Ο θάνατος ενός ανθρώπου λόγω αθλητισμού έγινε καθημερινότητα – Κι αυτό είναι το πιο τρομακτικό!

Το πιο τρομακτικό απ’ όλα είναι η κανονικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο θάνατος λόγω αθλητισμού!

Μόνο ως σοκαριστική (δεν είμαι πολύ σίγουρος πως αυτό ισχύει για όλους) μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση του θανάτου του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος νοσηλευόταν για μέρες στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στον Ρέντη, στο περιθώριο του αγώνα βόλεϊ, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Ένας άνθρωπος που τάχθηκε να υπηρετεί την δημόσια ασφάλεια, βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα και μια ναυτική φωτοβολίδα (!) που εκτόξευσε φίλαθλος, εμπλεκόμενος στα επεισόδια, είχε ως αποτέλεσμα το αδιανόητο αυτό γεγονός του να χαθεί μια ζωή.

Μια γυναίκα θρηνεί τον άντρα της, γιατί κάποιος ανεγκέφαλος θεώρησε μαγκιά το να ρίξει φωτοβολίδα σε ένα συνάνθρωπο του, ο οποίος φορούσε στολή αστυνομικού. Μια αδερφή, μια μάνα, ένας πατέρας, δεν θα έχουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο δίπλα τους, γιατί την μια στιγμή μιλούσε μαζί τους και πήγαινε δουλειά και την άλλη στιγμή χτυπούσε το τηλέφωνο για να ενημερωθούν για τον κρίσιμο τραυματισμό του.

Πως αλλάζει η ζωή σε μια στιγμή…

Ένας χουλιγκάνος στέρησε την ζωή από ένα 31χρονο συνάνθρωπο του, γιατί έτσι αποφάσισε. Γιατί έτσι του ήρθε. Επειδή θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα. Γιατί έτσι παθαίνει όποιος μπλέκει μαζί τους. Δεν είναι δικά μου λόγια αυτά, μην παρεξηγηθώ. Είναι λόγια που χρησιμοποιούν όλοι όσοι θέλουν να το παίξουν μάγκες ενάντια στην «εξουσία» και βρίσκουν την εύκολη λύση - μαζεμένοι σαν αγέλες - να το πράξουν.

Πλέον αυτό έχει καταντήσει κάτι το φυσιολογικό. Κάτι το αναμενόμενο. Κάτι απολύτως φυσικό, το οποίο μάλιστα οι «μάγκες» δημοσιεύουν πολλές φορές και σε σελίδες στο Facebook ή στο Youtbe, με σκοπό να μεγαλώσει ο μετρητής μαγκιάς τους.

Δεν είμαστε πολύ μακριά στην Κύπρο που ένα παρόμοιο γεγονός θα συμβεί. Μέχρι στιγμής από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, αλλά δεν θα αργήσει να έρθει εκείνη η μέρα. Και τότε θα ψάχνουμε τα αίτια και τους λόγους.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τον Ευρυπίδη Φράγκο, ο οποίος ενώ έπαιρνε βόλτα τον σκύλο του και περνούσε έξω από το γήπεδο στην Λάρνακα, δέχτηκε μολότοφ, με αποτέλεσμα φέρει εγκαύματα στο 45% του σώματός του και να βρεθεί διασωληνωμένος στο νοσοκομείο.

Είχε Άγιο ο Φράγκος και μεγάλη πνευματική δύναμη και επανήλθε. Από καθαρή τύχη δεν κάηκε ζωντανός, επειδή βρέθηκε στο λάθος σημείο την λάθος ώρα.

Δυστυχώς η βία στα γήπεδα και στον αθλητισμό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αυτό φαίνεται μέσα και και από το γεγονός ότι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να τον υπηρετήσουν. :

Ως λάτρεις του αθλητισμού, είναι και δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, όπου η αγάπη για το παιχνίδι δεν ξεπερνά τον σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή.

Η τραγική απώλεια του αστυνομικού πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στα αθλητικά γεγονότα αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της βίας, ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στα γήπεδα.

Από που ξεκινάει, με ποιο τρόπο και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι το γήπεδο από μόνο του που προκαλεί όλη αυτή την οργή των νέων, αλλά η ιδέα τους γύρω από το ότι το σύστημα τους καταπολεμάει με κάθε τρόπο, δημιουργώντας ανισότητες και ανισορροπίες στη κοινωνία. Και προσωποποιώντας το κράτος στην αστυνομία ή στην αντίπαλη ομάδα που θεωρούν ως υπαίτια για την αδικία, ξεσπούν με κάθε τρόπο σε αυτή, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την επανάσταση τους απέναντι στο σύστημα, την αδικία και την ανισότητα.

Το αποτέλεσμα….; Να γίνονται το ίδιο και το αυτό με όσα λένε ότι καταπολεμούν, δικαιολογώντας τις αδικαιολόγητες και χωρίς λογική πράξεις τους. 

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανησυχητική κανονικοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα της βίας και να εργαστούμε προς βελτίωση του, εξασφαλίζοντας ότι κάθε οπαδός θα μπορεί να απολαύσει το παιχνίδι χωρίς φόβο για τη ζωή του ή για τη ζωή εκείνων που τον προστατεύουν.

Όσο το θεωρούμε σαν κάτι αναμενόμενο και το φυσιολογικό, τόσο θα μεγαλώνει το «τέρας» και άλλο τόσο θα δυσκολευόμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τότε… Θα είναι πολύ αργά για λύσεις…

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο