Η (all time) κορυφαία ολλανδική 11άδα στο νησί

Περίπου 50 Ολλανδοί παίκτες έχουν έρθει στην Κύπρο για να παίξουν στα γήπεδα μας. Πολλοί άφησαν το στίγμα τους, άλλοι τα πήγαν καλά, άλλοι απέτυχαν. Τι θα γινόταν σε περίπτωση, φανταστική φυσικά που οι κορυφαίοι «ιπτάμενοι» συγκροτούσαν 11άδα, ανεξαρτήτως ομάδας και χρονικής περιόδου που έπαιξαν στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι ότι αν βάλει κάποιος την παρουσία και με 1-2 λογικές παρεκκλήσεις καταλήγει σχετικά εύκολα στους 11 εκλεκτούς. Είτε αυτή είναι μακρόχρονη, είτε σύντομη αλλά δραστικότατη.  Πάμε λοιπόν  με 4-2-3-1 και ιδού.

Για το τέρμα, δεν υφίσταται αμφιβολία ότι τη θέση παίρνει ο Μπόι Βάτερμαν (ΑΠΟΕΛ 2015-…).  Σε τετράδα άμυνας, σαφώς και η μία θέση στα στόπερ πηγαίνει στον Κέβιν Χόφλαντ, μεγάλος παίκτης και με εξαιρετική παρουσία στην ΑΕΚ (2010-12). Δίπλα του κάλλιστα μπαίνει ο Γιοστ Μπροέρς, με σταθερή, συνεπή θητεία στον ΑΠΟΕΛ 2008-2011). Παίκτης με ευχέρεια να αγωνιστεί σαν κεντρικός αμυντικός. Για να βγει η 11άδα, τραβάμε δεξιά στην άμυνα τον Γιούργκεν Κόλιν (Ανόρθωση), που έκανε πολλά παιχνίδια σε αυτή τη θέση, αν και κυρίως ήταν κεντρικός αμυντικός. Αριστερά υπάρχει ένα μικρό δίλημμα, με Λεβακαμπέσι και Λε Κλερκ. Επιτρέψτε μας να βάλουμε μπροστά τον αριστερό μπακ της Ανόρθωσης με την τετραετή (2008-12) παρουσία, που συνέπεσε και με την πρόκριση στους ομίλους του Τσαμπιονς Λιγκ, έναντι μίας πολύ καλής διετίας (και συμμετοχής σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ).

Η ΑΕΚ έρχεται να καταλάβει τις δύο θέσεις των κεντρικών μέσων. Με τον Έκτορ Χέφελ, ένα λαβράκι που πραγματικά κάνει τρομερή δουλειά εδώ και 3 σεζόν. Δίπλα του ο εργάτης των Λαρνακέων την τριετία 10-13, Γκρέγκορ Φαν Ντάικ.

Για την θέση του κεντρικού επιθετικού μέσου, επιλέγουμε Λορένζο Εμπεσίλιο. Μιάμιση σεζόν γεμάτη, με πάνω από 50 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, σημαντικά γκολ, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα. Όταν έπαιξε στην φυσική του θέση (πίσω από τον φορ) ήταν εξαιρετικός. Εδώ θα θυμίσουμε πάντως τιμής ένεκεν ένα πολύ μεγάλο όνομα δεκαριού που έφερε η ΑΕΛ πριν 10 χρόνια. Ο Νίκι Χοφς που ήρθε με περγαμηνές, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Ακραίοι επιθετικοί μέσοι: Αριστερά ο Νασίρ Μάατσι. Η διετία του στην ΑΕΚ (2012-14) ήταν θαυμάσια, ενώ έκανε σπουδαία δουλειά στις μονοετής του παρουσίες σε Πάφο και Νέα Σαλαμίνα. Απλά παραθέτουμε ότι σε αυτά τα 4 χρόνια (έκανε μετά και περάσματα από Αλκή, ΑΣΙΛ) είχε 35 γκολ πρωταθλήματος. Απέναντι στο άκρο, θα κάνουμε την μία και μοναδική εξαίρεση της σύντομης αλλά αξέχαστης παρουσίας. Είχαμε για μερικούς μήνες την τύχη, να ζήσουμε τις τελευταίες (δυστυχώς) παραστάσεις  του σπουδαίου Νόρντιν Βόουτερ. Με την φανέλα της Ανόρθωσης για μία τετραμηνία του 2004 και μέχρι τον Ιανουάριο όταν επέλεξε να μετεγγραφεί με το αζημίωτο στον Παναθηναϊκό. Ήταν κακή επιλογή. Ο Βόουτερ επανήλθε μετά από 3 χρόνια στην Κύπρο και αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, αλλά πλέον δεν είχε καμία σχέση με τα όσα είδαμε πριν.

Και πάμε στον σέντερ φορ. Δεν ήρθαν σπουδαίοι γκολτζήδες (δέστε λίγο παρακάτω την περίεργη εξαίρεση) από την Ολλανδία στην Κύπρο. Ο Ντόνι Ντε Γκρουτ της ΑΕΚ τη περίοδο 2006-07 έβαλε 9 γκολ σε 23 συμμετοχές, ενώ άφησε πίσω του και ένα καρέ σε ένα αγώνα με 4 γκολ επί του Άρη. Έχει καλύτερο στατιστικό από τον Φουάντ Αμπντελναουϊ της ΑΕΛ (22/5 την περίοδο 13-14) και άρα τον βάζουμε σαν 1η επιλογή. Απλά εδώ για χάρη ιστορίας, ο σπουδαίος Ολλανδός φορ  Γιον Φαν Λόεν, υπέγραψε στον ΑΠΟΕΛ στα 1988. Θα ήταν όνομα και με τα σημερινά στάνταρ, πόσο μάλλον τότε. Αλλά τραυματίστηκε σοβαρά πριν ξεκινήσει η χρονιά και τερμάτισε μάλιστα την καριέρα του, χωρίς να αγωνιστεί.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο