Γιοβάνοβιτς: «Η ιστορία του Παναθηναϊκού ορίζει τους στόχους μας»!

Προσεκτικός, μετρημένος, σοβαρός, αλλά και με άριστη γνώση ελληνικών και με επίγνωση της ευθύνης του συλλόγου που ανέλαβε, εμφανίστηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής του Παναθηναϊκού. 

Ο διευθυντής επικοινωνίας του τριφυλλιού, Νικόλας Βασιλαράς, έκανε την εισαγωγή καλωσορίζοντας τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και επισημαίνοντας ότι υπήρξε εξ αρχής η πρώτη επιλογή για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. 

Κατόπιν ο Σέρβος προπονητής υπογράμμισε:
 
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω μία συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά. Σίγουρα θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που μου δόθηκε. 

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα τόσο για το σήμερα όσο για το μέλλον της ομάδας. Εχω διάθεση και θέλω να βοηθήσω να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει να είναι. Αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Η πρώτη μου επαφή με τον Παναθηναϊκό έγινε τον Οκτώβριο. Εκείνη την περίοδο δεν είχα γνώση για κάποια πράγματα για τον Παναθηναϊκό τότε. Θα ήταν ρίσκο... 

Δεν θα είχα τον χρόνο να κάνω τα πράγματα που θέλω. Η δεύτερη επαφή έγινε μετά το τέλος του πρωταθλήματος, ήταν όταν ήρθα στην Αθήνα και κατάλαβα ότι ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλη διάθεση να με φέρει μαζί με το τιμ που δουλεύει μαζί μου τα προηγούμενα χρόνια. 

Είναι μεγάλη τιμή γιατί ξέρω τι πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο της χώρας. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Θέλω να δημιουργήσω συνθήκες ώστε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει να είναι. Ξέρω ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. 

Είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσουμε ένα έργο που θα κάνει τους φιλάθλους του ΠΑΟ να αγκαλιάσουν την ομάδα. Να μας βοηθήσουν και αυτοί. Αυτοί θα μας δώσουν την πνοή να δώσουμε περισσότερα πράγματα.

Αρχικά το πρώτο χρονικό διάστημα που είμαι στην ομάδα ο στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε το υπάρχον ρόστερ. 

Φυσικά και θα θέλαμε να ενισχύσουμε την ομάδα σε κάποιες θέσεις. Ξέρουμε το ρόστερ και μπορώ να πω ότι έχουμε πλήρη εικόνα. 

Σίγουρα όταν εργαστώ με τους παίκτες η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να βελτιώσει τα παιδιά από το υπάρχον ρόστερ. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κινήσεις, ώστε να είναι ο Παναθηναϊκός πιο δυνατός από του χρόνου. 

Θα φτιάξουμε ένα προφίλ ομάδας ώστε να ικανοποιήσουμε τους φίλους της ομάδας. Αυτό το θέμα είναι κάτι που αφορά εμένα και το τιμ μου, τους συνεργάτες μου, τον Κόντη, τον Ερακ, τον Κολομπούδρα, τον Δανιηλίδη, τον Μαρτάκο και τους υπόλοιπους. Μαζί θα παλέψουμε γι αυτό που έχουμε στόχο. Αυτό περιμένω κι από το ιατρικό τιμ. Θα πρέπει να δουλέψουμε ως μεγάλη ομάδα. 'Εχουμε τεράστιες ευθύνες».

-Για το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ομάδας: 

«Ένας προπονητής σαν εμένα μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας σίγουρα θεωρώ ότι ο κάθε προπονητής έχει ένα δικό του στιλ. Μου χρειαζόταν χρόνος στο ξεκίνημα μου για να διαμορφώσω το προφίλ μου. Σε όλες τις ομάδες που ήμουν αλλά και στον Παναθηναϊκό τώρα, οι ομάδες έχουν ένα συγκεκριμένο στιλ με την υπογραφή του προπονητή τους. Πόσω μάλλον για τον Παναθηναϊκό, που ανεξαρτήτως τι προβλήματα έχει, θα πρέπει το παιχνίδι του να ικανοποιήσει τους οπαδούς.

Πιστεύω ότι με την δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα που θα ικανοποιεί και την ομάδα και τους φιλάθλους. Οσον αφορά το σύστημα θα το δείτε σύντομα στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί κρινόμαστε όλοι».

-Για το αν έχει ολοκληρώσει την μελέτη του ρόστερ και τι είδους εισηγήσεις έχει κάνει για παίκτες που θέλει να αποκτηθούν: 

«Και εγώ και το τιμ μου, σε καθημερινή βάση, αξιολογούμε το ρόστερ. Είναι μία καθημερινή δουλειά. Έχουμε πλήρη εικόνα. Ξέρω ακριβώς τι θα χρειαστεί για να κάνουμε την ομάδα καλύτερη.

Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις γύρω από την ομάδα δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να εκφράσω απόψεις για παίκτες που θα αποχωρήσουν, είτε το στιλ, είτε τα ονόματα των παικτών που μπορεί να πάρουμε. Πάντα με το σκεπτικό ότι η ομάδα έχει παίκτες στο ρόστερ με συμβόλαιο για ένα χρόνο ή και παραπάνω χρόνια ακόμα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η διοίκηση είναι ενημερωμένη». 

-Για το αν θα αυξηθεί το μπάτζετ και που εντόπισε τα κυριότερα προβλήματα της ομάδας πέρυσι:
 «Σας αρέσει αυτή η λέξη (γέλια). Μπάτζετ ε;  Δεν είμαι προπονητής που πηγαίνω σε ομάδες για να διαχειρίζομαι χρήματα. Δεν το κάνω αυτό. Ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της διοίκησης να ενισχυθεί η ομάδα, υπάρχει. 

Υπεύθυνος για το μπάτζετ είναι η διοίκηση. Για τα οικονομικά θέματα, η ευθύνη είναι της διοίκησης και όχι δική μου. Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε και θα κάνουμε ότι χρειάζεται στα πλαίσια ομαλής λειτουργία των οικονομικών της ομάδας. 

Δεν είμαι άνθρωπος που θα ζητούσα συγκεκριμένο μπάτζετ. Οι ευθύνες μου είναι πολύ μεγάλες. Όσον αφορά τα προβλήματα της περσινής χρονιάς θέλω να σας πω κάτι. Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό να σχολιάσω τη δουλειά δύο άλλων συναδέλφων. Τα εξωαγωνιστικά προβλήματα που είχε μπορούσα να τα δω, όπως εσείς, όπως και τα αγωνιστικά φυσικά. Τα γνωρίζω εγώ και το τιμ μου. Δεν θα ήταν σωστό να τα συζητήσω δημόσια». 

-Για το λόγο που το συμβόλαιο του είναι μονοετές και αν ο Παναθηναϊκός του χρόνου πάει για πρωτάθλημα:

«Για το θέμα του συμβολαίου θέλω να σας πω ότι είναι δική μου επιλογή. Δεν είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Η δική μου επιλογή ενός χρόνου δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται. Πάντα το πρώτο μου συμβόλαιο θέλω να είναι διάρκειας ενός χρόνου. Όλοι ζούμε απο το αποτελέσματα. Ένα συμβόλαιο που είναι πολυετές δεν διασφαλίζει τίποτα.

Η ομάδα που με παίρνει θέλω να έχει εμπιστοσύνη σε μένα και εγώ θέλω να είμαι ικανοποιημένος για τις συνθήκες δουλειάς. Αν υπάρχουν αυτά τα δύο, τότε είμαστε εντάξει.

Δεν θέλω τα συμβόλαια να είναι πρόβλημα στη σχέση μας. Είναι κάτι πιο safe για μένα και για την ομάδα. Θέλω και εγώ ο ίδιος να αισθάνομαι καλά.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα: η ιστορία του Παναθηναϊκού με βάση αυτά που έχει πετύχει τόσα χρόνια, η ιστορία του ορίζει τους στόχους. Η ομάδα τόσα χρόνια με βάση την ιστορία της, πρέπει να πρωταγωνιστεί. Ο Παναθηναϊκός πέρασε μία δύσκολη περίοδο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αν έλεγα ότι του χρόνου η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα, τότε δεν θα ήμουν σοβαρός. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουμε εκεί που πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός.

Ο ανώτερος σκοπός πρέπει να είναι το πρωτάθλημα. Αν δεν ψάχνουμε αυτόν τον στόχο δεν θα τον βρούμε ποτέ μπροστά μας. Πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση». 

-Για το γεγονός ότι πρέπει να φύγει η μισή ομάδα και αν θα χρειαστεί τεχνικός διευθυντής:

«Υπάρχουν 41 ποδοσφαιριστές με συμβόλαια. Οι ομάδες που δούλευα είχαν 26 ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα που έχει πολλά παιδιά από τις Ακαδημίες. Πάντα ο Παναθηναϊκός έβγαζε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Υπάρχει η κουβέντα για τη δημιουργία του Παναθηναϊκού Β, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των παιδιών από την Ακαδημία. Θα μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την πρώτη ομάδα.

Όσον αφορά το κομμάτι των παικτών που θα έρθουν, σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μεγαλώσει το ρόστερ. Κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν για να έρθουν κάποιοι άλλοι.

Με μεγάλο αριθμό παικτών τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερα. Αν δημιουργηθεί ο Παναθηναϊκός Β, θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για το ρόστερ. Όσον αφορά το θέμα του τεχνικού διευθυντή αυτό αφορά καθαρά τη διοίκηση. Υπήρχαν χρονιές που είχα συνεργασία με τεχνικούς διευθυντές και άλλες όχι. Δεν αποφασίζω εγώ γι΄ αυτό. Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό θα πρέπει να έχω τον πρώτο και τελευταίο λόγο». 

-Για το με τι θα είναι ικανοποιημένος στο τέλος της επόμενης χρονιάς:

«Δεν είμαι πολλές μέρες εδώ. Η απάντηση μου είναι απλή. Το ζω εδώ και δύο εβδομάδες και καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα. Ξέρω ήδη φυσικά και το mentality που έχει. Θα είμαι ικανοποιημένος μόνο αν οι φίλαθλοι της ομάδας είναι ικανοποιημένοι». 

-Για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν και για την ενδεχόμενη απόκτηση του Κώτσιρα: 

«Κλασική ελληνική συνέντευξη Τύπου (γέλια). Εχουμε να διαχειριστούμε το ρόστερ. Δεν έχει καμία ουσία να αναφέρομαι στα ονόματα των παικτών, ούτε στον αριθμό των μεταγραφών. Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση τώρα. Πρωτίστως θα πρέπει να προστατεύσω την ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος. Κάθε μέρα τα γράφετε, αλλά από μένα μην περιμένετε να σας πω». 

-Για το αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το υπάρχον ρόστερ που μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα: 

«Η δουλειά ενός προπονητή είναι να προσπαθήσει να αξιοποιήσει και παίκτες που ενδεχομένως να είχαν μία όχι τόσο καλή εικόνα μέχρι τώρα. Η βάση της δουλειάς κάθε προπονητή είναι να αξιοποιήσει τους παίκτες. Όταν τελείωσε η χρονιά όλοι δέχτηκαν πολύ σκληρή κριτική. 

Αλλιως το βλέπει κάποιος απ’ έξω κι αλλιώς μπορώ να βοηθήσω από μέσα έναν παίκτη. Μία ομάδα χτίζεται δεν αγοράζεται.

Όποιος προσπάθησε να αγοράσει μια ομάδα δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα. Μέσα στο χτίσιμο είναι και η αξιοποίηση των παικτών που δεν κατάφεραν να βγάλουν αυτά που μπορούν. Δεν με φοβίζει αυτό. Στις ομάδες που ήμουν μέχρι σήμερα έχω βοηθήσει πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά».

-Για το αν θα είναι αυτός που επιλέγει τους παίκτες: 
«Η ομάδα είναι αυτή που κινεί τα νήματα. Αξιολογούμε τους ποδοσφαιριστές που προτείνονται στην ομάδα και εγώ είμαι αυτός που επιλέγω ποιος είναι αυτός που μας κάνει. 
Σίγουρα θα είναι η τελική απόφαση η δική μου για το προφίλ του παίκτη και τη θέση. Την τελική απόφαση για τον παίκτη θα τον έχει η ομάδα που πληρώνει. Εμείς θα διαλέξουμε το καλύτερο για μας. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκύψει κάποιος παίκτης που θα μου αρέσει εμένα ή στους συνεργάτες μου».

-Για το αν άρχισε να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό από τον Οκτώβριο και ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στην ομάδα:

«Όταν έκλεισε το θέμα τον Οκτώβριο ήμουν στα Εμιράτα. Όταν τελειώνω μια συζήτηση με μία ομάδα, τελειώνει. Απλά τότε ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει μια επιθυμία να εργαστώ.

Η πραγματική μου δουλειά μου στον Παναθηναϊκό ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Πάλι μου λέτε να σχολιάσω τη δουλειά του των προηγούμενων προπονητών. Δεν θα το κάνω!

Σέβομαι και τον Μπόλονι και τον Πογιάτος. Ειδικά ο Μπόλονι έχει πολύ μεγάλη εμπειρία ως προπονητής και έχει πετύχει πράγματα. Αυτό που έχω να κάνω εγώ, θα το δείτε και θα το συζητήσουμε μετά. Να ξέρετε όσον αφορά τις πληροφορίες για τον κάθε παίκτη, δεν τις έχω εκφράσει σε κάποιον πέραν του γραφείου».

-Για το αν μπορεί αν επηρεάσει την προσπάθεια του η δυσαρέσκεια και το κλίμα που υπάρχει για τον Αλαφούζο: 

«Δεν θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα που αφορά τις αντιδράσεις και τις ευθύνες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να είναι οι φίλαθλοι χαρούμενοι.

Για τα αποτελέσματα ευθύνη έχουμε εμείς. Κανείς άλλος. Αν η ευθύνη πάει αλλού, τότε η αξία η δική μας είναι μικρή. Εγώ σαν προπονητής και οι ποδοσφαιριστές, έχουν τις ευθύνες.

Αυτές πρέπει να τις διαισθανόμαστε για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη, τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν το θέλω αυτό.

Θέλω να δουλεύω με άτομα που θα μοιράζονται τις ευθύνες. Με αυτό το σκεπτικό η αξία τους θα είναι καλύτερη». 

-Για το σκεπτικό του όσον αφορά τους παίκτες που προέρχονται από την Ακαδημία: 

«Θα σας πω τι σκέφτομαι. Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν είχε Ακαδημίες που λειτουργούσαν και λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι ευτύχημα, καθώς καταλαβαίνουν την ομάδα από μικροί. Ομως θα πρέπει να είμαστε πιο αντικειμενικοί πάνω σε αυτό. Σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, πολλοί παίκτες πήραν πολύ εύκολα ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ με παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν και θα βελτιώνονται. 
Θα τους δοθούν ευκαιρίες, αλλά δεν θα στηριχθούμε μόνο σε αυτούς. Δεν θέλω φυσικά να χαθούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από έναν προπονητή από το να δώσει ποδοσφαιρική ζωή στα καλύτερα τους χρόνια. Θα το κάνω γι’ αυτούς που το λέει η καρδιά τους. Να μοιράζονται την ευθύνη μαζί μου για το καλύτερο αύριο. Θα είμαι δίκαιος και σκληρός. 

Ξέρω ότι είναι δύσκολη η ζωή ενός ποδοσφαιριστή. Θα πρέπει να είσαι δυνατός! Κάποια παιδιά πήραν την ευκαιρία και αναδείχθηκαν την περασμένη σεζόν. Αν υπάρχουν αυτοί που θα έχουν σωστή συμπεριφορά, σκέψη και επαγγελματισμό ότε θα είμαι μαζί τους. Αν υπάρχουν κάποιοι που θα ασχολούνται υπερβολικά με άλλα θέματα, με σόσιαλ, ινσταγκραμ, επειδή είμαι λίγο παλιάς σχολής, μπορεί να έχουμε πρόβλημα».

-Για τους στόχους της νέας σεζόν:

«Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Το δικό μου στοίχημα είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα και να έχουμε την κατάλληλη στήριξη. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν ώστε να είμαστε αυτό που πρέπει. Μετά θα είναι αυτονόητοι οι στόχοι».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο