«Βροχή» διαδικτυακών επιθέσεων σε παίκτριες του Μουντιάλ 2023

Περισσότερες από μία στις πέντε παίκτριες, που συμμετείχαν στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών, αποτέλεσε «στόχο» υβριστικών ή/και απειλητικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο, όπως αποκαλύπτει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την FIFA και την Fifpro.

Σύμφωνα με την FIFA, 152 ποδοσφαιρίστριες υπήρξαν στόχοι τέτοιων μηνυμάτων, όπως προέκυψε από την σχετική έρευνα, που βασίσθηκε στην ανάλυση 5,1 εκατομμυρίων δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο και στα σχόλια 697 παικτριών και προπονητών που συμμετείχαν στην κορυφαία διοργάνωση το καλοκαίρι του 2023 στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία και ολοκληρώθηκε με θρίαμβο της εθνικής Ισπανίας.

Σχεδόν το 50% αυτών των προσβλητικών μηνυμάτων ήταν ομοφοβικά, σεξιστικά ή σεξουαλικής φύσης, ενώ οι παίκτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν στόχος προσβλητικών σχολίων, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους κατά την διάρκεια του Μουντιάλ 2022, που έγινε στο Κατάρ.

Τα δεδομένα της έρευνας, παρείχε η Υπηρεσία Προστασίας Κοινωνικών Δικτύων (SMPS), που «σάρωσε» εκατομμύρια διαδικτυακές δημοσιεύσεις χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Και όπως προέκυψε τις περισσότερες εξ΄αυτών των επιθέσεων, δέχθηκαν η ομάδα των ΗΠΑ, μία Αμερικανίδα και μία παίκτρια από την Αργεντινή, χωρίς να γίνουν γνωστά τα ονοματεπώνυμα τους.

Οι παίκτριες είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτήν την υπηρεσία εποπτείας, η οποία απέτρεψε συνολικά 116.820 προσβλητικά ή απειλητικά μηνύματα από το να σταλούν στους παραλήπτες τους.

«Εάν υπάρχει κάτι από το οποίο υποφέρουν οι ποδοσφαιρίστριες, εκτός από την ήττα, είναι όλα αυτά τα προσβλητικά σχόλια, οι κοροϊδίες, οι προσβολές», σχολίασε η Κολομβιανή ποδοσφαιρίστρια, Λέϊσι Σάντος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει θέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσους προσβάλλουν ή απειλούν οποιονδήποτε, κατά την διάρκεια τουρνουά που διοργανώνει η FIFA ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή», σχολίασε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον Ινφαντίνο, από την εφαρμογή του συστήματος προστασίας SMPS πέρυσι, περίπου 400.000 μηνύματα έχουν μπλοκαριστεί πριν φθάσουν στους παραλήπτες τους, δηλαδή σε παίκτες, ομάδες και προπονητές.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο