Ο Ρόκα έχει ξαναδεί αυτό το έργο -και θέλει το ίδιο φινάλε!

Στο ερώτημα «προμνησία (deja-vu) ή… μέρα της Μαρμότας;» μόνον ο ίδιος μπορεί να δώσει απάντηση. Αλλά όποια κι αν είναι αυτή, η ουσία δεν αλλάζει: ο Τσάβι Ρόκα πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία, η οποία θυμίζει πολύ μια αντίστοιχη προ επταετίας.

Ήταν 22 Φεβρουαρίου 2014, όταν η ΑΕΚ ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Καταλανό τεχνικό διευθυντή, ο οποίος είχε την ευκαιρία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2013/14 να παρακολουθήσει σχολαστικά την ομάδα, να αξιολογήσει το ρόστερ και να προβεί το καλοκαίρι στις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις, μαζί φυσικά με την πρόσληψη του κατάλληλου προπονητή. Τα χρονικά περιθώρια υπήρχαν, καθώς οι «κιτρινοπράσινοι» τερμάτισαν όγδοοι εκείνη τη σεζόν και δεν είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσει εν όψει της επόμενης.

Ήταν 11 Φεβρουαρίου 2021, όταν οι Λαρνακείς ανακοίνωναν την επιστροφή του Τσάβι Ρόκα (στο πόστο του τεχνικού διευθυντή), ο οποίος -όπως και πριν από επτά χρόνια- παρέλαβε μια ομάδα που είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει και που έχει το χρόνο να διαμορφώσει κατά το δοκούν, καθώς εκ νέου δεν εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Και το 2014 και το 2021 η ΑΕΚ έκλεισε τη σεζόν με συγκομιδή 50 βαθμών, και στις δύο περιπτώσεις το ζητούμενο από τον Καταλανό ήταν η επιστροφή σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η έξοδος στην Ευρώπη.

Προ επταετίας ο πήχης για τον Ρόκα ήταν τα επιτεύγματα των Λαρνακέων υπό τον Ζόρντι Κρόιφ, αυτή τη φορά το μέτρο σύγκρισης είναι τα δικά του στην πρώτη θητεία του (2014-18). Τότε η ΑΕΚ στην πρώτη σεζόν υπό τον Ισπανό διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και τερμάτισε δεύτερη, στο -3 από την κορυφή. Είναι ένα σενάριο που μετά την απογοητευτική σεζόν 2020/21, ακόμη και ο Άντρος Καραπατάκης θα υπέγραφε χωρίς δεύτερη σκέψη…

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο