Π. Τζιάμπος: «Θα γίνει πανικός με το πινγκ-πονγκ μετά την Covid-19 εποχή»

Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ή η καλαθόσφαιρα που πλήγηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Αρκετά αθλήματα έπεσαν θύματα της πανδημίας και το πινγκ-πονγκ στην Κύπρο δεν μπορούσε να την γλιτώσει. 

Μιλώντας με τον προπονητή αλλά και υπεύθυνο ακαδημιών Ονήσιλου Λακατάμιας, Ευαγόρα Λακατάμιας και Αρίων Εργατών,  Πόλυ Τζιάμπο μας εξήγησε γιατί το πινγκ-πονγκ θα βγει κερδισμένο από όλη αυτή την κατάσταση και πως ο ίδιος αλλά και οι αθλητές του βίωσαν την καραντίνα. 

Αναλυτικά τι δήλωσε στο Sportime:  

Για το πώς βίωσαν την καραντίνα: «Από την πρώτη ημέρα είχα αντιληφθεί τι θα γίνει.  Με το που κλείσανε τα σχολεία βγάλαμε και εμείς ανακοίνωση για άρση των προπονήσεων.  Δεν  πήγαμε με βάση το διάταγμα γιατί δεν ήμαστε γυμναστήριο αλλά σωματείο. Ωστόσο κλείσαμε πριν από το διάταγμα. Από το πρώτο κιόλας βράδυ όλα ήταν περίεργα. Ξεκίνησα την επικοινωνία με τους αθλητές μου και τους γονείς τους, ώστε να στηρίξουμε τα παιδιά στο ψυχολογικό κομμάτι και να τους δείξουμε ότι η οικογένεια σας βρίσκεται εδώ. Ο προπονητής σας σκέφτεται. Είπα στους γονείς ότι όποτε θέλει ένα παιδί να με πάρει τηλέφωνο να το κάνει. Στη συνέχεια κάναμε μερικές διασκέψεις μέσω του zoom, και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Πέρασαν όμως μήνες και μέρες και όλα πλέον δυσκολεύουν για όλους»

Πως μπορεί ένας προπονητής του πινγκ-πονγκ να κρατήσει τους αθλητές του σε εγρήγορση εν μέσω καραντίνας Δεν είναι ποδόσφαιρο που όλα τα  σπίτια έχουν μπάλα ποδοσφαίρου: «Αυτό ήταν το μεγάλο μας κέρδος. Μέσω της καραντίνας κερδίσαμε σε όλο το κόσμο και κυρίως σε Κύπρο και Ελλάδα, αρκετούς οπαδούς του αθλήματος. Από τις πρώτες μέρες ξεκίνησα να κάνω βίντεο πως μπορεί κάποιος να παίξει στο σπίτι με ότι εξοπλισμό έχει. Τα βίντεο ξαφνικά ξεκίνησαν να τα βλέπουν άτομα που δεν ήταν μόνο του πινγκ πονγκ.  Αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω.  Δεχόμουνα μηνύματα από που μπορούν να αγοράσουν ρακέτες και μπάλες. Από που μπορούν να αγοράσαν τραπέζια του πινγκ πονγκ. Όλα τα καταστήματα στην Κύπρο που πούλαγαν εξοπλισμό και τραπέζια του πινγκ πονγκ, ξεπούλησαν. Αυτό μπορεί να στο επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι. Έγινε ένας πανικός.  Όσο αφορά την προπόνηση, υπάρχουν μπόλικοι τρόποι. Αρκετοί αθλητές είχαν τραπέζι στο σπίτι και έπαιξαν με τη βοήθεια του ρομπότ που ρίχνει μπάλες.  Επίσης δουλεύαν στο κομμάτι της ενδυνάμωσης, της φυσικής κατάστασης, εκρηκτικότητας και ασκήσεις για αντανακλαστικά. Μιλήσαμε πολλές φορές για τη θεωρία του αθλήματος, για τα σέρβις για την υποδοχή. Για την στάση του σώματος και για πολλά άλλα που αφορούν το άθλημα. Φυσικά δεν είναι το ίδιο να είσαι στην αίθουσα να κάνεις προπόνηση με τη βοήθεια του προπονητή σου και των συναθλητών σου, με το να είσαι σπίτι. Σε κάποια φάση η αποχή σε κουράζει. Και αυτό πάει να γίνει»

Τώρα με τα διατάγματα τι σας επιτρέπουν να κάνετε: «Tο μεγάλο θέμα είναι αυτό. Εδώ υπάρχουν μπόλικες διαφωνίες γιατί δεν είχαμε την ενημέρωση που θα έπρεπε. Μας άφησαν οι υπεύθυνοι μόνους χωρίς ενημέρωση. Παρακολουθούμε και εμείς τα νέα από τις ειδήσεις και από τις σελίδες. Έβγαλαν διάφορα διατάγματα. Το πινγκ πονγκ που είναι Ολυμπιακό Άθλημα, δεν αναφέρεται πουθενά. Διαβάζουμε ποδόσφαιρο, ομαδικά αθλήματα, πολεμικές τέχνες, χορός, γκόλφ, αντισφαίριση, αλλά η επιτραπέζια αντισφαίριση πουθενά.  Είναι από τα αθλήματα που οι αποστάσεις μεταξύ των αθλητών είναι από μόνες τους εμφανέστατές. Υπάρχουν χώρες που δεν σταμάτησαν να παίζουν. Ωστόσο ποτέ δεν είπαμε ή γράψαμε κάπου ότι δεν έπρεπε να σταματήσουμε στην Κύπρο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν η ημερομηνία 9 Ιουνίου είναι αυτή που θα μας δώσει την εκκίνηση των προπονήσεων. Διαβάζοντας στα site την ενημέρωση που γίνεται για τις σχολές χορού. Στην Ελλάδα τα σωματεία του πινγκ πονγκ που είναι πάρα πολλά θα ξεκινήσουν τις προπονήσεις τους. Εκεί  το άθλημα έχει τεράστια ανταπόκριση και περισσότερο κόσμο. Η κυβέρνηση τους έδωσε το ΟΚ και λαμβάνοντας τα μέτρα που τους έχουν στείλει θα ξεκινήσουν. Εδώ ακόμη περιμένουμε έστω για ενημέρωση. 
Θα δείξει πως προχωράμε» 

Είσαστε έτοιμοι αν σας επιτρέψουν να επιστρέψετε στις προπονήσεις: «Ήδη η αίθουσα των προπονήσεων μας, του σωματείου Ονήσιλος και Ευαγόρας Λακατάμιας και της Ακαδημίας Πινγκ Πονγκ του Ονήσιλου,  είναι από μόνη της αρκετά μεγάλη. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα καθαριότητας, έχουμε προχωρήσει στην  αποστείρωση του εξοπλισμού και γενικά του χώρου. Περιμετρικά από την αίθουσα μας  υπάρχουν πολλά παράθυρα για εξαερισμό του χώρου. Επίσης υπάρχουν και μερικοί εξαεριστήρες. Διαβάζοντας τα μέτρα που εξέδωσε η Ελλάδα μπορούμε και εμείς εδώ να τα εφαρμόσουμε όταν μας δοθεί η άδεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των ατόμων την ώρα της προπόνησης θα είναι λιγότερος σε σχέση με πριν. Μπορούμε να δουλέψουμε και ατομικά και δύο – δύο. Ότι μας πουν εμείς θα το εφαρμόσουμε. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε» 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο