ο πόιντ γκαρντ από το Λούιβιλ σημείωσε 39 πόντους και έβαλε τέλος στο σερί οκτώ ηττών της ομάδας του, συμβάλλοντας τα μέγιστα για το νικηφόρο 107-101.

Με τον αδικοχαμένο Κόμπι Μπράιαντ να είναι εκτός λόγω προβλήματος στον δεξιό ώμο, ο Ράσελ σκόραρε 16 πόντους στην τέταρτη περίοδο και ευστόχησε συνολικά σε 8 τρίποντα!

Το έβδομο περιφερειακό σουτ σημειώθηκε στα 53’2’’ πριν από τη λήξη και το όγδοο στα 30’8’’. Ήταν η στιγμή που έδειξε το χέρι του και είπε καθαρά: «Πάγος στις φλέβες μου!» Όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά  τη λήξη, αποκρίθηκε γελώντας: «Για να είμαι ειλικρινής, ξέμεινα από πανηγυρισμούς. Σκέφτηκα κάτι και ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό».

Πριν από το τζάμπολ, ο μπαμπάς Ράσελ τού είχε στείλει ένα μήνυμα για να τον ρωτήσει αν είναι διψασμένος και εν συνεχεία τον παρότρυνε να… ξεδιψάσει. Ο κανακάρης του το έκανε και με το παραπάνω. Με 14/21 εντός πεδιάς, συν 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Εκείνο το βράδυ έγινε ο κορυφαίος ρούκι των Λος Άντζελες Λέικερς αναφορικά με το σκοράρισμα σε έναν αγώνα, αφού ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ είχε βάλει έναν λιγότερο πόντο (38) στις 26 Φεβρουαρίου 1961, κόντρα στους Φιλαδέλφεια Γουόριορς.

Αν συνυπολογιστεί και η περίοδος που η ομάδα βρισκόταν στη Μινεάπολη, ο Έλτζιν Μπέιλορ είχε σημειώσει 55 πόντους επί των Ντιτρόιτ Πίστονς στις 11 Μαρτίου 1959.

«Και μόνο να βρίσκεται κανείς στην ίδια κατηγορία με αυτούς τους τύπους αποτελεί τιμή», ήταν το σχετικό σχόλιο του MVP της αναμέτρησης με τους Μπρούκλιν Νετς.

Παράλληλα, με τα οκτώ του τρίποντα, ο Ράσελ ξεπέρασε τα έξι του Νικ Βαν Έξελ (σε δύο παιχνίδια της σεζόν 1993-94), με συνέπεια να γίνει ο κορυφαίος ρούκι των Λέικερς και σε αυτόν τον τομέα.

Είχε προετοιμάσει το έδαφος, σημειώνοντας τουλάχιστον 22 πόντους στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις, αφήνοντας πειστικότατα πίσω του ένα διάστρεμμα που είχε υποστεί τον Ιανουάριο του 2016.

Ο Μπάιρον Σκοτ, τότε προπονητής του και άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού, τον είχε αποσύρει στον πάγκο για κάποιο διάστημα, προτού τον ρίξει ξανά βασικό στα πέντε τελευταία παιχνίδια και δικαιωθεί πλήρως τη βραδιά της 1ης Μαρτίου 2016.

Μερικούς μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου 2016, το “GQ” δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μία συνέντευξη του Ράσελ.

Μεταξύ άλλων, ο σπουδαίος NBAer ρωτήθηκε για τον «πάγο στις φλέβες» και απάντησε ως εξής: «Είναι κάτι που είπε ο μπαμπάς μου μεγαλώνοντας. Πάντα έλεγε ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για μεγάλες στιγμές, πρέπει να έχεις πάγο στις φλέβες σου. Δεν πρέπει να έχεις συναισθήματα. Πρέπει να βγεις, να τα δώσεις όλα και να κάνεις αυτό που πρέπει. Αυτός ήταν ο πανηγυρισμός που έκανα καλά και ήξερα ότι με προετοίμαζε ψυχολογικά».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο