Ο δείκτης του Κόσκελα γυροφέρνει το μηδέν

Πλέον την ΑΕΛ του Τόνι Κόσκελα δεν βοηθούν ούτε οι αριθμοί…

Σε πέντε παιχνίδια υπό τον Φινλανδό (Οθέλλος, Νέα Σαλαμίνα, Καρμιώτισσα, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ) ο λεμεσιανός σύλλογος έχει έξι βαθμούς, έναν λιγότερο απ’ όσους είχε συλλέξει στα πρώτα πέντε παιχνίδια υπό τον Χρήστο Χαραλάμπους (Δόξα, ΑΕΖ, Πάφος, Ομόνοια, Απόλλων).

Ένας απολογισμός-κόλαφος για μια αλλαγή τεχνικής ηγεσίας που είχε ως διακηρυγμένο στόχο μια θέση στην πρώτη εξάδα. Ένας στόχος που φαντάζει πλέον κακόγουστο ανέκδοτο με τη συγκομιδή της ομάδας, κυρίως όμως με τις εμφανίσεις της.

Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ακριβώς αυτός. Μολονότι ο Κόσκελα έχει πάνω από ένα μήνα στον πάγκο, μολονότι είχε στη διάθεσή του τη διακοπή του Νοεμβρίου, η ΑΕΛ δεν καταγράφει την παραμικρή ουσιαστική πρόοδο. Παραμένει στάσιμη και η στασιμότητα κατά κανόνα ισούται με οπισθοχώρηση.

Ο 40χρονος προπονητής δημιουργεί απορίες (και μέτωπα κριτικής) με τις επιλογές του, οι οποίες κατά κανόνα δεν τον δικαιώνουν. Η στελέχωση της ενδεκάδας μοιάζει να υπόκειται σε δύο περιορισμούς: αυτόν του συστήματος (3-4-2-1) και της ταυτόχρονης παρουσίας δύο γηγενών σε αυτήν. Τα κριτήρια της λειτουργικότητας και της απόδοσης έρχονται μετά στη σειρά…

Αποτέλεσμα; Δύο εκτός έδρας ήττες δίχως δικό της γκολ για την ΑΕΛ, αλλά με τέσσερα τέρματα που ανταγωνίζονται σκληρά για τον τίτλο του πιο «φθηνού» και αχρείαστου. Ο Κόσκελα δεν έχει άδικο, όταν μνημονεύει την ανεπάρκεια επιθετικών στο ρόστερ, ούτε όταν αναδεικνύει το προφανές: ότι χωρίς ανέπαφη εστία είναι εξαιρετικά απίθανο να έλθουν βαθμοί.

Φέρει όμως ακέραια την ευθύνη για την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του που δεν είναι θέμα ταλέντου ή ποιότητας, αλλά δουλειάς στην προπόνηση και θέλησης. Φέρει επίσης ευθύνη για το ότι σχεδόν όλοι οι παίκτες του κινούνται (ή μοιάζουν να κινούνται) κάτω από τις δυνατότητές τους -ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό (ως υπόθεση εργασίας) ότι όλοι οι νεοφερμένοι δεν είναι ισάξιοι των προκατόχων τους.

Ο πιο αντικειμενικός και αξιόπιστος δείκτης της δουλειάς ενός προπονητή είναι η εξέλιξη των μονάδων και του συνόλου. Και μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος δείκτης για τον Κόσκελα γυροφέρνει το μηδέν…

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο