Πέρα από την εμπειρία, τα αντανακλαστικά και τις καθοριστικές επεμβάσεις του, αρκετοί παρατήρησαν ορισμένα ασυνήθιστα σημάδια στα μάτια του. Ο διεθνής τερματοφύλακας φέρεται να αντιμετωπίζει πτερύγιο, μία καλοήθη ανάπτυξη ιστού στην επιφάνεια του ματιού, η οποία είναι γνωστή και ως «μάτι του σέρφερ».
Το πτερύγιο εμφανίζεται στον επιπεφυκότα και συνδέεται συχνά με την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, στον άνεμο, στη σκόνη και σε συνθήκες έντονης ξηροφθαλμίας. Πρόκειται για πρόβλημα που παρατηρείται συχνότερα σε ανθρώπους οι οποίοι περνούν πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους.
Μεταξύ των συνηθέστερων συμπτωμάτων είναι η ερυθρότητα, ο κνησμός, το κάψιμο και η αίσθηση ότι υπάρχει άμμος ή κάποιο ξένο σώμα μέσα στο μάτι. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όταν η ανάπτυξη επεκτείνεται προς τον κερατοειδή, μπορεί να προκαλέσει θολή όραση ή αστιγματισμό.
Η εικόνα του Βοζίνια στο Μουντιάλ απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κορυφαίας διοργάνωσης, παρά την ηλικία του, την πίεση που δεχόταν η άμυνα του Πράσινου Ακρωτηρίου και το πρόβλημα στα μάτια.
Ο έμπειρος γκολκίπερ απέδειξε ότι παραμένει σε υψηλό επίπεδο, κερδίζοντας τον σεβασμό για τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητά του. Οι εμφανίσεις του αποτέλεσαν ένα από τα σημεία αναφοράς της ιστορικής πορείας της χώρας του.
Η αντιμετώπιση του πτερυγίου εξαρτάται από το μέγεθος και την εξέλιξή του. Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν τεχνητά δάκρυα ή άλλα μέσα ανακούφισης, ενώ αν επηρεάζεται σημαντικά η όραση, ενδέχεται να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Η πρόληψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για όσους αθλούνται ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Η χρήση γυαλιών ηλίου με πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, καπέλου με φαρδύ γείσο και τεχνητών δακρύων μπορεί να περιορίσει τον ερεθισμό και τον κίνδυνο επιδείνωσης.
Σημάδια όπως η επίμονη ερυθρότητα, η ενόχληση, η φωτοευαισθησία ή η θολή όραση χρειάζονται αξιολόγηση από ειδικό οφθαλμίατρο, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καθημερινότητα ή την αθλητική απόδοση.
Πηγή: https://www.sport-fm.gr/