Η μέρα που ο Μαραντόνα αναγορεύτηκε τερματοφύλακας

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το περίφημο γκολ με το «χέρι του Θεού» από τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον επεισοδιακό προημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας, λόγω του πολέμου για τα νησιά Φώκλαντ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το δεύτερο πράγμα που έρχεται στο μυαλό αποτελεί το ανεπανάληπτο σλάλομ του στον ίδιο αγώνα.

Ωστόσο, πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ο «Ντιεγκίτο» χρησιμοποίησε εκ νέου το χέρι του δίχως ποτέ να καταλογιστεί η παράβαση, στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, δηλαδή εκείνο στα γήπεδα της Ιταλίας;
Το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουνίου 1990. Στο «Στάντιο Σάο Πάολο», το μέρος όπου ο «Ντιεγκόλ» λατρευόταν σαν Θεός, καθώς είχε οδηγήσει τη Νάπολι στη δική της «γη της Επαγγελίας» (δύο πρωταθλήματα 1987, 1990, ένα κύπελλο 1987, ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1989, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας 1990) η «αλμπισελέστε αντιμετώπιζε τη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων.

Η απροσδόκητη ήττα των κατόχων του θεσμού από το Καμερούν (1-0), καθιστούσε τη νίκη απέναντι στη Σοβιετική Ένωση απαραίτητη. Το ρολόι δείχνει το 12’. Ο «κόκκινος στρατός» εκτελεί ένα κόρνερ. Ο κεντρικός οπισθοφύλακας, Όλεγκ Κουζνέτσοφ, κινείται προς το πρώτο δοκάρι, παίρνει την κεφαλιά και μοιάζει έτοιμος να λύσει το γόρδιο δεσμό. Και ενώ το μοιραίο, για την «αλμπισελέστε» φάνταζε αναπόφευκτο ο Μαραντόνα ως από μηχανής θεός, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά, απλώνει το δεξί του χέρι και διώχνει την μπάλα προτού καταλήξει στα δίχτυα.

Μολονότι ο Σουηδός «άρχοντας» της αναμέτρησης, Έρικ Φρέντρικσον, στέκεται σε απόσταση αναπνοής από τo σημείο, στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα, σφυρίζει αδιάφορα.

 

 

Αφού δεν προηγήθηκε η Σοβιετική Ένωση, ο Πέδρο Τρόλιο με άπιαστη κεφαλιά άνοιξε το σκορ στο 27’, ενώ ο Μπορουσάγκα πήρε τη σκυτάλη και με ψύχραιμο πλασέ στο 79’ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

 

 

«Αποκλείεται να μην το είδε»

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και εκείνη τη στιγμή δεν το καταλάβαμε. Εντούτοις, ο διαιτητής ήταν δίπλα και αποκλείεται να μην το είδε», εξομολογείται μεταγενέστερα ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα Ιγκόρ Σαλίμοφ.

Τα έντονα και απολύτως δικαιολογημένα παράπονα των Σοβιετικών θα πάρουν επίσημη μορφή. Η διαμαρτυρία προς τη FIFA έκανε λόγο για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος, όμως ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε.

Τι και αν ο εν λόγω διαιτητής, με αφορμή το καταφανέστατο σφάλμα του, έκτοτε δεν διηύθυνε ξανά αναμέτρηση Μουντιάλ; Οι Ρώσοι αποχαιρέτησαν πρόωρα τη διοργάνωση. Η αποτυχία την πρώτη αγωνιστική απέναντι στη Ρουμανία (2-0) και η ήττα από την παρέα του Μαραντόνα με το ίδιο σκορ ψαλίδισε τις ελπίδες της. Η επίδειξη ισχύος, όταν αντιμετώπισε το Καμερούν την τελευταία αγωνιστική (4-0) έπεσε στο κενό. Έτσι, αποτέλεσε την ουραγό του δεύτερου ομίλου με συγκομιδή μόλις δύο βαθμούς.

Πάντως, για την ιστορία οφείλει να ομολογήσει κανείς ότι την επέμβαση του Μαραντόνα θα την ζήλευαν αρκετοί κορυφαίοι πορτιέρε της εποχής του και όχι μόνο. Για όλα ωστόσο, υπάρχει μια εξήγηση. Η παραπάνω περίπτωση δεν συνιστά εξαίρεση. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται περίτρανα από μια φωτογραφία του «χρυσού παιδιού» τον καιρό ακόμα που φορούσε τη φανέλα των «παρτενοπέι».

Το ντοκουμέντο της αγωνιστικής χρονιάς 1990-1991 αποτυπώνει τον «θύτη» να είναι έτοιμος να εκτιναχτεί, υπερασπιζόμενος την εστία σε μια προπόνηση. Στο δοκάρι ακουμπά ο 24χρονος, τότε, Τζιανφράνκο Τζόλα και δίπλα του καθιστός διακρίνεται ο τερματοφύλακας Τζουζέπε Ταλιαλατέλα. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν έβαλε μυαλό…

Πηγή: sport-fm.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο