Οκτώ απόψεις για το τι φταίει στη Ferrari

Κανείς δεν περίμενε το χειμώνα ότι η περσινή πρωταγωνίστρια της Formula 1, Ferrari, θα είχε μόλις έναν βάθρο στους πέντε πρώτους αγώνες του 2023 - με τον Σαρλ Λεκλέρ στο Αζερμπαϊτζάν.

Παρόλα αυτά, στον ίδιο αγώνα η Ferrari κατέκτησε και τις δύο πολ ποζίσιονς (για τον αγώνα Sprint και το κυρίως GP), συνεπώς εύλογα γεννάται το ερώτημα τι φταίει στη Scuderia και βρίσκεται μόλις στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, χωρίς καμία νίκη φέτος.

Η Ferrari SF-23 έχει την ταχύτητα με ένα φρέσκο σετ ελαστικών σε έναν γύρο, ταχύτητα ενίοτε ανώτερη και της Red Bull RB19, αλλά -επιγραμματικά- δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα ελαστικά της στις συστοιχίες γύρων του αγώνα με τέτοιον τρόπο ώστε να τα διαφυλάσσει, να τα κρατά διαρκώς στο θερμικό 'παράθυρο' λειτουργίας, να μην τα φθείρει υπέρμετρα.

Στην προσπάθειά της να βρει λύσεις, η ιταλική ομάδα παρουσίασε στον αγώνα του Μαϊάμι το νέο δάπεδο της SF-23, και μετά τη συλλογή δεδομένων εκεί η επίδραση του τελευταίου αναμένεται να αποκαλυφθεί στο GP της Ίμολα, το προσεχές τριήμερο (19-21/5) - σε συνδυασμό και με άλλα νέα αεροδυναμικά εξαρτήματα του μονοθεσίου.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Οκτώ προσωπικότητες, της ομάδας ή μη, εξηγούν ή εκφράζουν παρακάτω τις δικές τους απόψεις για τα φετινά προβλήματα της Scuderia:

Σαρλ Λεκλέρ - Η αστάθεια απόδοσης της SF-23

Ο Μονεγάσκος οδηγός της Scuderia είπε, μετά το GP του Μαϊάμι: «Μίλησα με τον Κάρλος και συμφωνήσαμε ότι το αυτοκίνητο έχει αστάθεια [στην απόδοσή του] και ότι είναι πρακτικά αδύνατον να πιέσεις στο όριο. Σε μια στροφή έχεις υποστροφή και στην αμέσως επόμενη υπερστροφή. Αυτό είναι περίεργο και πρέπει να το ελέγξουμε.

Ορισμένες φορές αισθανόμαστε ότι έχουμε κάνει ένα βήμα προόδου, και μετά φτάνεις σε έναν αγώνα με ιδιαίτερες [καιρικές] συνθήκες, με περισσότερη ζέστη σε σχέση με άλλες πίστες. Και τότε βγαίνουμε εντελώς έξω από το [θερμικό] παράθυρο λειτουργίας των ελαστικών.

Και ξέρουμε ότι έχουμε και μια αδυναμία με τον ούριο άνεμο. Όποτε έχουμε ούριο άνεμο υποφέρουμε περισσότερο σε σχέση με τα άλλα αυτοκίνητα, αλλά θέλω το αυτοκίνητο να είναι ιδιότροπο [στην οδήγηση] διότι ξέρω πως έτσι είναι που πρέπει να οδηγούνται αυτά τα αυτοκίνητα. Η Ίμολα θα έχει διαφορετικές συνθήκες ξανά, κι ελπίζω ότι με τις αναβαθμίσεις εκεί θα κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κάρλος Σάινθ - Η SF-23 δεν σε αφήνει να επιτεθείς

Ο Ισπανός, έτερος οδηγός της ομάδας, είπε από την πλευρά του: «Αυτό το μονοθέσιο δεν σου επιτρέπει να επιτεθείς, ειδικά στον αγώνα. Τα δίνεις όλα, κάνεις έναν αληθινά καλό γύρο, και ο επόμενος είναι τρία δέκατα πιο αργός. Προς στιγμήν δεν μπορώ να πιέσω, ειδικά στον αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε αν θέλουμε να πιέσουμε ή όχι. Πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε έναν συγκεκριμένο ρυθμό για να φτάσουμε ως το τέλος.

Με εξέπληξε [ο αγώνας στο Μαϊάμι] διότι νομίζαμε ότι θα ήμασταν καλύτεροι, αλλά φάνηκε ότι έχουμε δουλειά ακόμα μπροστά μας. Ήταν δύσκολο. Με εξέπληξε λίγο το πόσο πασχίζαμε με τη σκληρή γόμα μετά από ένα αρκετά δυνατό stint με τη μέση. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το undercut στον Φερνάντο (Αλόνσο), αλλά πιέζοντας τα ελαστικά για 3-4 γύρους είδαμε ότι δεν έχουμε καμία ευχέρεια να πιέσουμε.

Χρειάστηκε να μείνω κάτω από το όριο για τον υπόλοιπο αγώνα για να τερματίσουμε. Με τις συνθήκες του αέρα, με το σκληρό τρόπο που διαχειριζόμαστε τα ελαστικά μας, αυτό το stint με τη σκληρή γόμα ήταν πολύ μεγάλο για εμάς. Η ευχέρεια που έχουμε για το undercut ή το overcut είναι πολύ μικρή. Έχει να κάνει με το πόσο περιορισμένοι είμαστε. Είναι δύσκολο να το αποδεχθούμε, και δείχνει ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για τη διαχείριση των ελαστικών και το ρυθμό αγώνα».

Φρεντ Βασέρ - Η αστάθεια απόδοσης της SF-23

Ο νέος διευθυντής της Scuderia Φρεντ Βασέρ τόνισε, μετά το τελευταίο GP στο Μαϊάμι: «Ήταν πολύ ασταθής η απόδοσή μας, από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο και από τον έναν γύρο στον άλλον. Την Κυριακή ο ρυθμός μας ήταν αξιοπρεπής, αλλά δεν καταφέραμε να τα συνδέσουμε όλα και τα πράγματα πήγαν στον αγώνα με το συνηθισμένο τρόπο. Και πρέπει να καταλάβουμε γιατί.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το ρυθμό αγώνα, διότι σε ορισμένα μέρη του τα πήγαμε καλά. Ο Κάρλος έχασε 5 δευτερόλεπτα σε 18 γύρους στο πρώτο stint με τη μέση γόμα, και αυτό ήταν ένα καλό μέρος του αγώνα για εμάς. Αλλά με τον Σαρλ συνέβη το αντίθετο: έδειχνε να είναι σε καλή κατάσταση σε μέρη του αγώνα στο δεύτερο stint, με τη σκληρή γόμα, ενώ πάσχιζε στο πρώτο stint με τη μέση γόμα.

Αλλά ακόμα και με τα ίδια ελαστικά, από τον έναν γύρο στον επόμενο δεν έχουμε εξίσου σταθερό γυρολόγιο από άποψη απόδοσης και δυναμικής. Πρέπει να αφοσιωθούμε στην αστάθεια της απόδοσης, αυτό είναι θεμελιώδες για εμάς. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο που πρέπει να κάνουμε ένα βήμα προόδου».

Τζοκ Κλίαρ - Η νευρικότητα της SF-23

O Βρετανός Τζοκ Κλίαρ, επικεφαλής μηχανικός της Scuderia και «προπονητής» του Λεκλέρ, εξήγησε: «Με το νέο αεροδυναμικό σύνολο του χειμώνα, μας πήρε λίγο καιρό να βρούμε τις ρυθμίσεις. Το [νέο] δάπεδο συμβάλλει στο να βάζει το αυτοκίνητο σε καλύτερο 'παράθυρο' λειτουργίας, καθώς οι οδηγοί ανέφεραν μέχρι τώρα ότι είναι νευρικό. Πρέπει να απαλλαγούμε από λίγη από αυτή τη νευρικότητα. Αυτό είναι πιθανώς το κυριότερο στο οποίο αφοσιωνόμαστε αυτή τη στιγμή, να κάνουμε το αυτοκίνητο λίγο πιο πράο ώστε οι οδηγοί να νιώσουν περισσότερη σιγουριά.

Το ύψος του δαπέδου από το έδαφος έχει τεράστια επιρροή στο όλο [αεροδυναμικό] πακέτο της άντωσης. Παράγεις τόση πολλή άντωση από το δάπεδο και την πίσω πτέρυγα, αλλά αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Οπότε αυτός είναι ο τομέας στον οποίο εστιάζουν όλοι την εξέλιξή τους. Ο τομέας πίσω από τους πίσω τροχούς, όπου κατευθύνεις τον αέρα είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά προς το διαχύτη.

Οι αρκετές είναι αρκετά 'λεπτές', αλλά από αεροδυναμικής άποψης είναι πολύ ισχυρές. Αποτελούν απάντηση στα δεδομένα που μας έδωσαν οι οδηγοί στους τέσσερις πρώτους αγώνες της χρονιάς, σχετικά με την υστέρηση του αυτοκινήτου. Μπορείς να αλλάζεις λίγο τις ροές του αέρα. Να δώσεις στον οδηγό πιο σταθερή ισορροπία σε μέσες, γρήγορες, αργές στροφές, στα φρένα, στο κέντρο ή στην είσοδο της στροφής. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που το δάπεδο κινείται, προσπαθούμε να κάνουμε το αυτοκίνητο πιο πράο. Κι έτσι πιο προβλέψιμο για τον οδηγό».

Φερνάντο Αλόνσο - Επιρρεπής στα λάθη

Ο Ισπανός της Aston Martin, πρώην οδηγός της Scuderia (την περίοδο 2010-'14), είπε: «Με τη Ferrari ήμασταν πάντα έτοιμοι εκείνα τα χρόνια. Δεν κάναμε ποτέ λάθη, και διεκδικήσαμε το πρωτάθλημα σε τρεις από αυτές τις χρονιές μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Ευτυχώς για μένα και για την Aston Martin, υπάρχει λίγη περισσότερη ασυνέπεια στο Μαρανέλο σε σχέση με το παρελθόν».

Ραλφ Σουμάχερ - Φταίνε οι οδηγοί

Ο πρώην οδηγός της F1 Ραλφ Σουμάχερ είναι πλέον σχολιαστής της γερμανικής τηλεόρασης, και στο GP του Μαϊάμι είπε: «Το αυτοκίνητο δεν είναι σπουδαίο, αλλά είναι καλύτερο από όσο λένε. Ο ένας οδηγός [Σάινθ] χάνει τα φρένα στην είσοδο των πιτς, ο άλλος μετά βίας τερματίζει έναν γρήγορο γύρο χωρίς ατύχημα. Ο Φρανκ Ουίλιαμς θα με είχε πιάσει από τα αυτιά. Αυτή η τάση απλώς δεν είναι καλή.

Διακρίνω το μεγαλύτερο πρόβλημα στους οδηγούς. Απλώς δεν είναι αρκετά σταθεροί σε απόδοση. Με τα λάθη του, ο Λεκλέρ δείχνει πως είτε δεν έχει την ωριμότητα ή πως, στο τέλος της ημέρας, δεν είναι σε σταθερή βάση αρκετά καλός για να κερδίσει ένα πρωτάθλημα για τη Ferrari. Και ο Σάινθ ήταν οκτώ δέκατα μακριά από τον Λεκλέρ σε ένα τριήμερο. Για να είμαι ειλικρινής, η ομάδα της Ferrari προς στιγμήν κάνει καλύτερη δουλειά σε σχέση με τους δύο οδηγούς.

Επιστρέφουν στην ομάδα με ένα εντελώς νέο concept [του αυτοκινήτου]. Περιμένω να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, διαφορετικά θα έχουν αληθινό πρόβλημα. Διότι μετά δεν θα αφορά το θέμα μόνο στο σχέδιο (του μονοθεσίου), αλλά και στα εσωτερικά θέματα, με λανθασμένους στόχους».

Μάικ Κρακ - Τα λάθη της Scuderia

Ο διευθυντής της Aston Martin F1, Μάικ Κρακ, σχολίασε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι [η Ferrari] ήταν πάντα γρήγορη, από τον πρώτο αγώνα. Όμως είχαν πάντοτε προβλήματα. Ο Σαρλ (Λεκλέρ) ήταν στην τρίτη θέση στο Μπαχρέιν όταν εγκατέλειψε και εμείς κερδίσαμε από αυτό. Στη Τζέντα είχαν την ποινή στην εκκίνηση (σ.σ.: για αλλαγή της κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας). Στην Αυστραλία υπήρξε το συμβάν της πρώτης στροφής. (Η Ferrari) δεν ήταν ποτέ αργή».

Αλμπέρτο Σαμπατίνι

Ο διακεκριμένος Ιταλός δημοσιογράφος έγραψε πρόσφατα: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας, σε τελική ανάλυση είδαμε ότι το φετινό αυτοκίνητο ήταν λανθασμένο σε όλους τους αγώνες. Κατά κάποιον τρόπο δεν δουλεύει καλά, ή είναι τόσο οριακό που μπορούν να παίρνουν μόνο συγκεκριμένα αποτελέσματα, μόνο στις κατατακτήριες. Το αυτοκίνητο δεν δουλεύει στους άλλους αγώνες.

Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που έφτιαξε η ομάδα του Ματία Μπινότο και το κληρονόμησε ο Φρεντ Βασέρ. Ο Ματία Μπινότι δεν είναι πια εκεί, αλλά οι μηχανικοί που το κατασκεύασαν είναι, εκτός από τον Νταβίντ Σάντσεζ που έφυγε. Όλα αυτά ήταν μια προσπάθεια να βελτιώσουν το περσινό αυτοκίνητο, που ήταν πολύ αποδοτικό στο πρώτο μέρος της χρονιάς, με ορισμένες αδυναμίες. Αυτή η προσπάθεια είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς είχε χειρότερη απόδοση.

Δεν γνωρίζουν ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν, κατά την άποψή μου. Πρέπει να αναγνωρίσω την προσέγγιση του Φρεντ Βασέρ που λέει ότι 'το αυτοκίνητο είναι ταχύ στις κατατακτήριες, οπότε δεν μπορεί να είναι λάθος'. Προσπαθούν να το στήσουν για τους αγώνες εδώ και τέσσερα GP, και δεν μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα οριακό αυτοκίνητο κι αυτό το κάνει μη ανταγωνιστικό.

Στις δοκιμές του χειμώνα κάποιος κοντά στη Ferrari, που γνωρίζει εσωτερικά θέματα, μου είπε ότι η ομάδα έκανε ένα λάθος με την εμπρός ανάρτηση. Για το λόγο αυτό, τη γεωμετρία της ανάρτησης, δεν μπορούν να κάνουν με μηχανικό τρόπο τα ελαστικά να δουλέψουν σωστά. Το πρόβλημα με τα ελαστικά δεν αντιστρέφεται, και τα παράπονα του Σαρλ Λεκλέρ για υποστροφή προκαλούνται από την ανάρτηση. Όλες οι αεροδυναμικές αναβαθμίσεις αυτές είναι άχρηστες αν η ανάρτηση δεν υποστηρίζει σωστά τους εμπρός τροχούς».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο