Τι συνέβη σε αυτή την ιδιαίτερη μεταγραφική περίοδο

Είναι καλύτερη φάση από πολλούς αγώνες. Ακόμα και αν ανήκεις σε αυτούς που δεν «καίγονται» με κάποιο game γύρω από το ποδόσφαιρο, οφείλεις να ομολογήσεις ότι… σαν τις μεταγραφές δεν έχει. Ειδικά την τελευταία μέρα, ακόμα και αν βρίζεις που η ομάδα σου τα άφησε όλα για το φινάλε, αυτό το παζάρι έχει κάτι εθιστικό, είναι αυτή η αναμονή, η διατήρηση της ελπίδας για κάτι καλό μέχρι τις καθυστερήσεις. Πριν κάμποσες ώρες όμως, τα deal ολοκληρώθηκαν, για πρώτη φορά φέτος λόγω κορωνοϊού η μεταγραφική έκλεισε στις 5 Οκτωβρίου και αν κάποιοι θα πόνταραν στο ότι το ρευστό δεν θα κάνει κύκλο εξαιτίας του Covid-19, έχουν πάει ήδη στον κουβά. Ακολουθεί μια ματιά στο τι κινήθηκε στην Ευρώπη, ποιες ήταν οι πιο ακριβές μεταγραφές, ποιες ομάδες και ποια πρωταθλήματα έσπρωξαν το περισσότερο χρήμα…

Δεν γίνεται να ξεκινήσεις από κάπου αλλού πέρα από την Αγγλία. Τη χώρα που, αντικειμενικά, έχει μαζέψει τα περισσότερα αστέρια, σε παίκτες αλλά και σε προπονητές. Εχουν την πιο δυνατή λίγκα, σύμφωνοι, όμως να μην ξεχνάμε και μεταγραφές τύπου Κέπα για 80 εκατ. ευρώ, για να μην πληγώσουμε τους fans της Γιουνάιτεντ και πούμε για Πογκμπά [110] και Μαγκουάιρ [80]. Σίγουρα λοιπόν, δεν θα κάνει εντύπωση σε κανέναν ότι η Premier League για ακόμα μια χρονιά ήταν πρωταθλήτρια στις μεταγραφές. Σε μια εποχή που τα club δίνουν μάχη με το κράτος για να επαναφέρουν κόσμο και έσοδα, την ίδια στιγμή δεν σταμάτησαν να σπρώχνουν ρευστό στην αγορά, επιτρέποντας στον Covid να τους μειώσει το ποσό κατά μόλις 11% σε σχέση με πέρυσι.

Η Premier League πήρε για ακόμα μια χρονιά αυτό τον άτυπο τίτλο με τα 20 club της κορυφαίας κατηγορίας να δίνουν συνολικά 1.37 δισ. ευρώ για να ακολουθήσει σε μια μίνι-έκπληξη η Ιταλία που με Γιουβέντους και Ιντερ να είναι δυνατές, ανέβασαν το ποσό στα 747. Πολύ πιο κάτω έπαιξαν μπάλα οι επόμενες τρεις λίγκες, με την Ligue1 να βάζει 433, την La Liga 411 και την Bundesliga να κλείνει στα 323. Μάλιστα, τα δύο τελευταία πρωταθλήματα, Το ισπανικό [82] και το γερμανικό [1.7], ήταν τα μοναδικά που έγραψαν κέρδος στο πάρε-δώσε.

Δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος μόνιμα με το Sky Sports για να ξέρεις ποια ομάδα ξόδεψε τα περισσότερα σε αυτή τη μεταγραφική. Ακόμα και σε ένα random τραπέζι με κορίτσια αν πας και ρωτήσεις, πιθανότατα θα σου πουν. «Η Τσέλσι». Επειτα από μια τιμωρία και κάποια ήσυχα χρόνια, ο Αμπράμοβιτς είχε πει ότι θα πάρει παικταράδες, όμως δεν έμεινε εκεί. Ο Ρώσος έκανε τους Μπλε τη Νο1 στην Αγγλία και τον κόσμο και τη μοναδική που ξόδεψε τριψήφιο με τον αριθμό 2 μπροστά. Κάι Χάβερτς, Τίμο Βέρνερ [φωτο] αλλά και Μπεν Τζίλγουελ φούσκωσαν πολύ τον λογαριασμό γεμίζοντας τον Λάμπαρντ με ταλέντο αλλά και πλέον μεγάλες ευθύνες.

Στην pole-position δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται η ομάδα που έχει δώσει τα περισσότερα από κάθε άλλη στη 10ετία, με τον Πεπ να συνεχίζει να μοιράζει ρευστό παντού. Ο Καταλανός ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ για αμυντικούς στη θητεία του και συνεχίζει. Εκπληξη στο top-10 αποτελεί η Λιντς, όπως και το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν πήρε ούτε έναν παίκτη. Οι δύο διεκδικητές του τίτλου στην Ιταλία [Γιούβε, Ιντερ] είναι μέσα, όπως επίσης και η Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ποιος είναι όμως ο παίκτης που κόστισε τα περισσότερα αυτό το καλοκαίρι; Η απάντηση και εδώ είναι... Μπλε, με τον Χάβερτς να κοστίζει 80 εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί από την Λεβερκούζεν, ενώ ακριβώς από κάτω του έμεινε ο Βίκτορ Οσιμέν. Ο 21χρονος Νιγηριανός επιθετικός έκανε την Νάπολι να δώσει 75 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Λιλ, με την οποία πέρυσι έβαλε 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Οπως αναφέρθηκε και πριν, η Τσέλσι τα έσκασε πολύ χοντρά αυτούς τους μήνες και έτσι έχει τριπλή εκπροσώπηση στο top-10 των πιο ακριβών deal, καθώς ο πολυσύνθετος μεσοεπιθετικός, Κάι Χάβερτς, κόστισε 65 εκατ. ευρώ, ο Τίμο Βέρνερ πήγε 55 και ο Αγγλος αριστερός μπακ, Μπεν Τσίλγουελ, έφτασε τα 50+.

Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους προσπάθησαν να σουλουπώσουν τα οικονομικά τους βιβλία δηλώνοντας ως πώληση/αγορά την ανταλλαγή Αρτούρ Μέλο - Μίραλεμ Πιάνιτς, ενώ οι Bianconeri ακούστηκαν και για την απόκτηση του Αλβαρο Μοράτα, ο οποίος επέστρεψε στο Τορίνο. Τη 10άδα συμπληρώνουν ο Γκανέζος μέσος, Τόμας Παρτέι, του οποίου τη ρήτρα των «μόλις» 50 εκατ. με την Ατλέτικο πλήρωσε η Αρσεναλ, ενώ με τα ίδια χρήματα η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε δικό της με κανονική μεταγραφή τον Μάουρο Ικάρντι, έχοντάς τον το προηγούμενο διάστημα δανεικό από την Ιντερ.

Πέρα από αριθμούς, τα μεγαλύτερα ονόματα που άλλαξαν φανέλα, δεν κόστισαν πολλά χρήματα. Οι δύο Ουρουγουανοί, Εντινσον Καβάνι και Λουίς Σουάρες, πλέον είναι παίκτες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ατλέτικο Μαδρίτης, αντίστοιχα, με την Ρεάλ, να πρωταγωνιστεί και αυτή. Οι Merengues, όπως είπαμε, όχι μόνο δεν πήρε κανέναν, αλλά ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να δώσει χώρο σε παίκτες όπως οι Γκάρεθ Μπέιλ και Χάμες Ροδρίγες, με τον πρώτο να επιστρέφει στην Τότεναμ και τον δεύτερο για πρώτη φορά στην Αγγλία και την Εβερτον για να τεθεί ξανά υπό τις οδηγίες του Κάρλο Αντσελότι.

Για το τέλος, αφήσαμε την κορυφαία ίσως μεταγραφή της σεζόν, η οποία έγινε χωρίς πολύ ντόρο. Αυτή ανήκει την Λίβερπουλ, η οποία έδωσε το πολύ ταπεινό ποσό των 30 εκατ. ευρώ για να πάρει το παλικάρι που ακολουθεί στο video από την Μπάγερν Μονάχου λίγο αφού έκανε μαζί της το τρεμπλ. Ο λόγος για τον Ισπανό playmaker, Τιάγκο Αλκάνταρα, ο οποίος λίγο αφού έθεσε τον εαυτό του ξεκάθαρα στο top-3 των μέσων, έγινε κάτοικος Anfield προσφέροντας ένα overdose ποιότητας στον Γίργκεν Κλοπ.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο