Σεμένια: «Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων έχει νόημα»

Η Κάστερ Σεμένια αναδείχθηκε εχθές (15/4) πρωταθλήτρια Νότιας Αφρικής στα 5.000 μέτρα και όπως αποκάλυψε, βλέπει τον εαυτό της ν΄ αγωνίζεται μόνο σε μεγάλες αποστάσεις. Η δις Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8), ενώ την προηγούμενη χρονιά, επιχείρησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στους δρόμους ταχύτητας. Στην καλύτερη προσπάθεια της, η Σεμένια έτρεξε τα 200 μέτρα σε 23 δευτερόλεπτα και 49 εκατοστά, αρκετά μακρυά από το όριο των 22:80 που δίνει το «εισιτήριο» για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Οσον αφορά στα 5.000 μέτρα και στον χθεσινό αγώνα της στην Πρετόρια, η Σεμένια κάλυψε την απόσταση σε 15:52.28, βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ κατά 22 δευτερόλεπτά, αλλά απέχει από το 15:10 που ισοδυναμεί με πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του World Athletics, για αθλητές με σεξουαλικές αναπτυξιακές διαταραχές (DSD) που υιοθετήθηκαν πριν από δύο χρόνια, η Σεμένια απαγορεύεται να συμμετάσχει σε αποστάσεις από 400 έως και 1.500 μέτρα, καθώς αρνείται να υποβληθεί σε θεραπεία μειώνοντας το φυσικά αυξημένο ποσοστό τεστοστερόνης που παράγει ο οργανισμός της.

Πλέον, η κορυφαία αθλήτρια από την Νότια Αφρική, περιμένει την ετυμηγορία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελπίζοντας σε μια θετική απάντηση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Θα σκεφθώ πολύ για να πάρω την σωστή απόφαση. Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων έχει νόημα. Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα με το επιτελείο μου. Δεν θα κάνω 200 μέτρα, γιατί είναι κάτι που δεν με ευνοεί. Αρχίζω να μεγαλώνω (σ.σ. είναι 30 ετών) και φοβάμαι τους τραυματισμούς. Έχω διασκεδαστική προπόνηση, προετοιμάζομαι χωρίς άγχος. Κατάφερα ό, τι ήθελα να πετύχω στην καριέρα μου, κέρδισα μεγάλους τίτλους, ενέπνευσα τη νεολαία. Θα προσπαθήσω να τρέξω (στο επίπεδο της θάλασσας) στο Ντέρμπαν τον Μάιο, για να εξασφαλίσω την πρόκριση. Εάν δεν μπορέσω, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Το σημαντικό είναι να είσαι σε καλή υγεία, να απολαμβάνεις τις στιγμές και να είσαι σε θέση να τρέχεις όσο το δυνατόν περισσότερο», σχολίασε η Σεμένια, η οποία έχει περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουνίου για να εξασφαλίσει μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο