Οι «Τρικολόρ» παρότι δυσκολεύτηκαν αρκετά, κέρδισαν με 3-1 την πολύ δυνατή και αξιόμαχη ομάδα της Σενεγάλης στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο MetLife Stadium στο Νιου Τζέρσεϊ.
Ο Κιλιάν Εμπαπέ στο 66ο λεπτό άνοιξε τον δρόμο για το τρίποντο στην ομάδα του Ντεσάν, ο Μπαρκολά με εξαιρετικό πλασέ στο 82ο λεπτό κλείδωσε τη νίκη για τους Γάλλους.
Οι Σενεγαλέζοι κατάφεραν να μειώσουν σε 2-1 με τον Εμπαγέ στο 95ο λεπτό αλλά στο επόμενο λεπτό ο Κιλιάν Εμπαπέ με τρομερό σουτ διαμόρφωσε το τελικό 3-1.
Mε τα γκολ που πέτυχε ο Εμπαπέ έφτασε τα 58 με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας και ξεπέρασε τον Ζιρού στην κορυφή των σκόρερ των μπλε.
O Nτιντιέ Ντεσάν παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο όλα του τα επιθετικά «όπλα», τοποθετώντας πίσω από τον Κιλιάν Εμπαπέ, τους Μάικλ Ολίσε (Μπάγερν Μονάχου), Ουσμάν Ντεμπελέ (Παρί Σεν Ζερμέν) και Ντεσιρέ Ντουέ (Παρί Σεν Ζερμέν), αφήνοντας στον πάγκο τον Μπράντλι Μπαρκολά της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά και τον Ραγιάν Τσερκί της Μάντσεστερ Σίτι. Οι τέσσερις Γάλλοι επιθετικοί που πήραν φανέλα βασικού κοστίζουν συνολικά 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των 26 παικτών του Παπέ Τιού φτάνουν μαζί τα 478 εκατομμύρια, δείγμα της τεράστιας ποιότητας των «Τρικολόρ».
Αν και θα περίμενε κάποιος πως οι Γάλλοι θα πετούσαν «φωτιές» στην επίθεση, τα «αστέρια» του 57χρονου προπονητή δυσκολεύονταν να συνεργαστούν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Η Σενεγάλη έκλεινε καλά τους χώρους, προσπαθώντας να γίνει απειλητική μέσω αντεπιθέσεων, με αποτέλεσμα το πρώτο εικοσάλεπτο στην αναμέτρηση να κυλήσει δίχως κάποια αξιοσημείωτη φάση.
Ακριβώς με αυτόν τρόπο, τα «Λιοντάρα της Τεράνγκα» λίγο έλειψε να ανοίξουν το σκορ, καθώς έφυγαν στο κενό χώρο στο 25ο λεπτό με τον Τζάκσον, όμως ο επιθετικός της Τσέλσι (τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στη Μπάγερν Μονάχου) σημάδεψε το αριστερό δοκάρι του Μενιάν, χάνοντας την ευκαιρία να βάλει την ομάδα του σε «θέση οδηγού». Το σκηνικό δεν άλλαξε στον υπόλοιπο του πρώτο ημιχρόνου με μοναδική και τελευταία καλή στιγμή το σουτ του Σαρ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, το οποίο πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα της αναμέτρησης ήταν τελείως διαφορετική. Η Γαλλία που για ένα 45 λεπτό δεν είχε απειλήσει την εστία των Σενεγαλέζων, μέσα σε ένα τετράλεπτο βρέθηκε μια ανάσα από το να ανοίξει το σκορ. Στο 53΄ο Ολίσε έκανε το δυνατό αριστερό σουτ, με τον Μεντί να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ και εν συνεχεία ο Εμπαπέ (57') βγήκε τετ-α-τετ με τον πρώην τερματοφύλακα της Τσέλσι, ο οποίος είπε «όχι» στον αρχηγό των «Τρικολόρ». Δεν συνέβη όμως το ίδιο στο 66ο λεπτό. Οι Γάλλοι έκλεψαν την μπάλα, ο Ολίσε βρήκε τον Εμπαμέ μέσα στην περιοχή και αυτός νίκησε τον Μεντί, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.
Η απάντηση της Σενεγάλης, παρ' όλα αυτά, ήταν άμεση. Μόλις ένα λεπτό μετά το γκολ των Γάλλων, οι Αφρικανοί ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Τζάκσον, όμως στάθηκαν άτυχοι, καθώς το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η τύχη τους γύρισε την πλάτη και οι Γάλλοι κλείδωσαν τη νίκη στο 82ο λεπτό. Ο Ραμπιό βρήκε με εξαιρετική κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας τον Μπαρκολά και αυτός έκανε από κόντρα το 2-0 σφραγίζοντας τη νίκη για την ομάδα του.
Μετά το δεύτερο γκολ ο ρυθμός έπεσε, αλλά στις καθυστερήσεις η Σενεγάλη βρήκε το γκολ που άξιζε στο ματς με τον Εμπαγέ να σκοράρει από δύσκολη γωνία για το 2-1. Το παιχνίδι όμως είχε κι άλλο γκολ, καθώς στο 96ο λεπτό ο Κιλιάν Εμπαπέ με πολύ ωραίο σουτ διαμόρφωσε το τελικό 3-1, γράφοντας ιστορία.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
Γαλλία:Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ολίσε, Ντουέ, Ντεμπελέ, Εμπαπέ.
Σενεγάλη:Μεντί, Ντιατά, Κουλιμπαλί, Νιακατέ, Ντιούφ, Καμαρά, Ιντρίσα Γκουέιγ, Παπ Γκουέιγ, Σαρ, Μανέ, Τζάκσον.
ΤΟ LIVE: